Treningssenter:

– Han spurte om jeg hadde varmet opp hoftene - så spredte han beina og stirret meg inn i øynene

Siden hun startet på treningssenteret i fjor sommer, har Julie opplevd flere tilfeller av mansplaining.

TRENINGSSENTER: Mange ønsker å være i fred når de trener på treningsstudio og en av de beste måtene å signalisere det på, er å bruke headset. FOTO: NTB Scanpix
TRENINGSSENTER: Mange ønsker å være i fred når de trener på treningsstudio og en av de beste måtene å signalisere det på, er å bruke headset. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er mange gode grunner til å trene på et treningssenter: du får tilgang til et spekter av ulike treningsapparater, du kan få veiledning fra personlige trenere og det er en mer sosial treningsform enn hjemmetrening.

Men for enkelte ødelegges treningsgleden av uønsket oppmerksomhet.

Julie (35) (som ikke ønsker å stå frem med bilde og etternavn red. anm.) har siden i fjor sommer trent styrke på sitt lokale treningssenter, og har så langt opplevd flere tilfeller av «mansplaining». Det vil si menn som uoppfordret har kommet opp til henne og forklart at hun har gjort øvelsene feil, eller at hun burde gjøre andre øvelser i stedet.

– En gang ble jeg tilsnakket av en mann i slutten av førtiåra, så jeg pauset musikken min og tok ut øreproppene. Han forklarte at øvelsen jeg holdt på med ikke var den beste for å trene rumpa. Han var så intens i måten han snakket på, at jeg ikke klarte å få frem at jeg tok øvelsen for å styrke kjernen og nedre del av ryggen, forteller hun.

Mannen insisterer på å vise Julie hvordan hun burde trene og hun føler seg presset til å gjøre som han sier, selv om hun egentlig ikke vil.

– Han spurte om jeg hadde varmet opp hoftene ordentlig. Så spredte han beina sine godt og begynte å rulle rundt på hoftene. «Har du gjort sånn her?» spurte han flere ganger, mens han fortsatte å rulle på hoftene og stirre inn i øynene mine. Jeg ble helt satt ut og svarte nei, og jeg hadde ikke tenkt til å gjøre slike bevegelser foran ham heller.

Irritert over at hun ikke klarte å si ifra

Til slutt fikk Julie nok og klarte å unnslippe mannen ved å late som om hun måtte hente vann.

Men i ettertid er hun irritert over at hun ikke klarte å avbryte den uønskede «veiledningen» på et tidligere tidspunkt.

– Jeg er så konfliktsky at jeg blir medgjørlig, selv om jeg har null interesse av det som skjer. Jeg tenkte at om jeg bare spilte litt med, så ble det fortere ferdig og jeg ville unngå en konfrontasjon. Jeg har vært nervøs for at han skal komme igjen, men nå har jeg forberedt meg på å være klar og tydelig på at jeg ikke ønsker hjelp. Jeg har også kjøpt meg headset som går over ørene, og håper det gir et tydeligere signal om at jeg ikke ønsker å prate.

– Jeg prøver også å virke superfokusert og ikke få blikkontakt, men jeg syns det er kjipt at det skal være sånn. La meg få trene i fred! Om man absolutt skal gi en kommentar, så spør først. Hadde jeg blitt spurt om jeg ville ha tips og råd, hadde jeg takket nei, sier hun.

Ikke bare menn

Uønsket oppmerksomhet på treningssenteret kan også komme i form av stirring, flørting, å bli fulgt rundt på senteret, kommentarer om kroppen og fysisk berøring.

Flere kvinner KK har vært i kontakt med forteller at de bruker nettopp headset for å signalisere at de vil være i fred. Andre strategier er å kle seg i usexy og løstsittende treningstøy, avvise forespørsler på en tydelig måte, svare med bestemt stemme og unngå øyekontakt.

I en masteroppgave om treningssenterets sosiale orden og kvinners ubehag fra 2022, kom det imidlertid frem at det slett ikke bare er menn som gir uønsket oppmerksomhet. Noen av kvinnene som ble intervjuet svarte nemlig at de opplevde at andre kvinner stirret mest, og noen innrømte at de selv også stirret mest på andre kvinner.

Årsaken var at de sammenlignet sin egen kropp, kunnskapsnivå og ferdigheter opp mot andre kvinner på treningssenteret.

Opplever det ikke som et problem i Norge

I en undersøkelse utført at nettstedet FitRated i 2020, svarte over 70 prosent av kvinnene at de hadde opplevd uønsket oppmerksomhet på et treningssenter. Men når det gjelder hvor utbredt dette problemet er her i Norge, er meningene delte.

Anette Tollefsen, @sterkmedanette på Instagram, jobber som personlig trener på et treningsstudio hvor 90 prosent av kundene hennes er kvinner, og hun har deltatt i flere fitnesskonkurranser.

Hun kjenner seg ikke igjen i at uønsket oppmerksomhet er et særlig problem ved norske treningssentre.

– Slik jeg har opplevd det, er det svært uvanlig med uønsket tilnærming. Jeg har aldri hatt en kollega som har opplevd det i jobbsammenheng på treningssenter heller. I forbindelse med konkurranser har jeg også vært tett på «kroppsfokus», men i det miljøet går oppmerksomheten mer på positive komplimenter om jobben man har utført rent fysisk, sier hun.

Det eneste jeg selv har opplevd, og som virker som gjennomgående og typisk, er visse menn som trener sammen i grupper. Her er det ganske vanlig å oppleve tydelig stirring, latter og snakk. Det har hendt at jeg har måttet henvende meg til dem, som personlig trener ansatt på et senter, og gjort dem oppmerksom på ubehagelig oppførsel. Både for min egen og andres del, sier hun.

IKKE VANLIG: Personlig trener Anette Tollefsen opplever at det er lite trakassering og uønsket oppmerksomhet på norske treningssentre. FOTO: Sigurd Håkon Øyvang
IKKE VANLIG: Personlig trener Anette Tollefsen opplever at det er lite trakassering og uønsket oppmerksomhet på norske treningssentre. FOTO: Sigurd Håkon Øyvang Vis mer

Ta kontakt med senteret

Enkelte ser på treningssenteret som en sjekkearena og mange par har nok også truffet hverandre gjennom en felles interesse for trening.

Tollefsen mener flørting i løpet av en treningsøkt eller en gruppetime er helt innafor, og at det å bruke headset eller hette over hodet er greit for å signalisere at man vil være i fred.

– Det er en ganske vanlig metode. Ikke bare blant kvinner, men for folk generelt på et treningsstudio, sier hun

Men om noen opplever uønsket og ubehagelig oppmerksomhet, mener hun det er viktig å si ifra til de som driver senteret.

– En kvinne som opplever uønsket og ubehagelig oppmerksomhet bør rett og slett varsle om det, om hun da ikke føler seg trygg nok til direkte å gi beskjed om det til vedkommende. Det er ikke ok å måtte endre verken på bekledning eller tidspunkt for trening for å unngå ubehag.

Tollefsen opplever imidlertid at treningssentrene som tidligere var mannsdominerte, nå er fylt med minst like mange kvinner.

– Det har skjedd en enorm utvikling siste ti til 15 årene, nå har jentene tatt sin helt naturlige plass i knebøy-stativet og på benkpressen. Mitt inntrykk er at menn og kvinner er likeverdige der.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer