Ligger nøklene stadig igjen i den andre veska eller synes du at du bruker du altfor mye tid på å lete etter mobilen din? Du er nok ikke alene, og faktisk er det bare helt riktig å glemme. Når du begynner å glemme viktige ting du tidligere har kunnet og glemselen går ut over hverdagen din, så er det viktig at det sjekkes opp.
- Når du begynner glemme de sentrale tingene i livet - når du for eksempel ikke får til å lage mat lenger - du ser at du ikke vet ikke hvordan du gjør det - da er det grunn til bekymring, sier Martin Bystad, som er stipendiat ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø og forsker på hukommelse.
LES OGSÅ: Rebecca (27) husker hvordan det var å være baby
Tydelig forandring i hukommelsen bør sjekkes opp
Det er altså ikke farlig å glemme. Faktisk er det vanligere å glemme enn å huske. Om du merker en tydelig forverring kan det imidlertid være et symptom på flere tilstander.
- Om du er deprimert kan også det at du glemmer være et symptom på det. Det er det ikke alle som vet, sier Ylva Østby.
Hun er postdoktor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo og har sammen med sin søster, Hilde Østby, skrevet boken «Å dykke etter sjøhester» om nettopp hukommelsen vår.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger