P-piller

- Glemmer du to eller flere piller anbefales det å bruke kondom i tillegg til å ta pillene

Svært mange glemmer p-pillene, ifølge Sex og Samfunn.

GLEMT P-PILLEN?: Mange kvinner glemmer å ta p-pillen. Men skal du da ta begge eller bare den ene? Ekspertene svarer!  Foto: Shutterstock / Image Point Fr
GLEMT P-PILLEN?: Mange kvinner glemmer å ta p-pillen. Men skal du da ta begge eller bare den ene? Ekspertene svarer! Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rett før leggetid onsdag kveld tar du som vanlig opp pillebrettet og «... tirsdag?». Og nattesøvnen er ødelagt. Opplevd det før? P-piller er i utgangspunktet en veldig sikker form for prevensjon, men det forutsetter selvfølgelig at du faktisk husker å ta den, noe som ikke alltid er like lett. 

Heldigvis finnes det råd om du har klart å hoppe over en pille også, noe lege ved Sex og Samfunn, Trine Aarvold, har hjulpet oss med å få en oversikt over. Det er imidlertid flere typer p-piller på markedet, og litt å holde styr på, så vi starter med en liten enkel gjennomgang.

LES OGSÅ: Dette visste du kanskje ikke om p-piller 

Finner flere typer p-piller

Når vi snakker om p-piller snakker vi som regel om kombinasjonspiller som inneholder både østrogen og progesteron. 

- Man deler opp kombinasjonspiller i ènfase og flerfase. For ènfase er alle pillene som inneholder hormoner på brettet helt like. I flerfasepillene er det ulik mengde hormoner i de forskjellige hormonpillene, og de har derfor forskjellige farger, forteller Aarvold. 

I tillegg deler man opp i brett med 28 piller og brett med 21 piller. Har du 21 piller på brettet ditt tar du altså pillen i tre uker før du har en pillefri uke, da du også får en blødning som ligner mensen, før neste brett. Alle disse pillene har hormoner i seg. 

- Har du 28 piller på brettet vil stort sett syv av disse pillene være hormonfrie, også kalt placebopiller eller sukkerpiller. De er der for at man skal huske å ta en pille hver dag, og man vil få en blødning når man tar disse.

Disse placebopillene trenger du altså ikke å ta, men kan være greie så du ikke kommer ut av vanen med å ta en pille hver dag, og husker å gå videre på neste brett når du skal. 

- Noen velger også å hoppe over blødningene sine og starte rett på et nytt brett. Det gjør at pillene blir mer sikre og det er ikke farlig å hoppe over blødningene sine. Hopper man over lenge nok vil man tilslutt begynne å få småblødninger, og det er da lurt å ta en uke med blødninger for å blø ut slimhinnen og starte på nytt, sier Aarvold. 

LES OGSÅ: Slik står det til med den såkalte manne-pillen

Dette gjør du om du glemmer en pille: 

- Hvis du bruker vanlige p-piller hvor alle pillene som inneholder hormoner er like (ènfasiske p-piller) så kan du glemme én pille hvor som helst på brettet. Det vil si at det kan gå 48 timer mellom to piller og du er fortsatt sikker mot graviditet. 

Tar du pillene hver dag på morgenen og våkner tirsdag og ser at mandagspillen fortsatt ligger i brettet, trenger du altså ikke få panikk. Det du gjør er at du tar mandagspillen, og venter med tirsdagspillen til tirsdag kveld. Så tar du onsdagspillen morgenen etter og fortsetter som vanlig.  

Går det over 48 timer er du derimot ikke lenger sikker. 

- Glemmer du to eller flere piller anbefales det å bruke kondom i tillegg til å ta pillene, sier Aarvold. 

Du skal da ikke ta to piller på én gang, men fortsette med neste pille, og bruke kondom i tillegg i syv dager. Etter syv dager fungerer pillene som de skal igjen. 

- Hvis du glemmer flere piller, og noen av disse pillene er i den siste uken med
hormonpiller på brettet, altså uken før den pillefrie uken eller uken med sukkerpiller, 
så anbefales det å hoppe over den pillefrie uken og starte rett på et nytt brett. 

Det er ikke bare dagene etter glemt pille som kan gi graviditet. Sædceller kan nemlig leve i kvinnens skjede i flere dager. 

- Hvis du har hatt samleie uten kondom syv dager eller mindre før du glemte pillene, og pillene du glemte var i den første uken etter en pause, så anbefales det å bruke nødprevensjon (angrepille). 

LES OGSÅ: Får du blødninger utenom menstiden?

KONDOM: - Glemmer du to eller flere piller anbefales det å bruke kondom i tillegg til å ta pillene, sier lege ved Sex og Samfunn, Trine Aarvold. Foto: Shutterstock / gpointstudio
KONDOM: - Glemmer du to eller flere piller anbefales det å bruke kondom i tillegg til å ta pillene, sier lege ved Sex og Samfunn, Trine Aarvold. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Piller med gestagen

Bruker du gestagen-piller (ikke minipillen), som er p-piller uten østrogen, men med gestagen, har du 36 timer mellom to piller før sikkerheten er borte. 

Har du glemt pillen i over 36 timer bruker du kondom i to dager samtidig som du fortsetter å ta pillene, før du er sikker igjen. Har du hatt sex de siste fem dagene før du glemte pilla, kan det være aktuelt med nødprevensjon. 

Minipillen har lavere doser gestagen, og man må derfor være enda mer nøye med å ta pille til rett tid, og det skal ikke gå mer enn 27 timer mellom hver pille. Disse er det imidlertid ikke mange som bruker. 

Har du glemt flere piller anbefales det at du tar en graviditetstest om du ikke får en bortfallsblødning i den hormonfrie uken på p-piller eller etter 3 uker uansett med gestagen p-pillen. Den kan tas tidligst 3 uker etter at du glemte piller eller tok nødprevensjon. 

LES OGSÅ: - Du er 28 uker på vei, det er tvillinger og du må føde om fem uker

Nødprevensjon? Dette må du vite: 

Nødprevensjon er, som navnet sier, til nød, og ikke noe som skal brukes som vanlig prevensjon. Det er dessuten ikke veldig økonomisk. Men om du har vært uheldig, om kondomet sprakk, eller du har glemt å ta p-pillen, anbefales det altså at du tar nødprevensjon. Nødprevensjon finnes som piller og du kan også sette inn kobberspiral som nødprevensjon innen 5 døgn. Kobberspiralen er mest sikker, og som bonus får du prevensjon som varer i 5 år.

Det er to nødprevensjonspiller på det norske markedet i dag; Norlevo og Ellaone.

Førstnevnte kan tas inntil tre døgn etter at du har hatt sex. Ellaone kan tas i fem dager etterpå, men husk at det alltid lønner seg å ta «angrepilla» så tidlig som mulig. Etter at du har tatt Norlevo skal du bruke bruke tilleggsprevensjon om du har sex de neste syv dagene. Bruk kondom i tillegg mens du fortsetter på p-pillen som vanlig.

- Tar du nødprevensjon som heter Ellaone så er det viktig å ikke fortsette på p-pillen som før. Du skal da vente med å starte opp med p-pillen til det har gått fem dager, da den vil kunne sette ned effekten av nødprevensjonen.

Det tar med andre ord 12 dager, altså fem pillefrie dager og syv dager etter at du har startet på p-pillen igjen, før du kan ha sex uten kondom. 

- Husk at nødprevensjon ikke er 100 prosent sikkert, og at effekten blir mindre jo senere man tar den. De samme reglene gjelder om du kaster opp eller har kraftig diaré, sier Aarvold. 

HAR DET GÅTT I SURR? Har du bare hoppet over en pille er det ingen krise. Men glemmer du p-pillene ofte kan det hende du bør vurdere andre alternativer.  Foto: Scanpix
HAR DET GÅTT I SURR? Har du bare hoppet over en pille er det ingen krise. Men glemmer du p-pillene ofte kan det hende du bør vurdere andre alternativer. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan p-piller påvirke huden din

Flere og flere velger langtidsprevensjon

Selv om det kan se litt komplisert ut, går som regel helt fint, og p-piller er i utgangspunktet en veldig sikker prevensjonsmetode. Glemmer du den ofte kan det imidlertid være lurt å skifte til annen prevensjon. 

- Piller er et godt prevensjonsmiddel om man bruker det riktig, dessverre er det så mange som glemmer pillene sine, og det skjer derfor ganske hyppig at kvinner som bruker prevensjon som må huskes på hver dag blir gravide. Da anbefales det å bytte til et annet prevensjonsmiddel.

- De typene som gir best beskyttelse mot graviditet er p-stav og spiral. Det finnes to hovedtyper spiral, en hormonspiral og en kobberspiral uten hormoner. Disse prevensjonsmidlene sitter i kroppen i enten 3 eller 5 år, og man har derfor ikke mulighet til å gjøre noe feil eller glemme sin prevensjon.

Ifølge Stainar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, gikk i overkant 330 000 kvinner på p-piller i 2015. Nærmere 250 000 gikk på kombinasjonspiller, og de fleste av dem på kombinasjonspiller med lik mengde hormoner i alle pillene på brettet (enfasepiller). Bruken av dem har økt jevnlig de siste årene, og er i dag 238 397, mens det var 117 865 som gikk på enfasepiller i 2004.

Steinar Madsen forteller imidlertid at det kan se ut som at langtidsvirkende prevensjon, som kobberspiral, hormonspiral og p-stav, etterhvert vil være mer brukt enn p-piller. Om lag 280 000 kvinner bruker langtidsvirkende prevensjon i dag. 

- Dersom økningen fortsetter vil langtidsvirkende prevensjon snart være mer brukt en pille-prevensjon, sier han til KK.no. 

Selv om p-piller er en ganske sikker form for prevensjon, er det også litt mer å huske på om du bruker p-piller. Det betyr at mulighetene for å likevel bli gravid er større.

- Langtidsvirkende prevensjon er langt sikrere enn pilleprevensjon når det gjelder å forebygge uønsket svangerskap, sier Madsen. 

Sex og Samfunn sine nettsider kan du spørre om ting du lurer på blant annet via en chat-tjeneste. Her er det mange som har spørsmål om nettopp glemte piller.

- Er du usikker på om du er beskyttet mot graviditet eller ikke, og om man burde bruke nødprevensjon er det viktig å ta kontakt med helsepersonell for å få svar på dette, forteller Aarvold. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer