Brød

Gladnyhet til brødelskerne: Nok en grunn til å nyte en skive i dag!

Kan ha en super effekt på immunforsvaret.

VELG GROVT: Det anbefaler ekspertene. Men skal vi kjøpe brød i butikken, anbefaler ernæringsfysiolog Mari Eskerud at vi velger produkter med minst mulig salt. En pekepinn kan være nøkkelhullsmerket. Men aller best er det jo å bake selv. Foto: MovingMoment - Fotolia
VELG GROVT: Det anbefaler ekspertene. Men skal vi kjøpe brød i butikken, anbefaler ernæringsfysiolog Mari Eskerud at vi velger produkter med minst mulig salt. En pekepinn kan være nøkkelhullsmerket. Men aller best er det jo å bake selv. Foto: MovingMoment - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Haugevis av artikler på nett om karboverstingene skremmer noen av oss bort fra både brød, pasta og ris. Mange har også kastet seg på lavkarbo-trenden, som jo faktisk utelukker en rekke matvarer.

Men sannheten vet vi vel egentlig: Det er mange grunner til å ikke kutte ut karbohydratene, eller brødet. I alle fall ikke den grove sorten! Vi vet jo blant annet at riktige karbohydrater stabiliserer blodsukkeret, og at hjerne- og sentralnervesystemet er helt avhengig av karbohydrater.

Trenger vi flere grunner enn det? Her er i alle fall en til: Danske forskere mener nemlig at et stoff vi finner i fullkorn - benzoxazinoider, eller BX, er nyttig for immunforsvaret vårt, skriver Forskning.no

LES OGSÅ: Steinalderbrødet som bare tar ti minutter å bake

Derfor er fullkorn bra for oss 

Forsøkspersonene i studien (mer info om studien finner du herble delt i to grupper, og fikk hver sin diett. Begge gruppene spiste fullkornsprodukter. Den ene gruppen spiste mat med mye BX.

En av forskerne bak studien, Inge Fomsgaard , forteller til KK.no at tidligere funn har vist at folk som spiste fullkorn, hadde mindre forekomst av blant annet reumatiske sykdommer, uten at det har blitt undersøkt hvorfor det er slik.

- Den nye studien gir ny kunnskap som peker på at forsøkspersoner som fikk matvarer med mye BX hadde en økt immunreaksjon overfor sykdommer som kom utenfra, sier forskeren om resultatet. Fomsgaard jobber ved institutt for agroøkologi ved Aarhus Universitet.

I den nye undersøkelsen var det fokus på å undersøke hvordan immunsystemet reagerte. Fomsgaard legger imidlertid til at det fins ulike former for immunreaksjoner, som foregår via forskjellige deler av immunsystemet vårt.

Men etter tre uker kunne forskerne faktisk se resultater av blodprøvene.

- Blodprøvene fra gruppen med mye BX viste at det var en hemmet vekst av forskjellige sykdomsfremkallende bakterier, noe som tyder på bedre immunrespons, sier forskeren.

FULLKORN: Helsedirektoratets anbefaling er at vi får i oss 70 til 90 gram fullkorn eller sammalt mel per dag. Det tilsvarer enten fire grove brødskiver, en tallerken havregrøt og to skiver grovbrød, eller en tallerken grov kornblanding og en porsjon fullkornspasta eller -ris. Foto: ffphoto - Fotolia
FULLKORN: Helsedirektoratets anbefaling er at vi får i oss 70 til 90 gram fullkorn eller sammalt mel per dag. Det tilsvarer enten fire grove brødskiver, en tallerken havregrøt og to skiver grovbrød, eller en tallerken grov kornblanding og en porsjon fullkornspasta eller -ris. Foto: ffphoto - Fotolia Vis mer

Torunn Nordbø er daglig leder hos Opplysningskontoret for brød og korn, og er utdannet ernæringsfysiolog. Hun understreker at det behøves et mer solid vitenskapelig grunnlag enn en enkelt studie for å konkludere hvorvidt BX i fullkorn kan styrke immunforsvaret vårt.

Men at fullkorn og grovbrød generelt er bra for immunforsvaret og helsen, er hun sikker på. Blant annet ved at det gir oss rikt med fiber, som mange fruktskall også er rike på.

LES OGSÅ: Får du i deg for lite karbohydrater?

Ikke dropp brødet!

- Vi vet at fiber styrker immunforsvaret. En del av fibrene fra kornet er nemlig «næring» for tykktarmsbakteriene, som er en viktig del av immunforsvaret ditt, sier Nordbø til KK.no.

Ja, fiber har mange helsefordeler. Det motvirker forstoppelse, fremmer sunne mage- og tarmbakteriene, stabiliserer blodsukkeret, og bidrar til å senke kolesterolet. Det er også bra for å holde vekten fordi det gir en metthetsfølelse ved at magen «fylles opp» lengre.

- Å spise fiberrik kost medfører også bedre tannhelse, fordi tygging av fiber øker spyttproduksjonen, og dermed renser munn og tenner mer effektivt, sier hun, og legger til at grove kornprodukter også er en god kilde til protein, tiamin, folat, jern, sink og E-vitamin.

Det er altså mange gode grunner til at vi bør spise grovbrød. Ja, Nordbø mener vi faktisk bør spise mer grovbrød, selv om brød og kornprodukter allerede står for rundt 25 prosent av vårt daglige energiinntak.

LES OGSÅ: Den beste måten å styrke immunforsvaret på

Så mye bør vi spise

Klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, Mette Svendsen, trekker blant annet frem at studien ikke sier noe om den optimale dosen, og at hvor mye brød vi trenger er individuelt. Det som imidlertid er nytt, sier hun, er at vi har funnet en mulig mekanisme for hvorfor grovt brød er viktig for helsen.

Mari Eskerud, som også er klinisk ernæringsfysiolog, vil ikke legge den danske studien om stoffet BX til grunn for hvorfor vi bør spise flere grove kornprodukter. Men selv om det er lite forskning på matvarer som påvirker immunforsvaret direkte, er fiberrike matvarer uansett bra for tarmfloraen vår

- Og tarmfloraen har stor betydning for helsen vår, deriblant immunforsvaret, forklarer eksperten.

Hun minner derimot om at kornprodukter fra butikken ofte er en stor kilde til salt, og anbefaler oss å sammenligne brød i butikken og velge dem med lite salt, velge nøkkelhullsmerkede produkter, eller bake brødet selv.

Så selv om vi vet at vi bør spise grovbrød, er det likevel vanskelig å vite hvor mye vi kan og bør spise. Men det kan Eskerud svare på. Ernæringsfysiologen referer til Helsedirektoratets anbefalte mengde fullkorn eller sammalt mel per dag, som er 70 til 90 gram. 

- Dette tilsvarer enten fire grove brødskiver, en tallerken havregrøt og to skiver grovbrød, eller en tallerken grov kornblanding og en porsjon fullkornspasta eller -ris.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer