Venninnetur

God planlegging er avgjørende for venninneturen

Så får du den morsomme og koselige turen du drømmer om - ikke en tur som gjør at du lengter hjem.

VENNINNETUR: Snakker dere sammen før turen er sjansen stor for at den blir en suksess.  Foto: Shutterstock / William Perugini
VENNINNETUR: Snakker dere sammen før turen er sjansen stor for at den blir en suksess. Foto: Shutterstock / William Perugini Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Venninneturer kan være noe av det morsomste og mest befriende vi jenter kan gjøre. Men det kan også være frustrerende, masete og i verste fall - sette en god demper på vennskapet. For hvordan unngår man egentlig at det blir dårlig stemning på venninneturen? Bianca Schmidt, som er gestaltterapaut ved Oslo Gestaltsenter, forklarer hvor problemet ofte ligger. 

- Det er gøy å glede seg til en venninnetur. Vi er ofte fulle av forventninger. Og nettopp her ligger noe av problemet. Man tror man kjenner de man reiser med godt, og skaper dermed bilder i hodet om hva man vil. Så reiser man på tur, og finner ut at det bildet du hadde i hodet overhode ikke stemmer, sier hun. 

Denne fellen om at man «er åpen for alt», er det nemlig mange som går i.

- Man tenker at man ikke hadde forventninger og var med på alt, men det hadde man hvis man blir skuffet. Er du skuffet så har det ligget en forventning der. 

Eva Tryti, som er psykologspesialist, forklarer at det beste er å snakke ordentlig om hva man vil i forkant av turen. 

- Det kan ofte være sånn at jenter ikke helt liker å si hva de vil, for man er så opptatt av å gjøre andre fornøyde. Men da blir det ofte sure miner når man først er på turen. Kall inn til et møte, og si at alle er nødt til å ha en ting de ønsker å gjøre på tur, foreslår hun. 

LES OGSÅ: Drømmereiser du vil elske

Tankelesingsfellen

Mange kvinner ønsker ikke å være «vanskelige» eller komme med for mange krav. Dermed later vi som om vi er verdens letteste person å ha med og gjøre. Kanskje en av venninnene til og med regner med at når man først er på tur, så forstår man hva de andre vil. Dette er en stor tabbe, mener psykologspesialisten. 

- Dette kalles tankelesningsfellen. Man tror at andre skjønner hva man vil og mener hvis man hinter litt. Men akkurat som i et forhold, så er kommunikasjon viktig. Vi kan ikke lese andres tanker og det må man huske på. Alle må si hva de vil selv om det kan være vanskelig, sier hun. 

Er du imidlertid på tur uten å ha fått snakket om det, og noen oppfører seg dårlig, er dette trikset best.

- Hvis en venninne surmuler litt eller lager litt dårlig stemning, så er det lurt å bare overse det, i hvert fall hvis det er småting. Lager hun drama, så må man selvfølgelig snakke om det dagen etter. Da må man si at sånt går ikke an, sier Tryti.

Schmidt råder alle til å være ærlige med seg selv.

- Den beste måten å unngå en forventnings-forvirrig er å snakke om det. Kanskje den ene har lyst til å drikke vin hele tiden og den andre lyst til å gå på museer, og den tredje vil trene mye i en ny vakker by. Da er det mye forskjellige ønsker. Man må ta det i forkant før det har blitt et problem, sier hun og legger til:  

- Hvis man ønsker å bevare vennskapet og gjøre det sterkere så er det ofte, på tross av at det er vanskelig, det aller lureste å ta de vanskelige samtalene. Har det oppstått et par gnisninger, forsøk å snakk om det og se om dere kan løse opp i utfordringene.  

LES OGSÅ: Derfor er venner så utrolig viktig

- Alenetid kan gjøre stor forskjell

De fleste kvinner drar på tur for å kose seg, og gleder seg ofte enormt til turen. Man ser frem til gode samtaler, latter, god mat og god vin! Men det er nettopp sistnevnte som ofte skaper trøbbel.

- Nivå er festligheter, er ofte vanlig kilde til konflikt. Hvert fall hvis det er en tur hvor alkohol er i bildet. 

Dette kan bli så ille at man blir lunken til hele vennskapet. 

- Det kan oppstå konflikter som er ødeleggende for vennskap når man er sammen hele tiden. Man ser en ny side av venninner når man er sammen så mye, og de små nyansene kommer frem. En vil sove lenge, den ene vil ikke være stille, det er grisete på badet, man har humørsvingninger og ulike behov.  

Dermed er det et sjakktrekk du skal ta. Sørg for alenetid. 

- Hvis det er en tur som varer lenge og du ikke har hatt mye turer med denne person før, så er det lurt å legge opp en strategi i forholdt til det i forkant. Si at man gleder seg til tur men at man har behov for alenetid. Det kan hende den ene vil shoppe litt alene, kanskje en må jobbe litt eller lignende. Lag alenetid, sier Tryti. 

- Det kan være noen timer i løpet av dagen hvor den ene gjør noe den andre ikke er med på. Ikke vær sammen hele tiden. Hvis den ene ønsker å oppleve noe, så kan den ene melde seg på og den andre ikke, sier Schmidt. 

LES OGSÅ: Er det greit å falle for venninnen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer