Grue seg:

Gruer du deg mye?

Vi er avhengige av å prestere og det svekker selvfølelsen vår, mener psykolog.

GRUE SEG: Mye prestasjonspress gjør at mange sliter med bekymringer og lav selvfølelse. FOTO: NTB Scanpix
GRUE SEG: Mye prestasjonspress gjør at mange sliter med bekymringer og lav selvfølelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Går du rundt og gruer deg hele tiden? Til du skal holde tale i juli, til en presentasjon i morgen, eller til det er du som skal arrangere fest til helgen? Da er du sannsynligvis ikke alene, og heldigvis er det noe det går an å jobbe med.

- Vi tenker i gjennomsnitt rundt 60 000 tanker i døgnet. Omkring 85 prosent av dem er bekymringer, påpeker Trond Haukedal, som er psykolog og foredragsholder og forfatter av blant annet «Solstråleboken», om positiv hverdagspsykologi.

Det er helt naturlig å grue seg. Det handler om at vi ønsker å prestere, men Haukedal mener vi rett og slett har blitt avhengige av prestasjon, og er opptatt av at vi ikke bør være så redde for å ikke være på topp hver gang. Det å gjøre ting vi ikke kan - prøve og tørre å feile - er viktig for at vi skal klare å utvikle oss.

- Et barn som skal lære å gå bryr seg ikke noe om det - de går på trynet gang på gang og prøver igjen, sier han.

Og der er det nok flere av oss som har noe å lære av de helt små - det er ikke farlig å gå litt på trynet. Så hvorfor er vi da så redde for det?

LES OGSÅ: Slik skremmer du bort nervene og holder festens beste tale

For lite tid

- Vi lever i et hurtig samfunn og selvfølelsen har blitt lav, sier Haukedal.

Vi har rett og slett ikke tid til oss selv.

- Vi blir ikke følelsesmessig stimulert. Et grunnleggende behov er å føle seg elsket. Når vi ikke gjør det så kompenserer vi med søke beundring og da blir vi veldig sårbare.

For da er vi nødt til å prestere, og det som skjer er at vi knytter egenverdi til prestasjon. Går vi på trynet synker selvfølelsen. Det vi egentlig burde er å jobbe med å like oss selv litt mer - da kan vi holde den stabil.

- Det er viktig å omfavne seg selv - egenkjærlighet. Når du får en stor bamseklem av noen du er glad i så virker jo alt annet ubetydelig, sier Haukedal.

LES OGSÅ: Dette gjør lykkelige par - hver eneste dag

TENK POSITIVT: Mentaltrener Otterstad påpeker at vi kan jobbe med og påvirke tankene våre. FOTO: NTB Scanpix
TENK POSITIVT: Mentaltrener Otterstad påpeker at vi kan jobbe med og påvirke tankene våre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Snu om på filmen i hodet

Christine Otterstad er coach og mentaltrener. Hun påpeker at vi ofte ser for oss et worst case scenario når vi føler vi skal prestere. Når det gjelder elever i skolen i dag er hun ikke i tvil om at det er mer gruing enn tidligere.​ Dessuten er vi generelt flinke til å fokusere på det negative.

- Og det vi fokuserer på blir fort veldig stort og veldig viktig. Det er jo alltid en mulighet for at vi skal drite oss ut, men det gjelder å trene på å fokusere på noe annet, sier hun.

Og når vi er redde for at det skal skje, ser vi det for oss; en film går igjen i hodet vårt, der vi stotrer frem noen utydelig ord som taler i et bryllup, eller der alle på festen kjeder seg og ingen rører maten.

Som mentaltrener er Otterstad opptatt av at vi har mulighet til å påvirke tankene våre, og for å snu gruing til gleding er det nettopp det vi må gjøre.

- Da må man gjøre om filmen. Vi bestemmer over tankene våre. Det er det ikke så mange som er klare over, men det gjør vi, sier hun.

Se for deg filmen igjen - hva er det du ser? Så bestemmer du deg for hva du vil se, og begynner å øve: du skal aktivt kjenne etter og se for deg den nye filmen i hodet igjen og igjen.

- Hovedpoenget er å ta eierskap til det som skjer. Ikke bare tenk at «jaja, jeg er som jeg er». Ta kontrollen, sier Otterstad.

LES OGSÅ: - Kvinner opplever et høyt press med mange uforenelige krav

Bli kjent med deg selv

Det hele handler med andre ord om en altfor pålogget og travel hverdag, mener Haukedal.

Om behov som vi rett og slett ikke har tid til å få dekket. Vi fyller hverdagen med tanker om fortiden og bekymringer om fremtiden og glemmer oss selv.

Han mener det viktigste du gjør er å ta deg tid til å bli kjent med deg selv. Du må vite hvem du er, og så må du finne din indre motivasjon. Mange av oss styres i stor grad av den ytre - den fryktorienterte der vi er redde for å ikke få det til, men hva er det du egentlig ønsker og hvorfor?

- Du tilbringer 24 timer i døgnet sammen med deg selv, og da bør du vite hvem du er, sier Haukedal.

LES OGSÅ: - Kvinner med lav selvfølelse føler nok i stor grad at andre kvinner er konkurrenter

LES OGSÅ: Dette gjør sosiale medier med selvbildet vårt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer