Tilbake på jobb:

Gruer du deg til å begynne å jobbe igjen?

En liten blues er helt normalt, men tar kjipe tanker over den siste delen av ferien, kan det være du trenger noen endringer.

TILBAKE PÅ JOBB: At ferien er over kan godt gi oss en liten blues, men om du går en uke og gruer deg til jobb kan det være det er noe i hverdagen som kan endres på. FOTO: NTB Scanpix
TILBAKE PÅ JOBB: At ferien er over kan godt gi oss en liten blues, men om du går en uke og gruer deg til jobb kan det være det er noe i hverdagen som kan endres på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fellesferien er over og mange skal snart tilbake på jobb etter hytteferier, sydenturer og staycations. For mange er nok tanken på å skulle vende tilbake til grytidlige vekkerklokker, sjefens mas og forpliktelser litt tung.

- Det er tungt i starten. Det betyr bare at du har hatt ferie. Du har kost deg i fire uker og det er vanskeilig å slutte å kose seg, sier klinisk arbeidspsykolog Stian Midtgård, som driver psykologpraksisen Arbeidspsykolog.no i Bergen, til KK.

- Alternativet er jo verre. Det betyr jo enten at du har hatt en kjip ferie eller at du ikke har noen jobb å gå til.

Helt normalt å grue seg litt

Det er imidlertid stor forskjell på oss. Noen synes det er behagelig å komme tilbake til faste rutiner igjen, noen kjenner at de gjerne skulle hatt en uke til og noen gruer seg.

- Noen gleder seg litt til å komme i gang igjen, mens andre begynner å gruble, tenke og grue seg litt, sier Kristina Moberg til KK.

Hun er psykologspesialist ved Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser og driver Psykologblogg.no.

Grunnen til at det kan føles tungt kan være flere. Kanskje kan vi ha vel høye forhåpninger til ferien. Vi gleder oss i lang tid, men når den nærmer seg slutt kan vi kjenne på at vi ikke føler oss så avslappet som vi hadde håpet.

- Så er det nok også den nedturen at du vet at det er lenge til neste gang, og du føler kanskje at du ikke har lada batteriene nok. Du tenker på at det blir mørkt og kalt og høst, sier Moberg.

Kan handle om annet enn at ferien er over

Bruker du den siste uken av ferien på å tenke og grue deg til hverdagen starter igjen kan det imidlertid ligge noe mer bak.

- Jeg tenker det kan være lurt å tenke litt over hva det er man egentlig gruer seg til. Er det bare jobben, eller er det totalbelastningen? Det at du må opp klokken 6 hver morgen?

Kanskje er det noen endringer du bør gjøre i livet ditt som gjør hverdagen enklere, eller kanskje er det tankene det er lurt å jobbe med.

- Er det tungt å skulle tilbake, men du gleder deg litt også så er det helt normalt. Om du bare tenker at nå får jeg det fælt så kan det være at ferien har vært et avbrekk som har gjort at du har klart å se ting litt utenfra, sier Moberg.

Noen bruker ferien til å ta et lite oppgjør, forteller Midtgård. Å levere sjefen en spontan oppsigelse første dagen tilbake er nok sjeldent lurt, men kanskje finner man ut at det er noen ting som kan gjøres om på.

- Om du hver søndag gruer deg til å gå på jobb på mandag er det mer et signal på at du bør ta et oppgjør. Det kan enten være å gjøre forandringer på jobben du har eller vurdere om jobben du er i er riktig for deg, sier han.

HELT NORMALT Å GRUE SEG: Å grue seg litt til ferien er over er helt vanlig. - Det betyr bare at du har hatt ferie. Du har kost deg i fire uker og det er vanskeilig å slutte å kose seg, sier arbeidspsykolog Stian Midtgård. FOTO: NTB Scanpix
HELT NORMALT Å GRUE SEG: Å grue seg litt til ferien er over er helt vanlig. - Det betyr bare at du har hatt ferie. Du har kost deg i fire uker og det er vanskeilig å slutte å kose seg, sier arbeidspsykolog Stian Midtgård. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kartlegg hva bekymringene dine er

Mange av oss bruker også mye tid på unødvendige bekymringer. Da kan det være lurt å jobbe litt med tankene.

- Hjernen liker å kverne om ting. Det er en slags hobby den har. Da gjelder det å komme ut av uvanen. Samtidig så kan det være bekymringer du vil ha også: Vi vet at litt stress skjerper oss. Så det å mobilisere litt slik at kroppen settes i et annet gir før du begynner i jobben igjen kan være fint – å omstille seg litt. Men to til tre dager før – ikke en uke, påpeker Moberg.

Hvis den siste ferieuka ødelegges av at du bekymrer deg for konkrete eller helt diffuse ting så råder hun til å gjøre noen teknikker for å bli kvitt tankene. For eksempel kan du skrive ned bekymringene dine – da vet du svart på hvitt hva det er som plager deg. Kanskje ser du da at det ikke er så viktig, og dessuten er det lettere å kjenne tankene igjen når de kommer tilbake når du vet hva de er. Når de gjør det kan du si til deg selv at dette skal du sette av 30 minutter til å tenke på etterpå.

Ikke start jobben i ferien

Du har kanskje hørt at det kan være lurt å starte jobben litt i forveien, slik at du får en myk overgang, men det er ikke noe Moberg nødvendigvis vil anbefale. Heller enn det kan du prøve å legge opp den første uka slik at du ikke har et lass med oppgaver og møter fra det øyeblikket du dukker opp på kontoret.

- Vi er forskjellige og noen trenger å planlegge litt og sjekke litt mail for å finne en ro. Men om det er sånn at du den sisten dagen i ferien må si til familien at du må jobbe i fire timer, så er jo det ulønna arbeid. Du har rett på ferie og du har plikt på ferie, minner hun på.

Heller ikke Midtgard anbefaler å starte overgangen til jobb i ferien.

- Nei, har du ferie så har du ferie, sier han.

- Innboksen er full uansett om du sjekker den på mandag eller fredag.

Unngå heller å legge alle ukens møter til mandagen etter ferien, slik at du kan bruke dagen litt som det passer deg. For noen betyr det at dagen er litt rolig, mens for andre er det viktig å komme ordentlig i gang, skaffe en oversikt og få krysset av et lite stykke ned på listen over ting som skal gjøres.

- Det er jo individuelt. Noen er av den sosiale typen, har en sosial jobb og trenger å ha det litt kjekt, sier Midtgård.

For andre er det viktigere å føle at man har litt kontroll igjen etter fire uker på stranda. Og hvis du synes det er tungt, så husk at det går fort å komme tilbake til rutinene.

- Det er bare én dag som er den første dagen etter ferien. Så går det over.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer