Trening:

Genialt tips for å bli kvitt svett hår etter trening

Har du for eksempel hørt om co-wash?

SVETT HÅR: - Du bør også tenke over hvordan du har håret under trening, sier eksperten. Foto: NTB
SVETT HÅR: - Du bør også tenke over hvordan du har håret under trening, sier eksperten. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Svette er noe som hører sammen med høyintensitetstrening, og både armhuler, rygg, panne og hodebunn er utsatte områder for svette under trening.

Å løpe på mandager, trene styrke på onsdager, ha yogatime på torsdager og så løpe igjen på fredager, er definitivt bra for endorfinene og helsen din, men dessverre ikke like bra for håret ditt.

Hvis du trener mye og ender opp med å vaske håret hver gang du trener, kan du fort få livløst og fett hår. Det kan også hende at du har dårlig tid, og rett og slett ikke rekker hårvask, føn og styling før du må løpe videre.

Da er det greit å kjenne til noen snarveier for å sikre deg fint og svettefritt hår i en fei.

Under deler frisører sine beste tips for å gå fra treningshår til glamhår på rekordtid. Har du for eksempel hørt om co-wash?

FLETTE I HÅRET: En flette gir for eksempel fin bevegelse i håret etter endt trening, råder eksperten. Foto: NTB
FLETTE I HÅRET: En flette gir for eksempel fin bevegelse i håret etter endt trening, råder eksperten. Foto: NTB Vis mer

Prøv dette trikset

- Det finnes mange aktive folk i alle aldre, og de har som regel én ting felles, nemlig fett hår fordi de vasker det for mye. Vi anbefaler å kun vaske håret annenhver eller hver tredje dag.

Det sier Pernille B. Klette, som er frisør og daglig leder for Mam'selle Frisør på Lillehammer, til KK.

Hun sier at det er viktig å bruke sjampo to ganger, og kun bruke balsam i lengdene. Når du vasker håret ofte stimulerer du talgkjertlene som ligger i hodebunnen, og får håret til å bli mer fett.

- Til de som trener mye og føler de må vaske håret etter hver trening, anbefaler vi en god tørrsjampo. Bruk en tørrsjampo som du er godt kjent med, men styr unna de aller billigste. Disse kan danne et belegg i hodebunnen og tette til hårsekkene, og da får ikke håret luft. Håret vil da se livløst og fett ut, i stedet for for volumiøst og lekkert, forklarer Klette.

SVETTE ER NATURLIG: - Det finnes mange aktive folk i alle aldre, og de har som regel én ting felles, nemlig fett hår fordi de vasker det for mye, sier frisøren.
SVETTE ER NATURLIG: - Det finnes mange aktive folk i alle aldre, og de har som regel én ting felles, nemlig fett hår fordi de vasker det for mye, sier frisøren. Vis mer

Vask håret uten sjampo

Hvis du føler at du absolutt må vaske håret etter trening, er det bedre om du kun skyller det.

- Hodebunnsvette lukter ikke, så vann gjør susen her. Bruk en god balsam kun i lengdene, da balsam er rensende for håret og gjør det samtidig kambart, råder Klette.

Har du tilgang til en føner, kan du også bruke en saltvannspray eller volumespray for å få has på svetten i hodebunnen.

Ifølge Klette gjør mange også litt forberedelser kvelden før: Vask håret med en god rensesjampo, føn det opp fra bunnen med stylingprodukter eller ta varmeverktøy til hjelp. Påfør tørrsjampo, sov, tren, og så påfør tørrsjampo igjen.

- Du bør også tenke over hvordan du har håret under trening. En flette gir for eksempel fin bevegelse i håret etter endt trening, råder eksperten.

DROPP SJAMPO: - For de med mye tekstur, som kanskje ikke ønsker å vaske håret med sjampo hver gang de har trent, så er vårt tips å bruke en co-wash innimellom, råder Coulibaly.
DROPP SJAMPO: - For de med mye tekstur, som kanskje ikke ønsker å vaske håret med sjampo hver gang de har trent, så er vårt tips å bruke en co-wash innimellom, råder Coulibaly. Vis mer

- Tørrsjampo er løsningen

- Det er tørrsjampo som er løsningen. Det finnes flere varianter og da er det viktig å finne den som passer best for ditt hår og dine behov.

Det sier Lise Holm-Glad, som er leder for Defines frisørteam, til KK.

Tørrsjampo inneholder pulver som absorberer fett og fukt, slik at håret fremstår som fresht og nyvasket.

Forskjellen på de ulike er mengden av støtte (styling), og noen er kraftige enn andre. Noen gir mye støtte og volum, og de er helt supre hvis du liker håret ditt litt stort og rufsete.

Der finnes også varianter med mindre innhold av styling, disse er veldig fine for deg som ikke liker følelsen av stylingprodukter i håret, men kun ønsker å freshe opp håret.

- Det finnes også tørrsjampo med farge, for å dekke grått hår eller ettervekst. En omgang med tørrsjampo etter trening er supereffektivt, sier Holm-Glad.

Vask håret kvelden før

Hun sier at hvis du vet du ikke rekker eller ønsker å vaske håret etter trening, er det en god idé å vaske det kvelden før. Da er håret rent, og det vil se og føles bedre ut når du gir det en omgang med tørrsjampo i svett hår.

- Personlig synes jeg weightless Dry Shampo er den beste etter trening, men det er jo en smaksak, sier Holm-Glad.

Med mindre du svetter som om du har løpt et maraton, trenger du faktisk ikke å vaske håret etter trening. Husk å vaske håret kvelden før og deretter påføre stylingprodukter etter trening. På den måten kan du gå fra treningssenteret til en annen avtale, uten å bruke tid på å vaske og tørke håret.

PRØV CO-WASH: - For de med mye tekstur, som kanskje ikke ønsker å vaske håret med sjampo hver gang de har trent, så er vårt tips å bruke en co-wash innimellom, råder Coulibaly.
PRØV CO-WASH: - For de med mye tekstur, som kanskje ikke ønsker å vaske håret med sjampo hver gang de har trent, så er vårt tips å bruke en co-wash innimellom, råder Coulibaly. Vis mer

2 tips for å bli kvitt svett hår

Lalla Coulibaly, som er grunnlegger av Krølltopp.no, deler sine beste tips til hvordan man kan bli kvitt svett hår etter trening:

1. Leave-in spray

- Hvis du velger å ikke vaske håret etter trening, kan en hjemmelaget leave-in spray være en redning. Du kan blande din favoritt leave-in conditioner med vann i sprayflaske og riste godt, for så å spraye på. Dette vil gi litt ekstra fuktighet, reaktivere produkter du eventuelt har i håret fra før og gi litt nytt hold, forklarer Coulibaly.

Dette gjør det også lettere å gre igjen områder der det kan være flokete.

2. Co-wash

Co-washing (conditioner-wash) betyr at du dropper sjampo og kun bruker balsam til å vaske håret.

- For de med mye tekstur, som kanskje ikke ønsker å vaske håret med sjampo hver gang de har trent, så er vårt tips å bruke en co-wash innimellom, råder Coulibaly.

Det finnes flere co-wash-produkter på markedet og disse kan være både tidsbesparende og skånsomme.

- Du får bort svetten og får gredd gjennom floker uten å skape flere av dem. Dette kan være en fin løsning hvis du må vaske håret ofte, men det burde ikke erstatte ordentlig rens med sjampo, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer