Demens med Lewy-legemer

Hadde alvorlig hjernesykdom, flere kan fanges opp tidligere

Mennesker med denne sykdommen blir ofte feildiagnostisert. Robin Williams fikk diagnosen etter sin død. Nå har norsk forsker avslørt hvordan flere med den alvorlige sykdommen kan fanges opp tidligere.

FOLKEKJÆR: Robin Williams var en svært folkekjær komiker og skuespiller. Livets hans tok en dramatisk vending da han fikk hjernesykdommen demens med Lewy-legemer. Foto: Scanpix
FOLKEKJÆR: Robin Williams var en svært folkekjær komiker og skuespiller. Livets hans tok en dramatisk vending da han fikk hjernesykdommen demens med Lewy-legemer. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Ragnhild Eide Skogseth er PhD og lege i spesialisering i geriatri ved Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen. Hun har forsket på demens med Lewy-legemer, og disputerte for doktorgrad i Bergen onsdag. Lewy-legemer er unormale proteinklumper som oppstår i hjernen til pasienter med demens med Lewy legemer og Parkinsons sykdom. Proteinene klumper seg sammen og forstyrrer utvekslingen av signaler mellom nevronene i hjernen.

I sin doktorgradsstudie har Skogseth fulgt pasienter på Vestlandet fra de fikk demensdiagnosen til de døde. Målet var å kartlegge ut om symptomer kunne avsløre demens med Lewy-legemer mens pasientene levde.

– Vi har obdusert 56 pasienter fra studien. Konklusjonen er at hvis vi fokuserer på å lete etter symptomer på demens med Lewy-legemer mens pasienten lever, så klarer vi å fange opp 73 prosent av dem som har det, forteller Skogseth.

– Dette er vesentlig for å kunne tilby riktig behandling og for å unngå en del medisiner som vi vet at disse pasientene ofte tåler dårlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer