Gjør du dette når du er 50, bremser du risikoen for demens ved 70

Amerikanske forskere har identifisert sju enkle faktorer som har potensiale til å endre fremtiden din.

UT PÅ TUR: Fysisk aktivitet er en av de viktigste faktorene for å minske risikoen for demens senere i livet, men du trenger ikke drive hardtrening for at det skal ha effekt. Foto: NTB
UT PÅ TUR: Fysisk aktivitet er en av de viktigste faktorene for å minske risikoen for demens senere i livet, men du trenger ikke drive hardtrening for at det skal ha effekt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Demens er ikke bare et økende folkehelseproblem verden over - det er også en av sykdommene mange av oss frykter aller mest. Å sakte forsvinne inn i glemselen til vi ikke lenger klarer å ta vare på oss selv er en skjebne få av oss ønsker.

Men det er ikke nødvendigvis skjebnen som bestemmer hvordan alderdommen din skal bli, viser ny forskning. Tar du grep når du er 50, kan du faktisk endre fremtiden din helt på egen hånd.

Sju faktorer bremser demens

En gruppe amerikanske forskere har fulgt flere tusen middelaldrende kvinner gjennom mer enn 20 år, og funnene deres skal presenteres på American Academy of Neurologys årlige konferanse i Boston, skriver avisa The Guardian.

Den amerikanske forskergruppen har identifisert sju ulike helsefaktorer som alle bidrar til å redusere risikoen for å utvikle demens senere i livet:

  • Være fysisk aktiv
  • Ha et sunt kosthold
  • Opprettholde en sunn vekt
  • Unngå røyking
  • Opprettholde et normalt blodtrykk
  • Ha kontroll på kolesterolet
  • Unngå høyt blodsukkernivå

Livsstil i 50-årene påvirker mye

Demenssykdommer oppstår nemlig ikke over natten, men utvikler seg i hjernen over mange år. En rekke forskningsstudier har konkludert med at endringene i hjernen starter flere år før de første symptomene viser seg. Den amerikanske studien ønsket derfor å se på hvilken rolle helsevalgene du tar i 50-årene spiller for demensrisikoen din når du er i 70-årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.