Champagneglass:

Glassene som egner seg best til champagne - hvis smaken er viktigst for deg

Dette skiller de ulike champagneglassene.

CHAMPAGNE: De høye glassene er ofte de stiligste å servere champagne i. FOTO: NTB Scanpix
CHAMPAGNE: De høye glassene er ofte de stiligste å servere champagne i. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nyttårsaften er rett rundt hjørnet, og du gleder deg sikkert til å poppe champagneflasken (Psst.. Slik gjør du det!). Det finnes forskjellige glass som er egnet til bobler, men de har også forskjellige egenskaper. Er du mest opptatt av smaken blir du kanskje overrasket over hvilket glass du egentlig bør velge.

Trond Erling Pettersen er varefaglig rådgiver i Vinmonopolet. Han forklarer at det er forskjell på glassene vi drikker champagne av.

Flute

Fluteglassene er de høye og tynne glassene mange gjerne ser for seg når de tenker på champagneglass. Dette er glassene vi ofte får servert i mottagelser.

Pettersen forklarer at fluteglassene er best egnet til å vise frem boblene i champagnen.

- Men når det gjelder å smake vinen er det ikke helt ideelt. Hvis man først skal drikke noe som er så komplekst og spennende som champagne, er det best å ha et glass man kan snurre på og lukte aromaen av, sier Pettersen til KK.

Mye av det vi smaker er lukt, og når vi skal drikke champagne er det fint med et glass det er lettere å snurre på og å få nesa ned i.

- Fordelen med fluteglasset er at det holder på boblene lenge, sier han.

Coupe

Coupeglasset er det lavere champagneglasset. Du kjenner det kanskje fra 40-tallsfilmer og Great Gatsby-inspirerte fester?

FLUTE: De typiske champagneglassene som ofte gir god feststemning. FOTO: NTB Scanpix
FLUTE: De typiske champagneglassene som ofte gir god feststemning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Glasset ser gjerne stilig ut og føles luksuriøst, men også coupeglasset er vanskelig å snurre på og å fange aromaen i, fordi det er så åpent og lavt.

Det beste glasset for champagne

Pettersen understreker at det ikke er noe galt i å velge flute eller coupe. Mange av oss får en god feststemning av å drikke bobler av disse glassene. Men, rent vinteknisk, er det et annet glass som vil gi deg den beste smaksopplevelsen:

- Det vi i Vinmonopolet bruker når vi smaker på champagne er rett og slett et vanlig hvitvinsglass. Det er litt større enn et fluteglass, og tulipanformen gjør at du kan svinge vinen rundt og få samlet aromaen, sier Pettersen.

COUPE: Stilig og luksuriøst, men kanskje ikke optimalt for å smake champagnen. FOTO: NTB Scanpix
COUPE: Stilig og luksuriøst, men kanskje ikke optimalt for å smake champagnen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han forklarer at champagnen får folde seg mer ut i et vanlig tulipanformet vinglass. Mange bruker også store rødvinsglass.

- Jeg vil anbefale å bruke det man har av vanlige vinglass. Det er ikke nødvendig å gå til innkjøp av champagneglass. Men om du har noen flotte glass etter bestemor som gir deg en lykkefølelse, er det kanskje viktigere for deg enn smaksfaktoren akkurat den kvelden, sier Pettersen.

Selv om det teknisk sett ikke er det beste for smaken, er det ingenting i veien med å bruke champagneglass hvis det gir deg en god feststemning, understreker han.

- I tillegg er det lurt å ikke ta med de tynneste, skjøreste glassene ut ved midnatt. Ta gjerne champagnen tidligere på kvelden, eller bruk noen billige bobleglass når du står ute og lukter mer rakettrøyk uansett, avslutter han.

Kokk og forfatter Christopher Sjuve mener også at du må bestemme glass etter hva som passer best for deg:

- Det stiligste er å servere champagne i høye, høye, kjempehøye champagneglass. Men, når sant skal sies bruker jeg like ofte store hvitvinsglass, faktisk. Her må man bare veie stil og smak mot hverandre – og bli enig med seg selv hva som er best, sier Sjuve til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer