Lavkarbo

Gikk ned 32 kilo med lavkarbo

Christina har vært jojo-slanker siden hun var tenåring. To tette svangerskap gjorde sitt med vekten, men nå har hun funnet formen med mye mindre karbohydrater.

BEVISST: - Det viktigste jeg har lært er å lytte til meg selv og ikke la meg påvirke av andre, sier Christina Røkkum Myge som har gått ned fra 111 til 79 kilo.  Foto: Irene Jacobsen
BEVISST: - Det viktigste jeg har lært er å lytte til meg selv og ikke la meg påvirke av andre, sier Christina Røkkum Myge som har gått ned fra 111 til 79 kilo. Foto: Irene Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I 12-13-årsalderen kommenterte folk at jeg var kraftig. Jeg tenkte at jeg var tjukk. Når jeg ser bilder av meg selv fra den tiden, var jeg ikke det. Jeg er kraftig bygget, hadde mye muskler og spilte håndball. I tiende klasse veide jeg 62 kilo, og da begynte slankehelvetet, sier Christina Røkkum Myge (28).

Hud- og massasjeterapeuten har nettopp flyttet fra Tromsø til Haugesund med sønnene på to og fire år. Fra hun var veldig ung har hun prøvd chili- og ananaskurer, slankekurs og kalori­telling.

LES OGSÅ: Ingers lavkarbobrød

– Det ødela både selvtilliten og forbrenningen. Jeg kunne sulte meg i noen uker, så fråtset jeg og tvang meg selv til å spy, en form for spiseforstyrrelse, sier Christina.

Hun kunne lite om kosthold. Ingen snakket om ren og naturlig mat, men telling av kalorier. Høsten 2009 testet hun ut lavkarbo og gikk ned fra 84 til 75 kilo, med 10 gram karbohydrater om dagen. Energien kom tilbake, og mageproblemene hun hadde slitt med, forsvant.  Spesial-vekten viste at muskelmassen økte, mens fettprosenten ble redusert.  

Da Christina ble gravid i 2012, bar det tilbake til det gamle kostholdet, og kiloene snek seg på. Hun så ikke på seg selv som alvorlig overvektig før vekten viste 95 kilo. Hun tenkte på faren for diabetes, svangerskapsforgiftning og hvordan det ville gå med barnet.

– Under svangerskapet fikk jeg lavt stoffskifte som ble oppdaget etter fødselen, og jeg måtte begynne på Levaxin, forteller Christina.

LES OGSÅ: Fra ufør til frisk: Renate gikk ned 50 kilo

PÅ SOSIALE MEDIER: Følg Christina på rmyge88 på Instagram  og på facebookgruppen «Myges lavkarbo inspirasjonsgruppe. Foto: Instagram
PÅ SOSIALE MEDIER: Følg Christina på rmyge88 på Instagram og på facebookgruppen «Myges lavkarbo inspirasjonsgruppe. Foto: Instagram Vis mer

På lavkarbo igjen

Etter fødselen gikk vekten stadig oppover. Christina spiste vanlig mat, men fråtset innimellom. Det lave stoffskiftet gjorde ikke saken bedre, og på det meste veide hun 116 kilo. Christina vurderte slankeoperasjon, men kom på nye tanker da en venninne hadde fått kjemperesultater av lavkarbokost.

– Jeg leste også en reportasje om en dame som hadde spist seg ned i vekt – uten å sulte! Det var fascinerende å lese om all den gode lavkarbomaten.  

LES OGSÅ: Laila gikk ned 56 kilo på ett år

Christina følte seg bedre etter at hun begynte med medisin mot lavt stoffskifte, og ville gjøre en innsats for seg selv og kroppen sin. 

– Det første jeg gjorde var å kaste ut all «dritten» fra kjøkkenet. Halvfabrikata, sukker, mel, ris og pasta. Inn med grønnsaker, rent kjøtt, fisk og fete meieriprodukter. Jeg gikk ned til 85 kilo.

Under det andre svangerskapet i 2014 fortsatte hun med lavkarbo, med 20 gram karbohydrater om dagen. Hun gikk bare opp ni kilo denne gangen.

LES OGSÅ: Heidi tok hypnose mot overvekt

Uten melkeprodukter

Da vektnedgangen plutselig stagnerte, fikk hun hjelp av en venninne med kostholdsbakgrunn og la en lavkarbokostplan uten melkeprodukter, men fett fra nøtter, olivenolje og avokado.

– Da skjedde det ting! Jeg kom i ketose, hvor kroppen brenner fett som energi. På halvannet år har jeg gått ned 32 kilo. Og jeg har fått så mye mer energi, bedre humør, bedre fordøyelse og mindre smerter. 

På det siste halvåret har hun gått ned fra 92 til 79 kilo med lavkarbo. 

– Det viser seg hver gang, at jeg må holde meg unna stivelse. Nå har jeg funnet en livsstil jeg kan leve med, sier Christina. 

LES OGSÅ: Tre tegn på at du veier for mye

Mindre plager

Christina lager all maten fra bunnen av. Mannen og barna spiser tilnærmet det samme som henne, og ungene elsker proteinrundstykker, såkalte Oopsies.

– Det er gøy å se at ungene elsker avokado, seterrømme, oliven og fetaost, da maser de heller ikke om godterier. Gjester får gjerne ris eller pasta, men jeg pleier å ha et lite foredrag om kostholdet, haha!

Christina spiser stort sett bare grønnsaker som vokser over jorden, for de inneholder mindre stivelse enn dem som vokser under. Men hun bruker gulrot eller eple når hun lager saus og kraft for å gi mer smak, men spiser dem sjelden. Linser og bønner er innslag en gang i uken.

– Blodsukkeret går ned, jeg får lyst på godteri, og humøret blir helt grusomt. 

Christina deler av sine erfaringer på en egen Facebook- gruppe og på Instagram, hvor hun legger ut delikate matbilder og oppskrifter.  Hun hjelper folk med råd og matplaner.

LES OGSÅ: Over 50 % er overvektige, nå slår ekspertene alarm

To sjeldne sykdommer

Christina har også to sjeldne sykdommer. Nevropati gjør at hun blir nummen i hender og føtter. Den arvelige sykdommen hereditær spastisk paraparese medfører forbigående spasmer, lammelser, smerter i leddene, hyperaktiv urinblære og flassing i hender og under føtter. Mot nevropatien finnes ingen medisiner, den andre sykdommen trenger hun ikke medisiner for når hun er nøye med kosten. 

– Med lavkarbo har jeg mindre spasmer, skjelvinger, smerter i leddene og forstoppelse. Blæren er ikke hyperaktiv. Jeg føler meg som ny når alle symptomene er borte!

Mot lavt stoffskifte har hun også byttet medisin fra syntetisk Levaxin til naturlig Armour som fungerer bedre for henne, og hun har trappet ned på dosene.

Fastlegen hennes var skeptisk til både lavkarbo og Armour. Etter en måned på lavkarbo merket legen en stor forskjell, og Armour har gitt supre resultater. 

– Alle blodprøver er fine nå, også kolesterolet. Jeg har lyttet til kroppen min, den responderer på hva jeg putter i meg. Når jeg blir bedt på middag, er jeg blitt bedre til å takke nei til mat jeg ikke har godt av. Det er slitsomt å forsvare kostholdet mitt, og jeg orker ikke forklare til dem som er negative.

Christina er fornøyd med minus 32 kilo og 42 centimeter rundt midjen på halvannet år. Hun holder seg på 20 gram karbohydrater daglig og har kontroll på at kroppen er i ketose. 

NY ERERGI: Christina jogger og trener styrketrening i stua tre til fire ganger i uka. Foto: Irene Jacobsen
NY ERERGI: Christina jogger og trener styrketrening i stua tre til fire ganger i uka. Foto: Irene Jacobsen Vis mer

– Nå ser jeg 70-tallet igjen på vekta! Det endelig målet på 65 kilo har jeg ingen tidsplan på, men det hjelper meg til å holde livsstilen. Jeg ønsker at andre skal oppleve de gode effektene og hjelper dem gjerne på veien, sier Christina. LES OGSÅ: Frukt og grønnsaker du kan spise på lavkarbodiett

Fastlegen er imponert

– Christinas vektnedgang er imponerende, sier Christinas tidligere fastlege i Storsteinnes, Viktor Wahlström, spesialist i allmennmedisin. 

Han sier han har flere pasienter som går på lavkarbokosthold og som oppnår gode resultater, både for livskvalitet og vektutvikling.

– Det er viktig med balanse i det man erstatter karbohydratene med og å holde kontroll på fettstoffer i blodet. Jeg anbefaler å kombinere kostomlegging med mer mosjon, sier han. 

– Hva slags kosthold anbefaler du til overvektige?

– Dette er veldig individuelt, men det er viktig å finne frem til et kosthold som pasienten faktisk liker og kan bli mett av. Min erfaring er at det er bedre å gå ned sakte, fremfor aggressive, korte slankekurer. 

– Hva slags kosthold anbefaler du til pasienter med stoffskiftesykdommer?

– Et regelmessig og sunt kosthold, med økologisk, gjerne kortreist mat, minst mulig bearbeidede kjøtt- og fiskeprodukter, gjerne vilt, grønnsaker og frukt. Unngå halvfabrikata og ferdigprodukter, sier lege Viktor Wahlström.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med lavkarbo

– Jojo-slanking gir en «utrygg» kropp

– Jojo-slanking forvirrer kroppen slik at den går i kriseberedskap og vil tviholde på fettet. Da kan det ta lengre tid å stabilisere vekten, sier Dr. Sofie Hexeberg ved Dr. Hexebergs klinikk i Sandefjord Helsepark. 

– Min erfaring med pasienter som har slanket seg mange ganger, er at de får en «utrygg» kropp, som ved enda en slankekur ikke responderer så godt som før. Og det er en kjent sak at de fleste ender opp med flere kilo enn før slankekuren. Derfor er det veldig viktig å finne et kosthold som på sikt gir de resultatene man ønsker og som man kan leve med over tid, sier Hexeberg. 

– Christina har lavt stoffskifte, hvordan kan lavkarbo spille positivt inn her? 

– De fleste som har lavt stoffskifte har en autoimmun tilstand hvor kroppen lager antistoffer (anti-TPO) mot skjoldkjertelen. Erfaringer fra Dr. Hexebergs klinikk og internasjonal forskning viser at mange med autoimmune sykdommer har matintoleranser. De vanligste i denne sammenheng er korn- og melkeprodukter. Vi har hatt mange pasienter som har spist lavkarbo uten disse matvarene hvor anti-TPO reduseres eller normaliseres helt. Dersom det er kjertelvev igjen i skjoldkjertelen, slik at det produseres nok hormoner, kan mange slutte med medisinene. Dette må selvfølgelig overvåkes nøye ved hjelp av blodprøver.

– Hvordan kan det forklares at hun føler seg bedre av sykdommene med lavkarbo?

– Nevropati er vanlig hos personer med diabetes som ikke er godt regulert. Tilstanden skyldes da for mye sukker i blodet over lang tid. Jeg har også hatt pasienter med nevropati som ikke har hatt diabetes, men som har hatt blodsukker høyt i referanseområdet. Mye sukker skader nerver og annet vev. Jeg kan ikke huske at jeg har hatt en pasient med hereditær spastisk paraparese, men at hun er blitt bedre forteller oss at både arv og miljø virker inn. Kosten har betydning for hvilke gener som trykkes på eller av.

– Hun spiser rundt 20 gram karbohydrater daglig – hvor mye fett er å anbefale?

Det er veldig individuelt og kommer an på blant annet vekt, alder, stoffskiftet og aktivitetsnivå. Hovedregelen er
å spise helt normale mengder med protein, rikelig med grønnsaker som vokser over jorden og så mye naturlig fett at man blir passe mett. Man bør spise igjen når man er sulten og ikke etter klokka. 

Christinas favorittretter

Gikk ned 32 kilo med lavkarbo

Proteinrundstykker (Oopsies)
3 egg
½ ts salt 
2 dl cottage cheese
20-30 g revet ost
2 ss fiberhusk
1 ts bakepulver 

Mos egg og cottage cheese til en fin masse med stavmikser. Hell over i en bolle og tilsett salt, ost, bakepulver og fiberhusk. La røren stå i et par minutter før du legger den i klatter på et bakebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen på 225 grader varmluft i ca 10-15 min. 

NB! Fjern bakepapiret med en gang! 

Gikk ned 32 kilo med lavkarbo

Ovnsbakt laks med avokadosalat 
(4 porsjoner)

600 g laksefilet, uten skinn og bein 
2 ss  soyasaus 
1 ss olivenolje
1 sitron 
salt og pepper 
2 vårløk 
50 g cachewnøtter 
1 pakke cherrytomater
2 avokado 
sitronskall 

Dressing:
3 ss  sitronsaft 
3 ss  olivenolje 
1 ss soyasaus

1. Sett stekeovnen på 180 °C.

2. Skjær laks i serveringsstykker og legg i en ildfast form.

3. Ha soyasaus og olivenolje over laksen og krydre med litt salt og pepper.

4. Ha over revet skall og saft av sitron, og bak i stekeovnen i ca. 10-12 minutter.

Salat:
1. Skjær vårløk og tomater i skiver og avokadokjøttet i biter. 

2. Vend vårløk, tomater, cachewnøtter og avokado raskt sammen. Hell i soyasaus og rasp litt sitronskall over.

Dressing:
Rør sammen sitronsaft, olivenolje og havsalt, og vend inn i salaten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer