Intelligens:

Gir høy intelligens større risiko for psykiske lidelser?

Forskere ved Pitzer College i California har studert medlemmer av IQ-organisasjonen Mensa og mener svaret er ja.

INTELLIGENS: Den amerikanske studien støtter hypotesen om at det finnes sammenheng melom hyper-hjerne og hyper-kropp. FOTO: NTB Scanpix
INTELLIGENS: Den amerikanske studien støtter hypotesen om at det finnes sammenheng melom hyper-hjerne og hyper-kropp. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I en ny studie gjort på medlemmer av organisasjonen Mensa i USA har forskerne ved Pitzer College i California funnet en sammenheng mellom høy intelligens og overdreven følsomhet i psyken og kroppen.

Studien sammenlignet forekomst av psykiske lidelser, allergier og autoimmune sykdommer blant de 3715 Mensa-medlemmene - med forekomsten i resten av den amerikanske befolkningen.

Resultatet var at Mensa-medlemmene hadde mye høyere forekomst av både de psykiske og fysiske lidelsene. De hadde nesten tre ganger så mye depresjon, dobbelt så mye angst, nesten dobbelt så høy forekomst av ADHD, rundt tre ganger så mye allergier, dobbelt så mye astma og nesten dobbelt så mye autoimmune sykdommer.

Forskerne i den nye studien mener dermed at personene med høy IQ hadde 2,5 ganger så høy risiko for ulike diagnostiserte lidelser enn befolkningen ellers, og at funnene gir sterk støtte til at det finnes en sammenheng mellom hyper-hjerne og hyper-kropper. Dette skriver forskning.no.

Vi minner om at dette er resultatene av én enkelt studie, gjort på et begrenset utvalg personer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer