Hallux Valgus

Hallux valgus: 5 tegn på at du bør operere

- Denne tilstanden er svært vanlig hos kvinner.

HALLUX VALGUS: Går du ofte med trange og høye hæler, kan det føre til tilstanden hallux valgus.  Foto: EXPRESSEN
HALLUX VALGUS: Går du ofte med trange og høye hæler, kan det føre til tilstanden hallux valgus. Foto: EXPRESSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ofte en hoven og vond stortå, som stadig gjør det vanskeligere å finne sko som passer?

Da kan det hende du lider av hallux valgus, altså at det er en feilstilling av stortåen slik at den dreier i retning lilletåen, og ofte fremkaller sterke smerter og ubehag. 

Denne tilstanden er svært vanlig, men langt hyppigere hos kvinner enn hos menn. Men et kirurgisk inngrep for å bedre tilstanden er svært komplisert, forklarer Dr. Brynjulf Barexstein, som er allmennlege og sjefsvarlege på Lommelege.no. 

- En bør avvente en slik operasjon i det lengste, og kun opereres om det er helt nødvendig. Dette blant annet fordi resultatene slett ikke er generelt gode.

SMERTEFULT: En økende vinkling innover av stortåen, kan føre til hovenhet og store smerter. Foto: Science Photo Library
SMERTEFULT: En økende vinkling innover av stortåen, kan føre til hovenhet og store smerter. Foto: Science Photo Library Vis mer

LES OGSÅ: Har du fått kuler på føttene? 

- Hele 10 prosent blir misfornøyd med resultatet av en slik operasjon. Men det å ikke finne skotøy som passer lenger, kan f.eks. være en grunn til operasjon.

Mistenker du at du lider av dette? Her er fem tegn på at du bør operere, ifølge Barexstein ved Lommelegen og Kari Eidjar ved Legevakt Vest. 

1. Ingen sko passer

Stortåens grunnledd har hovnet opp og blir svært markert og prominerende på innsiden av foten. Dermed gjør det skokjøp vanskeligere. Opplever du dette, er dette godkjent grunn til operasjon. 

2. Et  hinder i hverdagen

Hvis du hemmes i dine daglige gjøremål av sterke fotsmerter, inkludert det å kunne gå og bruke fornuftige sko, kan det være lurt å operere. 

3. Deformert tå

Er du plages av det ytre, altså det at stortåen i økende grad vinkles i retning lilletåen, kan det også være en grunn. 

4. Kronisk betennelse

Foreligger det en kronisk betennelse i grunnleddet, og hevelsen i leddet ikke forsvinner ved hvile eller ved bruk av medisiner, bør dette sees på. 

5. Smertelindring

Er du stiv og støl i tåen og smertene fortsetter selv ved bruk av reseptbelagte smertestillende? Da kan en operasjon lindre plagene. 

LES OGSÅ: SÅ viktig er skotøyet

Tenk deg nøye om

Men selv om det finnes mange gode grunner til å få denne operasjonen utført, er det en god grunn til å tenke seg om en ekstra gang. 

- Mitt viktigste råd som kan gies, til personer som vurderer slik operasjon, er: Du vet hva du har, (skjev tå, smerter) men ikke hva du får. Altså resultatet av operasjonen, som er noe usikkert, forklarer Bryjulf. 

Også Kari Eidjar ved Legevakt Vest, understreker at det ikke er noen garanti for bedring. 

- Det er ikke noe enighet om operasjonsteknikk på dette, så det er varierende grad av hell. Det fører med seg mye smerte og det tar lang tid å få på plass tåen ordentlig. Det som er avgjørende er hvor sterk smerten er og hvor ille man selv har det.

HOVENT LEDD: Går du ofte med trange sko, kan det føre til at hovedleddet i stortåen hovner opp og tilstanden hallux valgus forekommer. Foto: Science Photo Library
HOVENT LEDD: Går du ofte med trange sko, kan det føre til at hovedleddet i stortåen hovner opp og tilstanden hallux valgus forekommer. Foto: Science Photo Library Vis mer

LES OGSÅ: Så mye forandrer føttene seg

Slik kan du forebygge det

Som vi alle vet er det bedre å være føre var, en etter snar. Særlig når vi har lært hvor langtekkelig og smertefull en slik behandling kan være. 

Legenes beste råd til hvordan du kan forhindre dette, er: 

 - Gå med godt skotøy og pass på at skotøyet ikke klemmer. Går du med høye heler i helgene så pass på å ha gode sko i ukedagene. Du trenger ikke alltid gå med joggesko, men en behagelig ankelstøvlett med bred såle, er mer enn bra nok, sier Kari Eidjar. 

- Hallux valgus har absolutt en relasjon til trange sko. Graden av hvor skeiv tå er, er ikke proposjonal med smerten. Noen kan ha bare litt skjev tå men ha fryktelige smerter. Men uansett er det veldig viktig og ikke bruke trange sko! 

En begynnende hallux valgus vil over tid kunne bli smertefull hvis tilstanden får utvikle seg, men forebyggende kirurgi frarådes, fordi mange da vil bli unødig operert. 

LES OGSÅ: Se hvordan høye hæler skader føttene

Til info: KK.no og Lommelege.no er begge eid av Aller Media AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer