Kjønnsykdommer

Gonoré har ikke vært så utbredt på 25 år

Symptomene er ikke alltid like tydelige, og ved smitte er vi langt mer sårbare for andre kjønnssykdommer.

KJØNNSSYKDOMMER: Ekspertene mener vi må snakke mer om tegn på kjønnsykdommer for å snu trenden i at blant annet gonoré blir mer utbredt. Og dessuten MÅ vi bli flinkere til å bruke kondom. Foto: Plainpicture
KJØNNSSYKDOMMER: Ekspertene mener vi må snakke mer om tegn på kjønnsykdommer for å snu trenden i at blant annet gonoré blir mer utbredt. Og dessuten MÅ vi bli flinkere til å bruke kondom. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange myter, og gjerne litt sosial stigma, knyttet til det å ha kjønnssykdommer. Bare vi hører ordet, gremmes vi jo litt. Og selv om vi vet at cirka en av fire 30-åringer har herpes, og at det i 2013 var over 20 000 mennesker som ble smittet av klamydia, tror vi det ikke skjer oss selv.

Nye tall fra Folkehelseinstituttet forteller oss likevel at gonoré ikke har vært så utbredt i Norge på 25 år. Samtidig kan det virke veldig overraskende at tallene fra 2015 også viser at 98 personer ble smittet av sin faste partner. 

LES OGSÅ: Denne kjønnssykdommen har du sikkert ikke hørt om 

Derfor ser vi en utvikling

Tore Holte Follestad er sykepleier og sexologisk rådgiver ved klinikken Sex og samfunn i Oslo. Han mener økningen i antall meldte tilfeller gonoré kan ha flere årsaker.

- Dette er sammensatt. Det er slik at nordmenn reiser mye til utlandet og til andre deler av verden, hvor gonoré gjerne er mer utbredt. Det er ikke slik at det finnes sykdommer der ute som ikke finnes hjemme, men når man tar med seg dårlige vaner ut i verden, som å ikke bruke kondom, så kan man ta med seg infeksjoner hjem, advarer Holte Follestad.

Han mener en medvirkende årsak til oppgangen i antall tilfeller av gonoré i Norge kan nettopp være et uttrykk for at vi ikke bruker kondom i så stor grad som vi burde. Ifølge NRK så man nemlig, gjennom en undersøkelse gjort i forbindelse med Verdens Prevensjonsdag i 2011, at norske ungdommer var dårligst i Europa til å bruke kondom.  

Holte Follestad påpeker dessuten at testing for gonoré i senere tid har blitt ytterligere satt i system, metodene for testing er bedre, og ikke minst tester flere seg.

LES OGSÅ: Fire kjønnssykdommer du kan få i munnen

Flere kvinner smittes

Men at det er skummelt at det blir mer utbredt, kan vi vel alle være enige i. Og når det gjelder med hvem og hvordan smitteoverføringen har skjedd, påpeker Folkehelseinstituttet at det har vært en spesiell økning i antall meldte tilfeller blant kvinner. Blant de 851 meldte tilfellene i 2015 var det 690 menn og 161 kvinner med smitten.

Av mennene var 444 smittet ved sex med samme kjønn, mens 243 menn var smittet ved sex med en kvinne. For tre menn var seksuell praksis ukjent. Samtidig var alle de 161 kvinnene smittet ved sex med en mann.

Holte Follestad sier imidlertid at det ikke alltid er innlysende hvem som har smittet hvem, og understreker uansett at begge parter har et ansvar for å bruke beskyttelse.

- Dersom en av partene ikke ønsker å bruke kondom, må den ene parten ta en beslutning om den ønsker å gjennomføre samleie eller ikke. Det er et ansvar som ligger på begge parter.

LES OGSÅ: Så lenge kan sædcellene overleve etter samleie

Dette kan skje om det ikke blir behandlet

Rådgiveren fra Sex og samfunn forklarer at langvarig smittebæring av gonoré, som ikke behandles, kan utvikle seg til mer alvorlige infeksjoner i bekkenet. Det vil si infeksjon i livmor og eggledere, eller infeksjon i testikler og bitestikler, noe som igjen kan gjøre til nedsatt evne til å få barn.

Og er vi først blitt smittet, er vi dessuten ekstra utsatt for annen smitte.

SMITTE: Ifølge Tore Holte Follestad skjer det altså en del gonoré-smitte ved at nordmenn reiser mer til utlandet, og bruker ikke kondom ved samleie. Ekspertene oppfordrer dessuten alltid å teste seg etter tilfeldig sex og skifte av partner. Foto: Shutterstock / Mukhina Viktoriia
SMITTE: Ifølge Tore Holte Follestad skjer det altså en del gonoré-smitte ved at nordmenn reiser mer til utlandet, og bruker ikke kondom ved samleie. Ekspertene oppfordrer dessuten alltid å teste seg etter tilfeldig sex og skifte av partner. Foto: Shutterstock / Mukhina Viktoriia Vis mer

- Når man først har en infeksjon, kan en lettere bli smittet med andre infeksjoner, som for eksempel syfilis og hepatitt, sier Holte Follestad.

Slik merker du om du er smittet

Så hvordan merker vi egentlig om vi er smittet? Når det gjelder symptomer og tegn på gonoré, forklarer Holte Follestadeat de ikke alltid er tydelige.

Hos noen oppstår symptomer som svie ved vannlating, gulgrønn eller økt mengde utflod, og ellers smerte og ubehag. Ifølge sexogsamfunn.no får de fleste som smittes i penis, symptomer. Men ved smitte i skjede, derimot, får bare rundt halvparten symptomer, og smitte i hals og anus gir sjelden symptomer. 

Andre symptomer, ifølge sexogsamfunn.no, er blødning etter samleie eller utenom menstruasjon, og smerter ved samleie.

EKSPERT: Ulla Aasland, sexologisk rådgiver. Foto:  Hilde Brevig
EKSPERT: Ulla Aasland, sexologisk rådgiver. Foto: Hilde Brevig Vis mer

Ulla Aasland jobber også som sexologisk rådgiver. Hun forklarer at smitten kan arte seg slik:

- Følelsen av å være forkjølet eller ha halsbetennelse kan forekomme om man er smittet i halsen, sier hun, og legger til at smitte via skjeden eller penis også kan føre til svie, utflod, utslett og kløe. Videre kan spesielt kvinner oppleve smerter under samleie, og blødninger.

Aasland mener det er viktig med åpenhet om temaet dersom trenden skal snu.

- Økt kunnskap om hvordan man kan bli smittet og hva man selv kan gjøre for å unngå å bli smittet, er superviktig. Fokus og kunnskap rundt disse symptomene kan være avgjørende for å raskest mulig komme seg til lege slik at behandling kan settes i gang. Det samme fokuset må være hos helsepersonell, slik at diagnosen raskt kan settes.

Både Aasland og Tore Holte Follestad i Sex og samfunn understreker viktigheten av økt fokus på bruk av kondom, og sistnevnte har følgende oppfordring:

- Ta en test hver gang du har hatt ubeskyttet sex med en tilfeldig partner. Og går du ut av et forhold, test seg. Det er den eneste måten man sikkert kan vite om man er smittet eller ikke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer