Hvordan får man sterkt skjelett?

God nyhet til deg med litt ekstra fett på kroppen

Overvekt kan være bra for skjelettet.

LITT EKSTRA FETT KAN LØNNE SEG: Det er bedre med for mye fett, enn for lite, i forhold til skjelettet ditt. Foto: Shutterstock / NTB scanpix.
LITT EKSTRA FETT KAN LØNNE SEG: Det er bedre med for mye fett, enn for lite, i forhold til skjelettet ditt. Foto: Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Norge er på verdenstoppen i beinbrudd, og norske kvinner har den høyeste risikoen for hoftebrudd i hele verden. Derfor kan det være lurt å ha ekstra fokus på å holde skjelettet ditt så sterkt som mulig.

- Ved årene kommer du til å miste beintetthet, og du bør gjøre alt du kan for å bremse dette. Det sier Kristin Holvik, som er klinisk ernæringsfysiolog, og som forsker på osteoporose og brudd ved Folkehelseinstituttet.

Les også: Derfor er overvekt et problem for hele samfunnet

Kvinner er mer utsatt enn menn

Hun forteller at mens kvinner ofte mister beinmasse brått fra overgangsalderen, da de ikke lenger produserer østrogen. så går det litt mer gradvis med menn, som gjerne er litt eldre når skjelettet mister tetthet.

- Man ser en stor økning i forekomst av brudd i underarmen, eller håndleddet hos kvinner fra rundt 50-års alderen. Men mye mindre hos menn. Hoftebrudd kommer stort sett i høyere alder, der øker det hos begge kjønn fra 70-års alderen, sier hun.

Gjennom hele livet har kvinner en lavere beintetthet. De har derfor en høyere risiko for å brekke bein i utgangspunktet. Men utgangspunktet ditt handler også mye om gener, og hvordan du spiser og trener.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.