Gener Og Fedme

Genene kan påvirke vekten

Og genterapi kan bli brukt i kampen mot fedme.

GENENE KAN PÅVIRKE VEKTEN: Dette har forskere funnet ut, noe som gjør at det kanskje blir mulig i framtiden å drive genterapi med tanke på fedme. 
  Foto: Shutterstock / Blinka
GENENE KAN PÅVIRKE VEKTEN: Dette har forskere funnet ut, noe som gjør at det kanskje blir mulig i framtiden å drive genterapi med tanke på fedme. Foto: Shutterstock / Blinka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det snakkes om gener, DNA og genterapi så er det nok lett å bli litt svimmel. Dette er tross alt et svært komplekst tema som kan være vanskelig for oss «vanlige» å forstå. Likevel har de fleste av oss en viss forståelse for at genene våre har mye å si for vår helse. 

Har du flere tilfeller av brystkreft i familien, så er du selv kanskje litt ekstra obs på dette og sjekker deg regelmessig. Eller om Alzheimers er noe som går igjen i familiehistorien, så bekymrer du deg kanskje litt for at dette skal ramme deg. 

Og slik er det altså. Gener kan på en måte anses som en innholdsfortegnelse over vår mulige framtid, og nå har forskere funnet en mal for å identifisere genene som gjør oss syke – og overvektige. 

LES OGSÅ: Så mange kvinner får brystkreft i 30-årene

Oppdaget gener som bidrar til lagring av fett

Postdoktor ved medisinsk-odontologisk faktultet ved Universitetet i Bergen, Simon Dankel, har sammen med doktor Melina Claussnitzer ved Harvard og andre kollegaer, jobber med å finne ut hvordan arv virker inn på risikoen for fedme og relaterte folkesykdommer. De har nå funnet en matematisk metode for å finne disse genene, og publiserte sin studie hos The New England Journal of Medicine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer