Håndhygienens far:

Han oppdaget at uvaskede hender kunne drepe, men ble latterliggjort

Den ungarske legen varslet om at mangel på håndvask førte til en epidemi av dødsfall blant fødende kvinner, men ble ikke hørt i sin levetid.

HYLLES: Den ungarske legen Ignaz Philip Semmelweis (1818-1865) ble latterliggjort og motarbeidet i sin samtid for sine teorier og funn knyttet til håndvask. I forbindelse med coronapandemien blir han nå fremhevet som en helt for sitt arbeid for håndhygiene. Foto: NTB/ Scanpix /Universal History Archive
HYLLES: Den ungarske legen Ignaz Philip Semmelweis (1818-1865) ble latterliggjort og motarbeidet i sin samtid for sine teorier og funn knyttet til håndvask. I forbindelse med coronapandemien blir han nå fremhevet som en helt for sitt arbeid for håndhygiene. Foto: NTB/ Scanpix /Universal History Archive Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): «De, herr professor, har deltatt i denne massakren. (…) Dette myrderiet må opphøre». Ordene er skrevet i raseri av Ignaz Semmelweis og sendt som et åpent brev til dr. Joseph Späth, professor i obstetrikk (læren om svangerskap, fødsel og barsel) ved universitetet i Wien.

Späth var ikke den eneste som mottok illsinte brev fra Semmelweis. En annen professor i Wien fikk beskjeden: «Deres undervisning bygger på likene av fødende kvinner som er myrdet som følge av uvitenhet. (...) Jeg anklager Dem for Gud og verden som en morder (...)».

Semmelweis skrev i dyp, desperat, kanskje sykelig fortvilelse over ikke å bli hørt. Og som mange varslere både før og siden, led han en tragisk skjebne, skriver Per Joachim Lund i Tidsskrift for Den norske legeforening.

I dag er budskapet om å vaske hendene for å unngå smitte av potensielt dødelige sykdommer selvsagt, men én gang i tida var håndvask kontroversielt.

Så kontroversielt at leger som behandlet syke mennesker nektet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer