Navle

Genene dine påvirker utseende på navlen din

- Etter at vi er født er navlen bare til pynt.

DRAS NEDOVER: Innovernavle kommer av at huden dras ned mot bukveggen.  Foto: Shutterstock / rangizzz
DRAS NEDOVER: Innovernavle kommer av at huden dras ned mot bukveggen. Foto: Shutterstock / rangizzz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vanskelig å unngå å legge merke til utseende på navlen vår der den troner midt på magen. Hos noen er den mer som et søkk i magen og vender innover i huden, mens andre har en navle som stikker utover. Men hvorfor er det egentlig sånn, og hva er egentlig navlen?

Navlen skiller seg fra resten av magen siden den kun består av hud og bukvegg, mens resten av magen også består av muskulatur og fettvev. Det gjør at det blir et søkk i magen hos de aller fleste av oss hvor huden dras ned mot bukveggen, noe som fører til at du får innovernavle. Noen har det derimot motsatt slik at bukveggen buler opp mot huden. Disse personene får utovernavle.   

– Det er genene dine som bestemmer hvordan navlen din ser ut. Noen har innovernavle, mens andre har utovernavle, akkurat som at noen har små tær, mens andre har store tær, forteller Lisbeth Kopperud, som er jordmor ved Din Jordmor. 

LES OGSÅ: Navlen din er en erogen sone

Kan ikke påvirke utseende

Brynjulf Barexstein, som er allmennlege ved Barex og lommelegen.no, forteller at det ikke er noe man kan gjøre med et nyfødt barn for å påvirke hvordan navlen skal se ut senere i livet, for eksempel ved å klippe den på en spesiell måte. 

– Navlestrengen faller jo av så det har ikke noe å si hvordan man klipper den, sier han. 

Men selv om det ikke kan gjøres noe for å påvirke utseende på navlen har forskere funnet ut at pene navler er tegn på sunne kvinner. En fin navle tyder nemlig på at du hadde det sunt og godt da du lå i livmoren til moren din. Navlen spiller en kjempeviktig rolle i livet vårt før vi blir født siden den da kobler oss til morkaken via navlestrengen. Gjennom denne fikk vi da oksygen og næring, forteller jordmor Kopperud. 

– Når barnet er født klipper man over navlestrengen, som er en slimhinne, og kun en liten stump blir sittende igjen på barnet. Denne råtner etter hvert opp og faller av. 

NAVLEN: Selv om navlen er kjempeviktig for oss før vi blir født, er den senere i livet bare til pynt.  Foto: Shutterstock / Grzegorz Placzek
NAVLEN: Selv om navlen er kjempeviktig for oss før vi blir født, er den senere i livet bare til pynt. Foto: Shutterstock / Grzegorz Placzek Vis mer

Men selv om navlen har en veldig viktig oppgave mens vi er fostre, har den ingen funksjon etter at vi har blitt født. 

– Etter at vi er født er navlen bare til pynt, og det er rester etter navlestrengen, sier Barexstein. 

LES OGSÅ: Dette er tegn på blindtarmsbetennelse

Dyr har også navle

Det at navlen blir til en liten grop i magen påvirkes også av det som skjer etter vi blir født. Mens vi fremdeles er i magen til moren vår går det også blodsirkulasjon gjennom hullet hvor navlestrengen sitter gjennom tre blodårer fra navlen. To går til blæren og en til leveren. Disse blodårene er ikke lenger i bruk etter fødselen og dør, men de forblir likevel i kroppen. 

– Så fort barnet blir født opphører denne blodsirkulasjonen og da gror hullet igjen. Dette er med på å lage søkket i magen, forteller Kopperud. 

Dette søkket gjør at det enkelt kan samle seg bakterier i navlen. Den kan faktisk inneholde 1400 forskjellige bakterier har forskere funnet ut, og det kan derfor være greit å vaske den litt ekstra nøye. 

Vi mennesker er heller ikke alene om å ha navle, skal vi tro Kopperud. 

– Alle dyr som føder levende unger har navler, til og med noen fisk, forteller hun. 

LES OGSÅ: Derfor har du mørke hår rundt navlen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer