Tanngnissing:

Gnisser du tenner om natten?

Det kan være flere årsaker til den plagsomme uvanen.

OM MORGENEN: De som gnisser tenner om natten våkner ofte med øm kjeve eller hodepine. FOTO: NTB Scanpix
OM MORGENEN: De som gnisser tenner om natten våkner ofte med øm kjeve eller hodepine. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kjenner du ofte at kjeven er anspent, smertefull eller øm? Eller kanskje du våkner med hodepine om morgenen? Da kan det hende du gnisser tenner om natten.

Gnissing av tenner - også kalt Bruxisme - skjer enten i søvne eller i anspente situasjoner, skriver Norsk Helseinformatikk på sine nettsider. De skriver videre at gnissingen oftest er knyttet til første del av natten, og den kan være av en slik grad at den påvirker partnerens søvn. Hos andre kan gnissingen være lydløs, og ofte oppdages den da ikke før det oppstår tann- eller kjeveproblemer.

Tanngnissing er en vanlig tilstand. Ifølge NHI regnes det med at mellom én av fem og én av ti gnisser tenner. Bare snorking og snakking i søvne kan regnes som vanligere tilstander som forstyrrer søvnen.

I tillegg til anspent kjeve, følsomme tenner, spenningshodepine og migrene, kan disse tingen også tyde på at du gnisser tenner om natten:

  • Hørbar gnissing av tennene enten i våken tilstand eller i anspente situasjoner
  • Slitte tannkanter
  • «Klikking» og lyder fra kjeveleddet
  • «Opptygd» vev på innsiden av kinnene dine

LES OGSÅ: - Når stresshormonene går opp, påvirker de over 300 ulike steder i kroppen

HODEPINE: Tanngnissing kan føre til anspent kjeve og hodepine. FOTO: NTB Scanpix
HODEPINE: Tanngnissing kan føre til anspent kjeve og hodepine. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Todelt årsak til tanngnissing

I en artikkel publisert på nettmagasinet Popsugar, uttaler tannlegen Dr. Charles Sutera at årsaken til bruxisme er todelt. Én grunn kan være at over- og underkjeven din ikke passer sammen, og at du ubevisst justerer kjeven gjennom natten. En annen grunn kan være det Dr. Sutera kaller en parafunksjonell vane: Tanngnissing kan være en fysisk «tic» lignende det å bite negler - altså en uvane som virker beroligende.

Smertene som følger med tanngnissing er først og fremst forårsaket av muskeltretthet:

- Kjeven din skal hvile om natten, men med bruxisme er det som at kjeven din trener i åtte timer i strekk. Akkurat som at du vil bli øm etter overdreven trening, så vil også kjeven din bli det. Musklene utvikler en kronisk belastning som føles stivt, sårt og som det gjør vondt å bevege, uttalte Dr. Sutera til Popsugar.

LES OGSÅ: Iser det i tennene?

Vær obs på stressnivået ditt

Administrerende direktør ved Eurodent, Ionut Eriksen, forklarer til KK at tanngnissing er en ufrivillig patologisk vane, og at mulige årsaker kan være stress, angst, kaffeforbruk, alkohol, tretthet, snorking og søvnapné.

Årsaken til tanngnissing kan altså være tannstillingen din, men det kan også være at du stresser for mye eller opplever mye angst. Psykologspesialist Ingrid Sønstebø forklarer at ulike former for stress kan føre til anspenthet:

- Stress skyldes ikke bare at man har mye å gjøre. Nervøsitet, engstelse, usikkerhet, frykt, irritasjon og sinne gir også stressreaksjoner i kroppen. Stresset kan føre til at man spenner musklene, «biter tennene sammen» på dagtid - og at man gnisser tenner om natten.

Hun påpeker at noen vet godt hva som stresser dem, mens andre trenger hjelp til å finne ut hva som stresser og hvordan de best håndterer det.

LES OGSÅ: Disse livshendelsene gir risiko for å bli syk av stress

HØYT STRESSNIVÅ: Opplever du mye stress og angst, kan det hende du biter tennene sammen uten å legge merke til det. FOTO: NTB Scanpix
HØYT STRESSNIVÅ: Opplever du mye stress og angst, kan det hende du biter tennene sammen uten å legge merke til det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Behandling

Hvis tanngnissing på natten er et problem for deg, er det flere ting du kan gjøre for å slutte med det. Dette anbefaler NHI å gjøre:

  • Dersom stress er årsaken, kan tiltak som avstressingsøvelser, reduksjon i alkohol, tobakk eller kaffe eller andre tiltak som får deg til å dempe stresset, hjelpe.
  • Det kan være nødvendig med en munnbeskytter. Det finnes skinner å få kjøpt, men det er ikke alle disse som passer like godt. Tannlegen kan i så fall "skreddersy" en skinne for deg.
  • Er det tannstillingen som er problemet, er dette ofte noe tannlegen kan rette på. Er skadene store, vil det gjerne være nødvendig med bro eller kroner på tennene for å rette på skaden. En skinne eller annet beskyttende tiltak kan være nødvendig i alvorlige tilfeller. Skinner som beskytter tennene ved tanngnissing, kan skaffes hos tannlegen din.

Andre tiltak som kan redusere plagene fra tanngnissing, er:

  • Riktig posisjonering av tennene/kjeven. Å hvile tungen mot ganen med tennene fra hverandre og leppene lukket hindrer tanngnissing og spenninger i kjeven.
  • Regelmessige kontroller hos tannlegen kan avdekke problemet, slik at det kan gjøres noe med det.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

LES OGSÅ: Disse personene bør være ekstra obs på stressnivået sitt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer