Vaske undertøy:

Går truser «ut på dato»?

Bør vi kaste truser etter en viss tid? Og hva er egentlig den mest hygieniske måten å vaske undertøyet på? Vi har snakket med ekspertene.

VASKE TRUSER: - Hygienemessig er det ingen begrensning for hvor lenge man kan beholde en truse, vel og merke dersom den blir vasket med en «hygienisk vask», sier ekspert. FOTO: NTB
VASKE TRUSER: - Hygienemessig er det ingen begrensning for hvor lenge man kan beholde en truse, vel og merke dersom den blir vasket med en «hygienisk vask», sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du noen gang tatt en litt hullete truse ut fra undertøysskuffen, og lurt på: Hvor lenge er det egentlig siden jeg kjøpte denne?

De fleste av oss er opptatte av å holde undertøyet hygienisk rent ved å skifte daglig og vaske det på riktig temperatur.

Men er det slik at vi bør bytte ut trusene etter en viss tid?

- Hygienemessig er det ingen begrensning for hvor lenge man kan beholde en truse, vel og merke dersom den blir vasket med en «hygienisk vask».

Det forteller Malin Skaar, som er leder for Orkla forbrukerservice til KK.

Bakterier forsvinner først på 60 grader, så kroppsnære plagg som undertøy bør vaskes på 60 grader for å bli hygienisk rent, legger hun til.

- Ofte er undertøyet merket med lavere temperatur enn dette og det er ikke sikkert det vil tåle 60 grader, så da må man ta en vurdering på om man «tar sjansen».

VASK RIKTIG: Følg vaskeanvisningen på undertøyet for å vaske det riktig. FOTO: NTB
VASK RIKTIG: Følg vaskeanvisningen på undertøyet for å vaske det riktig. FOTO: NTB Vis mer

Tenk på materialsammensetningen

Vi har også tatt en prat med Ingun Grimstad Klepp. Hun er professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO og forfatter av boken «Lettstelt Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning».

Hva tenker hun - har truser en «utløpsdato»?

- Det enkle svaret er nei. Det er ikke noe datostempling på å få ting rent. De kan like gjerne være like skitne de første ukene etter du har kjøpt trusene. Det handler mer om hvor kroppsnære de er, hva de er laget av og hvordan de vaskes, sier hun til KK, og fortsetter:

- Det er jo en veldig utbredt forestilling om at det er temperaturen som vasker. Men temperatur er bare én av mange elementer. Det kommer også an på hvilke materialer vi snakker om. Og også de andre elementene i vask - som er kjemikalier, vann, tid og mekanisk bearbeiding.

EKSPERT: Professor Ingun Grimstad Klepp ved SIFO på OsloMet. FOTO: Sonja Balci / OsloMet
EKSPERT: Professor Ingun Grimstad Klepp ved SIFO på OsloMet. FOTO: Sonja Balci / OsloMet Vis mer

Dersom du er opptatt av å holde undertøyet ordentlig rent, ville Klepp først og fremst tenkt på materialsammensetningen på plagget. Enkelte materialer krever nemlig mer for å bli rene. Dette gjelder spesielt bomull, som blir lett skittent og er krevende å få ordentlig rent.

Klepp forklarer at de fleste oppfatter bomull som lett å vaske fordi vaskemaskinen og midlene er laget for bomull - men det krever mer vann, tid, strøm og harde vaskemidler. Den vanligste måten å vaske bomull på her i Norge, er å bruke såkalt «julingvask» og høye temperaturer. Men ull, elastan eller syntetiske fiber tåler ikke slik vask:

- Så unngå bomullskiler i ulltruser, for eksempel. Hvis du ønsker å vaske slike truser rene, vil det kreve at de tåler en bomullsvask på 60 grader og oppover. Og ull tåler ikke vaskemidlene eller «julingen» i vanlig vask.

Passform har mye å si for hygiene

På spørsmål om hva som er mest hygienisk når det kommer til vasketemperatur, trekker Klepp frem et annet poeng:

- Det er på en måte undertøyet som er uhygienisk, på alle måter. Hvor skittent det blir, handler mye om passform.

Klepp tenker nemlig på dagens undertøy - som ofte er designet for estetiske grunner, heller enn hygieniske. Mange typer truser sitter helt inntil skrittet (eller enda tettere).

- Undertøy som er større og videre, og som sitter på utsiden av kroppen og ikke inn i sprekker, er mer hygienisk. «Dagens» undertøy er per definisjon uhygienisk, sier hun, og fortsetter:

- En fordel for hygienen, vil være et plagg som ser helt annerledes ut - det vi har nå, er håpløst. Men jeg er nedstemt her! legger hun lattermildt til.

Skal vi ha forbedring av hygiene på undertøy, handler det altså om mer enn vasketemperaturen.

- Om undertøyet blir fort skittent, handler om at det blir fuktig veldig fort, og at det har vanskelig for å tørke. Kroppen vår utskiller fuktighet. Denne dampen må bli av et sted, og det er i klærne. Det er ikke bare de som skvetter litt som får fuktighet i undertøyet. Det er mye forskjellig type fuktighet vi snakker om - mye bevegelse, mye hud og aktiviteter. Og det er en god grunn til at det bør holdes mest mulig tørt, det gir mindre grobunn for lukt, sopp og ubehag.

HYGIENE: Det er lurt å holde undertøyet så tørt som mulig. Det gir mindre grobunn for blant annet sopp. FOTO: NTB
HYGIENE: Det er lurt å holde undertøyet så tørt som mulig. Det gir mindre grobunn for blant annet sopp. FOTO: NTB Vis mer

Ulltruser

Dersom du vil holde undertøyet rent så lenge som mulig, er ulltruser et godt råd, mener Klepp. De blir ikke så fuktige, og de lukter ikke like lett.

- Jeg vil anbefale ull og litt større undertøy. Det blir mindre arbeid. Mindre vask, færre skift, det holder seg rent lengre og det blir mindre lukt. Det er en fordel for de fleste.

Hun legger til at dette kommer an på hverdagen din. Det som kan være praktisk for ett menneske, er ikke alltid praktisk for et annet.

Til slutt understreker hun hvorfor ull kan være et lurt valg for mange:

- Ullklær holder seg rene lenger og vaskes derfor sjeldnere. Ofte mye sjeldnere. Lufting er like effektivt som vask for fjerning av kroppslukt i ull. Derfor vil truser, sokker, BH, treningstøy og så videre i ull, spare mer vask enn mindre kroppsnære klær.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer