Hund

Gir du kjæledyret middagsrestene dine?

Du bør ikke gi kjæledyret ditt for mye «menneskemat», og noen ting skal du styre helt unna.

MAT OG DYR: Hunden bør hovedsakelig få hundefôr.  Foto: Scanpix
MAT OG DYR: Hunden bør hovedsakelig få hundefôr. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pleier du å gi Fido middagsrester er det noen ting du bør vite. Litt restemat tåler den firbente nemlig, men det er også en del både hunder, katter, hester og hamstere ikke skal ha i seg. 

- Generelt er kjæledyr tilpasset et naturlig kosthold som de har blitt tilpasset fra vill tilstand. Hunder er ulver og katter ligner veldig på arter som finnes i Midt-Østen og Afrika hvor de stammer fra. De fortrekker derfor å spise kjøtt og animalske produkter, og i mindre grad planter, selv om både hunder og katter spiser for eksempel gress, og hunder kan spise bær og frukt, sier førsteamanuensis Øystein Ahlstrøm, som forsker på blant annet fôr til rovdyr ved Norges Miljø og Biovitenskaplige Universitet.

Fordi hunder og katter ikke er tilpasset med å spise mye planter, har de også både lavere toleranse for plantefiber og eventuelle giftstoffer som måtte finnes i planter. Når hunder og katter lever sammen med mennesker vil de kunne få i seg mat som de ikke tåler og som kan gi helseskade.  

- Det er derfor de har lav toleranse for kakao (teobromin) og lignende stoffer som koffein og teofyllin som finnes i te. Det er bare teobromin som er et problem, og kun for hund fordi katter ikke liker sjokolade, forteller Ahlstrøm. 

Ahlstrøm mener du ikke trenger å ha omfattende kunnskap om ernæring for at den firbente skal ha det bra, men at dyreeiere i det minste bør ha en plan for hvor mye mat som skal gis, for å unngå at dyret blir overvektig. Mesteparten av det de får i seg bør være dyrefôr som dekker hele næringsbehovet i hvert måltid. 

- De fleste foretrekker å bruke et kommersielt fôr og da vil alle næringsstoffer være dekket. Bruker man matrester i tillegg må mengden være begrenset til for eksempel 20 prosent av dagsrasjonen, mener han.

LES OGSÅ: En utenlandsferie innebærer mye stress for dyret

Vi gir mindre middagsrester nå enn før

De fleste vet å ikke gi hunden sjokolade, men det er altså en del andre matvarer som ofte står på menyen hos oss, men som ikke bør legges videre i skålen til kjæledyret vårt. Ifølge dyrlege og leder i Den norske veterinærforening, Torill Moseng, er de fleste dyreeiere flinkere til å sette seg inn i hva kjæledyret tåler og har godt av nå enn tidligere. 

- Det er mer fokus på riktig ernæring til kjæledyrene våre enn for få år tilbake. De fleste kan spe på litt menneskemat, men hundefôr er grunndietten, sier Moseng. 

Moseng mener imidlertid det nok er store forskjeller når det gjelder hundeeieres kunnskap om ernæring for dyra. 

- Men de fleste kjøper jo ferdig tilpasset mat for til hunden. Vår firbente bestevenn skal nemlig ikke ha hverken mye krydder eller gjærbakst og bør styre unna flere frukt og grønnsaker. For eksempel kan druer og rosiner gi Fido alvorlig forgiftning. Ellers skal han heller ikke ha løk, sjokolade (særlig mørk sjokolade), gjærbakst, godis og tyggegummi som inneholder xyliol, eller mat med mye sukker eller salt, forteller Moseng.  

LES OGSÅ: For mye menneskeliggjøring av hunden din kan være skadelig

FRISTENDE: Det er fristende å gi etter for dådyrblikket over middagsbordet, men det er ikke alt vi spiser som hunden din tåler.  Foto: Scanpix
FRISTENDE: Det er fristende å gi etter for dådyrblikket over middagsbordet, men det er ikke alt vi spiser som hunden din tåler. Foto: Scanpix Vis mer

Har du hamster bør du være klar over at hamstere ikke skal ha kålprodukter. Det er dessuten også mat dyrene våre ikke skal spise, som de finner selv ute i naturen. Hest tåler for eksempel blant annet ikke barlind, eikenøtter eller Landøya-planten. 

LES OGSÅ: Disse grønnsakene bør du prioritere

Kan få forgiftning av lever, muggost og konserveringsmiddel

Hunden din er altså glad i rent kjøtt fra naturen sin side, men lever inneholder mye fettløselige vitamin A og D som kan gi forgiftning hvis mengden blir for store. 

- Andre matvarer som en må ha i tankene er lever, som inneholder mye vitamin A og D og som er de eneste vitaminene som kan gi forgiftninger. Toksiner fra muggoster kan være farlig, druer, rosiner har gitt forgiftninger hos hund, trolig på grunn av toksiner som har gitt nyresvikt. Løk og hvitløk inneholder stoffer som kan gi anemi hos hund hvis det blir gitt i store mengder. Benzosyre finnes naturlig i bær og natrium benzoat er et vanlig konserveringsmiddel i matvarer ketchup, har katter lav toleranse for og er ikke brukt i fôr til katt, sier Ahlstrøm.  
 
Med andre ord bør det stort sett være rent kjøtt og fisk som ligger i skålen til kjæledyret, om du først skal gi mat som ikke er spesialtipasset fôr. 

- Hvis en skal gi en hund eller katt noe utenom et kommersielt fôr bør de være ikke-konserverte enkle råvarer som kjøtt, fisk, kokt egg. Til hund kan en gi kokte poteter, brød, kokt ris. Tilskudd av vegetabilske og marine oljer kan være positivt fordi de inneholder essensielle fettsyrer.   

Melk inneholder laktose som voksne dyr kan ha problemer med å fordøye og føre til diare. I syrna melkeprodukter vil det ikke være laktose.

Skal hunden få bein? 

Mange gir hunden sin et bein å tygge på, men dette har det også vært advart mot, da beinet kan være hard kost for den firbeinte. 

- Bein til hund er jo kontroversielt fordi det kan gi problemer med at tenner brekker eller beinbiter som setter seg fast. Mange hunder elsker bein så det må bli opptil hver hundeeier å vurdere om de skal gi bein eller ikke. Bein vil ofte gi endringer i fordøyelsen slik hunden må ut om natten og de problemer det måtte føre med seg, forteller Ahlstrøm.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer