Gynekolog

Gruer du deg til gynekologen? Slik får du en bedre opplevelse!

- Mange redde for at de ikke ser fine nok ut «der nede».

NERVØS FØR GYNEKOLOGBESØKET?: Mange gruer seg i forkant av en gynekologisk undersøkelse. Her er rådene som gjør at du får en bedre opplevelse! Foto: Bildhuset
NERVØS FØR GYNEKOLOGBESØKET?: Mange gruer seg i forkant av en gynekologisk undersøkelse. Her er rådene som gjør at du får en bedre opplevelse! Foto: Bildhuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at ingen av oss liker å gå til gynekologen. Dessverre er dette noe av det aller viktigste vi kvinner kan gjøre for å ta vare på helsen. Livmorhalskreft er for eksempel den tredje største kreftformen som rammer kvinner på verdensbasis, og den beste måten å unngå sykdommen på er å være føre var.

Gynekolog Ingrid Kirstine Nilsen, ved Klinik Vestegnen forklarer at mange gruer seg helt uten grunn.

- Mange synes det er virkelig flaut å gå til gynekolog, vi er jo mindre populære enn tannleger! Og jeg forstår godt at det er en naturlig blyghet ved det å undersøke noe såpass intimt som underlivet, men det er ikke noe å være sjenert over. Vi har sett alt! 

LES OGSÅ: Kreftsymptomene vi ofte overser

- Tror alt må se «perfekt» ut

Nilsen tror nervene ofte henger sammen med frykten for at man ser «annerledes» ut nedentil.

- Jeg tror mange kvinner er redde for at de ikke ser fine nok ut «der nede», eller at de ikke er normale. Dette er bare tull. Jeg har i ingen som ser unormale ut, alle er forskjellige. Mange kan være bekymret for at alt for eksempel ikke er helt perfekt eller fullstendig symmetrisk. Men jeg ser jo dette hver eneste dag.

Selv om det alltid vil være et visst ubehag ved det å skulle få utført en gynekologisk undersøkelse, er det mye man kan gjøre for å gjøre det hele til en bedre opplevelse.  

- De fleste gruer seg til to ting: Det å vise seg frem i stolen, og selve følelsen av undersøkelsen. Det er selvfølgelig veldig vanskelig å unngå den naturlige blygheten, men disse tipsene kan hjelpe: 

LES OGSÅ: Den beste tiden å ta celleprøven på

1. Vær ren
- Dusj og fjern hårvekst hvis det får deg til å føle deg bedre. Det spiller ingen rolle for oss om det er helt hårfritt eller ikke, men mange er mer bekvemme med lite hår der nede. 

2. Ta med deg noen du stoler på.
Det er alltid fint å få følge til noe man gruer seg til. Mamma, en venninne eller en kjæreste kan gjøre at du tenker mindre på undersøkelsen, og kan få deg til å føle deg tryggere. 

3. Tenk på konsekvensene
- En enkel celleprøve redder svært, svært mange liv. Du gjør deg selv en stor tjeneste ved å gå jevnlig til undersøkelse. 

4. Kjønnssykdommer
- Har du kanskje ikke vært så flink til å teste deg? Dette gjøres «i samme slengen» hos en gynekolog. Dermed sparer du deg for et besøk til helsestasjonen.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Viktig å gå hvert tredje år

En tabbe en del kvinner gjør er at de ikke oppsøker legen eller gynekologen ofte nok. Britt-Ingjerd Nesheim, som er tidligere professor og gynekolog ved Universitetssykehuset i Oslo, forteller til KK.no, at det kan være greit å gå hvert tredje år for å sjekke at alt er som det skal «der nede».

- Kvinner mellom 25 og 69 år får hvert tredje år en påminnelse fra Kreftregisteret om å ta en celleprøve fra livmorhalsen. Da er det tid for en tur til gynekologen – men mange fastleger vil også kunne ta denne prøven.

Johannessen forteller at du bør også oppsøke legen eller gynekologen din hvis:

  • Du har mye og illeluktende utflod
  • Langvarige, uregelmessige blødninger
  • Sterke menstruasjonssmerter eller sterke smerter utenom menstruasjon
  • Du er uten menstruasjon i 6 måneder eller har svært sjeldent menstruasjon
     

- Kvinner som er passert overgangsalderen og har hatt sin siste menstruasjon, skal oppsøke/henvises til gynekolog ved blødning og stygg utflod. Eventuelt også ved smerter eller urinlekkasje, forteller hun.

LES OGSÅ: Shiitake-sopp kan beskytte mot HPV-virus

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer