«Alt» blir dyrere for tiden, og de fleste av oss vil gjerne spare penger der vi kan.
Unødvendige kaffekjøp og å unngå impulskjøp på matbutikken er sparetips som de fleste av oss kan dra nytte av, men noen ting er vi jo helt avhengige av å bruke penger på - som tamponger, bind og dopapir. Men også her er det mulig å spare penger!
Det meste av sanitetsprodukter kommer i billigere varianter. Du har sikkert lagt merke til den store prisforskjellen på tamponger og bind i butikkhyllene - men kanskje vært litt skeptisk til å prøve de billigste? Vi vil jo ikke risikere å bruke tamponger og bind som ikke gjør den jobben de skal!

Er mensen ofte forsinket eller uregelmessig?
Slik kan du spare penger på sanitetsprodukter
- En gjennomsnittlig menstruasjon er på 3-7 dager hver syklus. Det betyr at du vil ha behov for sanitetsprodukter i opp til 84 dager i året, avhengig av hvor lenge du blør. Sanitetsprodukter har varierende pris og det er noe man må finansiere selv.
Det sier Andrea Birketvedt, som er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef for Maja.no. Hun fortsetter:
- Med andre ord kan dette være kostbart. Det har vært noe økt fokus på dette den siste tiden, og «Skolekravet» er en aksjon som jobber for gratis sanitetsprodukter på skolen.

Hun forteller også at det har kommet noen ordninger hvor man kan få medlemsfordel med 50 prosent rabatt, eller hver andre pakke med bind eller tamponger kostnadsfritt på andre steder.
- Her kan man gjøre litt research og se om en slik ordning er noe for deg og hva du eventuelt kan spare, råder hun.
- Er de billigere versjonene «dårligere», eller spiller det ikke så stor rolle hvilket merke vi velger?
- Det er ikke alltid slik at dyre produkter har bedre kvalitet. Når det gjelder sanitetsprodukter mener jeg at rimeligere bind og tamponger kan gjøre jobben sin minst like godt som de mer kostbare produktene.
Her må du prøve deg litt frem og se hva du liker best, råder Birketvedt. Hvis du trives med de billigste tampongene eller bindene er det ingen grunn til å kjøpe noe som er dyrere.
- Jeg anbefaler at man velger produkter man føler seg komfortable med og som passer blødningsmengden man har. Riktig størrelse og korrekt bruk er viktig. Husk å bytte tampong når den er mettet (eller senest innen 8 timer).
Dersom du ønsker å gå for rimelige alternativer kan for eksempel menskopp være aktuelt, legger Birketvedt til. Den kan vare i flere år ved korrekt bruk.
- Butikkene kan også ha tilbud, så her kan man følge med hvis man ønsker å spare litt.

Så mye kan du spare på en halvtime (vi snakker tusenlapper)
Forbukerøkonomens tips
Vi hører også med spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand:
- Kan det lønne seg for mange å gå for de billige versjonene av bind og tamponger? Er det mye penger å spare her?
- Her er det nok mye som spiller inn i tillegg til pris med tanke på hva du foretrekker. Det som lønner seg er å følge med på de ulike matkjedene, enkelte har rabattavtaler som gjør det mer gunstig å handle det på de kjedene. Her kan det være mye penger å spare.

Når det gjelder andre nødvendigheter, som dopapir og tørkepapir, forklarer Tvetenstrand at du må vurdere om vinninga vil gå opp i spinninga. Hvis du opplever at du må bruke mer og kjøpe oftere når du går for billigvariantene, bør du kanskje gå for andre løsninger:
- Følg med på tilbudskampanjer, og kjøp større pakker, det kan ofte lønne seg. Bare vær obs på at enkelte ganger kan det være rimeligere å kjøpe de mindre pakkene, så sjekk ut prisen og ikke la deg automatisk lure av at det ofte lønner seg med store økonomipakker, forklarer hun.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Har du hørt om «mensfluensa»?

Frøydis måtte bruke to tamponger og flere bind samtidig
