- Dette er bekymringsfullt.
Siri Kløkstad, gynekolog hos Sex og samfunn, snakker om nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) som viser at gonoré-smitten i Norge er høyere enn den har vært på nesten 40 år.
Økningen har skjedd i alle grupper, men er størst blant heteroseksuelle kvinner som i 2012 hadde 51 registrerte tilfeller og 744 tilfeller i 2023.

- Gonoré både smitter lettere og har større potensial for alvorlig sykdom enn klamydia, og her er kvinner spesielt utsatt for komplikasjoner, utdyper hun.
Infertilitet
I ytterste konsekvens kan nemlig gonoreinfeksjon spre seg oppover i buken og føre til infertilitet, men også kroniske smertetilstander.
Kvinner kan dessuten ha ingen eller mer uspesifikke symptomer sammenlignet med menn, og kan dermed gå lenger med infeksjonen, forteller gynekologen. Endringer i utflod og blødning, svie og kløe er noen eksempler.
- Hos menn derimot, er symptomene mer akutte og klassiske for gonoré, med puss og følelsen av å «tisse piggtråd», forklarer hun.
NTB omtalte saken først.
Tidobling
FHI har sett en tidobling av antall gonorétilfellene de siste årene, som bare har fortsatt å øke i 2023. I august oversteg antall tilfeller 2000, men Øivind Nilsen, seniorrådgiver i FHI, forventer at tallet vil stige til 3000 innen nyttår.
- Vi må helt tilbake til 70-80 tallet for å se lignende tilstander, sier han til KK.
I andre land i Europa ser man samme utvikling, ifølge Nilsen.

Psykolog: - Dette grepet frigjør deg fra hverdagsstresset
- Vi er mest bekymret for utviklingen av antibiotikaresistens. Tidligere kunne gonoré behandles med antibiotikatabletter, mens man i dag må få dette som injeksjon.
Dårlig på kondombruk
Størst relative økning er blant unge heteroseksuelle, og Nilsen tror pandemien kan være noe av årsaken til økningen.
- Ungdommen levde i sosial isolasjon i nærmere to år, og da samfunnet åpnet opp var det mye som skulle tas igjen, sier han.
Kløkstad påpeker at gonoré var noe man så mest blant menn som har sex med menn og i utlandet, og mener noe må ha skjedd slik at smitten har kommet over til den heteroseksuelle populasjonen.
- Manglende kondombruk hos en gruppe som har flere partnere, er nok den største grunnen, sier hun.
- Det har lenge vært en kultur i Norge hvor man ikke er så flink til å bruke kondom. Mange unge bruker annen prevensjon, og er ikke så bekymret for å få klamydia.

Caroline (27) ble avvist av menn gang på gang. Grunnen var alltid den samme
Falske negative
Men kondom er det beste man kan gjøre for å beskutte seg selv mot bakterien, men også å teste seg selv. Kløkstad anbefaler at alle under 25 år tar en test ved hvert partnerbytte og ved symptomer.
- Men det kan ta opp til 14 dager fra smitte til man tester positivt. Så dersom man har tester seg på en mandag etter et samleie på lørdag, kan man falsk negativt resultat, sier hun.