- De som er anbefalt å ta vaksinen, er de som har høyere risiko for å bli alvorlig syke. Det gjelder da eldre, de med kronisk sykdom som for eksempel hjerte- karsykdom og diabetes, og spesielt viktig er det for gravide, sier Rebecca Jane Cox, som er leder av Influensasenteret og professor ved universitetet i Bergen.
Hun forteller at det som skjer er at immunforsvaret til de i disse gruppene ikke klarer å bekjempe viruset, slik at det kan utvikle seg til en lungebetennelse.
- Det er ikke alltid at disse pasientene blir alvorlig syke. Så er det slik at noe virus er mer alvorlig enn andre, men akkurat hvorfor noen blir syke, vet vi ikke. Vår forskning viser for eksempel det at de som kommer på sykehuset med influensa mangler spesielle celler som dreper virusinfiserte celler, så det er immunforsvaret til disse menneskene som ikke klarer å bekjempe viruset.
LES OGSÅ: 10 myter om influensa
900 dør av influensa årlig
Man regner med at hele 1,5 million av oss har økt risiko for å utvikle alvorlig influensa, ifølge Folkehelseinstituttet.
Kjersti Margrethe Rydland, seniorrådgiver ved Avdeling for influensa ved Folkehelseinstituttet (FHI) viser til tall, som viser at rundt 23 prosent av de som anbefales å ta influensavaksinen tar den, mens om lag seks prosent av de som ikke er i en risikogruppe gjør det samme.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger