Cellulitter

Har cellulitter sammenheng med vekt?

Årsaken til at vi får appelsinhud kan være mer sammensatt.

HUDPROBLEM: Cellulitter handler først og fremst om huden din, ikke vekta, mener en kjent, amerikansk hudlege.  Foto: Thinkstock
HUDPROBLEM: Cellulitter handler først og fremst om huden din, ikke vekta, mener en kjent, amerikansk hudlege. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Cellutitter er noe de fleste kvinner har et forhold til, og svært mange av oss sliter med appelsinhud som dukker opp både her og der etter hvert som vi eldes og hud og kropp forandrer seg.

Men, du trodde kanskje de irriterende ruglene på rumpe og lår hadde noe med vekta å gjøre? Ja, til en viss grad mener noen eksperter - men ikke alltid.

Ifølge en artikkel på Lifegooroo.com kan det nemlig handle like mye om hudtypen din.

 - Cellulitter er ikke alltid et fettproblem, det kan også være et hudproblem, skriver hudlege Howard Murad, som også er klinisk professor ved U.C.L.A og grunnlegger av Murad Skincare Inc. og Murad Inclusive Health Spa, i boka «The Cellulite Solution».

INGEN NYTTE: Dyre cellulittkremer er bortkastet. Foto: Thinkstock
INGEN NYTTE: Dyre cellulittkremer er bortkastet. Foto: Thinkstock Vis mer

LES OGSÅ: - Kremer er bare tull

For lite kunnskap

Murad mener at et vanlig problem ligger i det faktum at kvinner ikke er helt klar over hva cellulitter egentlig er, og vet derfor ikke hvordan de skal få bukt med dem. Han mener at vi bruker mye tid på å gå ned i vekt eller tar ulike hudbehandlinger - uten nytte.

Ifølge legen er «cellulitter» faktisk bare et uttrykk oppfunnet av Europeiske skjønnhetssalonger og spa på 60-tallet, for å beskrive de ruglete hudområdene på kvinnenes kropper. Og han mener også at hverken cellulittkremer eller dyre spabehandlinger vil ha noen effekt på rumpa, da det ikke er noen forskjell på cellulittfett og vanlig fett.

- Cellulitter er faktisk forårsaket av muskelatrofi, en tilstand som oppstår når lag av muskler blir svake og udefinerte, og skiller seg fra huden, noe som gjør fettavleiringer synlig, skriver han i boken sin.

Men er det egentlig slik han hevder? KK.no har sjekket med en norsk ekspert!

- Vekt og arv har en betydning

Hudlege Ellen Slevolden ved Oslo Hudlegesenter har i likhet med Murad ikke tro på kremer og behandlinger mot cellulitter.

KAN HJELPE: Ifølge Slevolden er trening av de utsatte områdene det eneste som muligens kan ha en effekt på cellulittene.  Foto: All Over PressAll Over Press
KAN HJELPE: Ifølge Slevolden er trening av de utsatte områdene det eneste som muligens kan ha en effekt på cellulittene. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

- Cellulitter har med arkitekturen av bindevevet å gjøre, og produkter og behandlinger som går utenpå huden har derfor ingen effekt. Det er nok bare trening av musklene i de utsatte områdene som kan hjelpe, sier hun.
Slevolden er enig i at cellulitter først og fremst har med hud å gjøre, men mener på sin side at dette ikke er hele bildet. 

- Slanke kan også  ha cellulitter, men vekt og arv har likevel en betydning. Ofte er det slik at jo slankere du er, desto mindre synlig blir cellulittene, sier hun.

Det er vanskelig å gi én enkel forklaring på det fysiologiske fenomenet.

- Det er mange faktorer som spiller inn, og det kommer an på hver enkelt kvinne. I underøkelsen Cellulite's aetiology: a review har Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology for eksempel referert til studier som viser at det finnes et gen noen av oss har, som gjør oss lettere utsatt for cellulitter, sier Slevolden.

I den samme undersøkelsen går det frem at østrogennivåer og sirkulasjon også er blant faktorene som spiller inn.

LES OGSÅ: Den beste treningen mot cellulitter

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer