Tatovering i utlandet:

Gjør god research og ha enkelte ting i bakhodet før du tatoverer deg i utlandet

- Det finnes selvfølgelig mange flinke tatovører i utlandet også, men det er viktig å finne en seriøs aktør.

TA TATOVERING I UTLANDET: Du kan tatovere deg i utlandet, men gjør grundig research først. FOTO: NTB Scanpix
TA TATOVERING I UTLANDET: Du kan tatovere deg i utlandet, men gjør grundig research først. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I dag er det ikke uvanlig å se både unge eller eldre med én eller flere tatoveringer. Noen blir til og med hekta på å få blekk på kroppen. For de som ønsker seg en tatovering kan det være fristende å stikke innom et studio når de er på ferie, blant annet fordi det ofte er billigere i utlandet.

Ifølge eksperter kan det derimot være lurt å tenke seg om et par ganger først.

Carmen P. Gil fra tatoveringsstudioet Leading Light Bergen, forklarer at det først og fremst ikke er så lurt å ta en tatovering når du oppholder deg et sted der det er veldig varmt, og der mye av tiden går til soling og bading i klor og sjø. Gil er selv fra Spania, og har jobbet med tatoveringer i 12 år.

- Vi anbefaler å vente med å bade og sole seg i to til tre uker etter du har tatt en tatovering. Det er viktig å behandle tatoveringen bra de første ukene, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Det er såkalte hipster-tatoveringer som er in nå

Gjør ordentlig research

Et annet problem er at noen ikke bruker tid på research før de tar tatovering i utlandet. Hun mener at du ikke bør velge å tatovere deg i utlandet kun fordi det er billigere. Det er svært viktig å undersøke at tatoveringsstudioet er bra.

- Det finnes selvfølgelig mange flinke tatovører i utlandet også, men det er viktig å finne en seriøs aktør. De som er flinkest har ofte ikke så stor prisforskjell fra Norge. Ofte har de en minstepris på 90 til 100 euro, forklarer hun.

Hun fraråder også bruk av aktører som tatoverer hjemme, da dette ofte er ulovlig. Dette kan medføre store infeksjoner om man ikke bruker godkjente farger, samt at utstyret ikke er sterilt.

LES OGSÅ: Nå kan du høre tatoveringen din

UNDERSØK NØYE: Vær sikker på at du velger en seriøs aktør. FOTO: NTB Scanpix
UNDERSØK NØYE: Vær sikker på at du velger en seriøs aktør. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Skal bli tryggere å tatovere seg på ferie

Hudlege og seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssykehus, Dag Sollesnes Holsen, forklarer at de får henvist pasienter til Hudpoliklinikken som har utviklet utslett eller eksem i tatoveringene sine.

- Noen ganger er det på grunn av allergisk reaksjon mot et eller flere av fargestoffene som brukes. I tillegg til reaksjoner på fargestoffene, er et av de mest fryktede bivirkningene av tatovering risiko for smitteoverføring av blant annet hepatitt-virus, som følge av dårlige hygieniske rutiner sier han, og fortsetter:

- Det er vanlig å tenke, og sikkert også riktig, at tatovering innenlands har høy grad av sikkerhet, mens det er mer risikabelt å få utført tatoveringer utenlands.

Kjemikaliene som finnes i fargestoffene kan være helseskadelige. Holsen forklarer at et regelverk for tatovering innen EU-området er under utarbeidelse, og det vil gjøre det tryggere å tatovere seg på ferietur.

FORSIKTIG I SOLA: En tatovering skal ikke utsettes for sol de første ukene. FOTO: NTB Scanpix
FORSIKTIG I SOLA: En tatovering skal ikke utsettes for sol de første ukene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Folkehelseinstituttet har allerede Norge regulering av kjemikaliene som tatoveringsfargene består av, gjennom en nasjonal forskrift for tatoveringsprodukter.

Det finnes derimot ikke et felles europeisk regelverk, og derfor ønsker EU nå å legge restriksjoner på rundt 4000 stoffer som er eller kan bli tatt i bruk i tatoveringsfarger. (Kilde: Folkehelseinstituttet)

- På enda mer internasjonal basis må det nok antas at risiko både for bruk av uheldig fargestoff og smitte fortsatt er en grunn til å tenke seg grundig om, blant annet på grunn av mangel på regulering av virksomhetene, sier Holsen.

LES OGSÅ: Dette må du vite om å fjerne en tatovering

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer