Lite søvn

Gir vektdyner bedre søvn?

Svenske forskere testet nivået av søvnhormonet melatonin hos folk som sov med vektdyne. Hva tror du de fant?

TUNG SØVN: Sover du bedre dersom du bruker en vektdyne? En ny studie fra Sverige har undersøkt om vektdyner faktisk får oss til å sove godt. Foto: NTB
TUNG SØVN: Sover du bedre dersom du bruker en vektdyne? En ny studie fra Sverige har undersøkt om vektdyner faktisk får oss til å sove godt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

God søvn henger sammen med kroppens produksjon av hormonet melatonin.

Melatonin i sin naturlige form er et lysfølsomt hormon som dannes i hjernen hos oss mennesker når dagslyset forsvinner, og som bidrar til å gjøre oss trøtte og regulere døgnrytmen vår.

Melatonin-nivået når et maksimum midt på natten, mens nivået på dagtid er så lavt at det nesten ikke er målbart. Produksjonen av melatonin avtar med alderen, noe enkelte mener kan bidra til å forklare hvorfor mange eldre har søvnvansker - selv om forskningen her er mangelfull.

Melatonin kan også tilføres kroppen i form av legemidler eller kosttilskudd, og bruken har de siste årene eksplodert. Melatonin som kosttilskudd kan nå kjøpes på apoteker, helsekostbutikker og i daglivarebutikker, og mange mener de får god hjelp av det.

Vektdyner og melatonin

Men kan det være at en tung dyne kan ha den samme effekten og gi bedre søvn uten at man trenger å tilføre kroppen noe?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer