Lakris

Godteriet du ikke bør spise for ofte

Blir det for mye lakris over lang tid kan det få alvorlige konsekvenser for hjertet.

FOR MYE LAKRIS: Spiser du ofte mye lakris? Det kan få alvorlige konsekvenser for helsa di. Foto: LEHTIKUVA
FOR MYE LAKRIS: Spiser du ofte mye lakris? Det kan få alvorlige konsekvenser for helsa di. Foto: LEHTIKUVA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer ikke som noen overraskelse at godteri ikke er sunt i for store mengder, men visste du at enkelte typer godteri faktisk kan være direkte farlig hvis du spiser for mye av det?

Lakris er et slikt godteri, så dersom dette er din personlige favoritt i godteskålen bør du være obs.

– Av og til støter vi på pasienter som har et uforklarlig og alvorlig høyt blodtrykk som vi sliter med å behandle, så viser det seg rett og slett at de er veldig glad i lakris og spiser for mye av det, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk til KK.no.

LES OGSÅ: Disse smågodtbitene inneholder mest kalorier

Kan gi høyt blodtrykk og rytmeforstyrrelser

Det finnes mye godteri med lakris-aktig smak, og det er ikke slik at alt som smaker lakris er farlig i store mengder. Det er først og fremst ekte lakris som er synderen.

– Ekte lakrisrot inneholder smaksstoffet glycyrrhizinsyre som gjør at lakrisen smaker søtt og godt. Dette stoffet har den egenskapen at det hemmer nedbrytningen av hormoner som dannes i binyrene, forteller han.

Et av disse hormonene som dannes i binyrene er stresshormonet kortisol, som har en rekke fysiologiske effekter i reguleringen av metabolismen, immunsystemet, og hjertet.

LAKRISROT: Det er smaksstoffet glycyrrhizinsyre som finnes i ekte lakrisrot som påvirker kroppen vår. Foto: Shutterstock / Kaam21
LAKRISROT: Det er smaksstoffet glycyrrhizinsyre som finnes i ekte lakrisrot som påvirker kroppen vår. Foto: Shutterstock / Kaam21 Vis mer

LES OGSÅ: Slik bør du trene hvis du har høyt blodtrykk

– Hvis du spiser mye lakris vil du få for høye konsentrasjoner av kortisol i blodet, og dette er jo et av hormonene vi produserer ved stress. Konsekvensene av dette er som kjent høyt blodtrykk, forklarer Madsen.

Det er ikke bare høyt blodtrykk som kan bli konsekvensen av for mye lakris.

– Det kan også gi muskelsvakhet, kvalme, og alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. I tillegg kan det føre til at du får en mangel av mineralet kalium i kroppen, legger han til.

Ifølge Erik Arnesen som er ernæringsfysiolog og helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) kan lave nivåer av kalium i blodet føre til alvorlige hjerterytmeforstyrrelser, i tillegg til at det kan påvirke enkelte medisiner.

– Siden store mengder lakris øker tapet av kalium, kan pasienter som bruker hjertesviktmedisinen digitalis (digoksin) få økt risiko for forgiftning. Store mengder lakris kan også senke virkningen av Marevan (warfarin), sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Hjerteinfarkt rammer kvinner - også unge

Ikke spis mer enn dette

Er du veldig glad i lakris og spiser det ofte, er dette altså noe du bør ha i bakhodet. Men det er også noen mennesker som bør utvise ekstra forsiktighet med lakrisinntaket.

EKSPERTEN: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Foto: Legemiddelverket.
EKSPERTEN: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: Foto: Legemiddelverket. Vis mer

– Har du fra før av nedsatt nyrefunksjon, høyt blodtrykk eller forstyrrelser i binyrene så vil det raskere kunne gi deg problemer. Da må du være mer forsiktig, forteller Madsen.

Også Erik Arnesen påpeker at dersom du har forhøyet blodtrykk fra før kan en slik blodtrykksøkning øke sjansen for hjerteinfarkt og hjerneslag, og det allerede etter to uker.

– En finsk studie viste at personer som spiste lakris daglig i to uker fikk økt blodvolum og økt blodtrykk i aorta, hovedpulsåren, som hjertet pumper blodet ut til. Økt blodtrykk i aorta har vist seg å være mer knyttet til utvikling av hjerte- og karsykdom enn blodtrykk målt i armen, forteller han.

Heldigvis kan det se ut til at blodtrykket normaliseres når man kutter ut lakris, og at skaden derfor ikke er permanent.

– For friske er det derfor ikke farlig om man en sjelden gang skulle spise mer, så lenge det ikke pågår over dager og uker, sier Arnesen.

Det kan kanskje høres skummelt ut, men det er slett ingen grunn til å unngå lakrisen helt og holdent.  For å få disse symptomene regnes det at man må spise omtrent 50 gram lakris om dagen, og skulle du spise mer enn dette en sjelden gang, er det ingenting å ta på vei for.

– Har du én dag der du har spist mye lakris så er det verste som kan skje at du får diaré, for lakris kan virke avførende. Faren for høyt blodtrykk gjelder hvis du spiser mye lakris daglig, over lengre tid, understreker Madsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer