Sluttet å ha sex:

Har dere ikke sex lenger? Slik får du opp dampen

- Jo fortere man søker hjelp, jo lettere er det å fikse problemet, sier eksperter.

FÅ FART PÅ SEXLIVET IGJEN: Ifølge eksperten kan det være lurt å søke hjelp dersom dere ikke klarer å få fart på sexlivet selv. FOTO: NTB Scanpix
FÅ FART PÅ SEXLIVET IGJEN: Ifølge eksperten kan det være lurt å søke hjelp dersom dere ikke klarer å få fart på sexlivet selv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Som på alle andre arenaer i livet, kan man oppleve problemer i sexlivet. Noen par synes det er flaut å søke hjelp, og utsetter derfor problemet. Hvorfor er det slik?

Sexolog Siv Gamnes forklarer at det er vanlig at par som sliter med sexlivet tenker at de kan løse det selv. For én av partene, eller for begge, kan det sitte langt inne å innrømme at de ikke klarer å fikse problemet:

- Det kan jo ofte være et skambelagt tema, eller et tabu, og da er det ofte at man kvier seg for å ta tak i det, sier hun til KK.

Gamnes mener at samfunnet generelt er flinke til å snakke om seksualitet, men på et mer personlig nivå er det fremdeles mange som synes det er vanskelig å være åpen om temaet.

- Ikke minst kan det være vanskelig å innrømme at man har problemer. Vi skal på en måte ikke slite med sexlivet - og noen tenker kanskje at det bør fungere av seg selv. I tillegg er det lett å tenke at «alle andre» takler det bra, og da kan man føle seg enda mer håpløs.

LES OGSÅ: Sex kan bli bedre med årene!

Lurt å prate med en tredjeperson

Jo fortere man søker hjelp med et problem, jo lettere er det å løse - og dette gjelder også for sexlivet vårt.

- Jeg har pratet med flere par som har slitt i årevis, og som søker hjelp som en siste løsning for parforholdet. Og for noen er det kanskje nødvendig til å komme dit - slik at de tør å ta det steget, sier Gamnes.

Sex betyr ikke det samme for alle, og noen par synes det er greit at sexen uteblir. Hun understreker likevel at sex er en måte å kommunisere på: Vi bekrefter hverandre og viser at vi elsker hverandre gjennom sex.

- Om problemet er at man har sluttet å ha sex, for eksempel, tenker jeg at man bør kompensere ganske bra med andre metoder å kommunisere på, sier Gamnes, men understreker at det er veldig individuelt hvor viktig sex er.

Gamnes sier at hun også snakker med mange par som ikke er i en krise, men som ønsker å sette fokus på seksualiteten så den ikke blir borte - de vil rett og slett bare forebygge. Det kan altså være lurt å søke hjelp eller veiledning, enten det er for å opprettholde et godt sexliv, eller for å ta tak i et problem som har vokst seg stort.

- Når to personer er glad i hverandre innebærer det masse følelser, og det å snakke om noe som kan være et vanskelig tema, for eksempel sex, kan fort føre til at noe går galt. Følelsene kommer inn og gjør det vanskelig. Så det å snakke med en tredjeperson gjør ofte ting litt enklere, slik at de kan få hjelp til å hankes inn eller til å stoppe praten hvis det trengs.

LES OGSÅ: Hvem bestemmer hva som er lite eller mye sex?

Man må øve, prøve og feile

Cecilie Kjensli er sexinspirator og innehaver av den lille erotiske nettbutikken Cpunktet.no, samt forfatter av boka «Sex fra Ah til Åh …». Hun får ofte henvendelser fra par som sliter med sexlivet.

- Vi mennesker er seksuelle vesener, og helt siden tidenes morgen har kjønnsdriften vært nedfelt i oss. I motsetning til mange arter har vi ikke sex bare fordi det er nødvendig å produsere barn, men vi har det fordi vi har lyst. Det er deilig, sier Kjensli, og fortsetter:

- Dessverre er det sånn at skam og tabuer er knyttet til det som er det mest naturlige i hele verden, og det er særlig damer som skammer seg. Kropp er flaut, og det er for mange vanskelig å være grei med med seg selv. Man skal liksom ikke nyte sin egen kropp.

Hun forklarer at onani blir ansett som stakkarslig av noen. Om orgasmen uteblir i parforholdet, og de vanskelige tankene står i veien, da blir sex problematisk.

- Det er lett å ha en urealistisk idé om at alt skal være på topp, og at man skal være en gudinne i senga. Men det blir man ikke helt uten videre. Man må øve masse, prøve og feile. Dessuten er det ikke sikkert at det er du som er problemet. Det kan tenkes at forholdet ditt ikke er bra, og at dere ikke passer sammen.

LES OGSÅ: 10 spørsmål om sex som alle lurer på, men som ingen tør stille

- Det er lett å ha en urealistisk idé om at alt skal være på topp, og at man skal være en gudinne i senga. Men det blir man ikke helt uten videre. FOTO: NTB Scanpix
- Det er lett å ha en urealistisk idé om at alt skal være på topp, og at man skal være en gudinne i senga. Men det blir man ikke helt uten videre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke alltid lett å søke hjelp

Kjensli understreker at hvis du vet hva du liker på egenhånd, må du overføre eller lære opp den du ligger med, ved å være litt utspekulert og lur. Ta regi, så får du det sånn du vil.

- Det er ingen grunn til å være passiv i senga. Men så har du de som virkelig har gått i stå, og som trenger hjelp til å løsne floka. Noen tar grep og oppsøker en sexolog - de som er så heldige å ha en i nærheten - noe som ikke alltid er like enkelt for de som bor der «ingen skulle tru at nokon kunne bu».

I dag kan man heldigvis bruke nettet, og Kjensli får selv flere henvendelser fra både menn og kvinner som lurer på noe:

- Som regel er ikke problemet så stort, og vi løser det via mailkorrespondanse eller over en prat på telefonen, men er det større kompliserte saker, henviser jeg de videre.

- Hvorfor er det viktig å søke hjelp hvis man sliter med sexlivet?

- Enten man er alene eller i et forhold, så er det bra for kropp og sjel å ha et tilfredsstillende sexliv. Sex er limet i forholdet, og hvor ofte eller sjeldent man har det, er jo opp til en hver. Hvis dere er fornøyd med at det har dødd ut, så er jo det greit, men ønsker du eller dere en endring, er det aldri for sent å gjøre noe med det.

Kjensli understreker at det ikke er sikkert at dere trenger å snakke med noen andre. Kanskje dere må begynne å kommunisere med hverandre? Hun forklarer at problemet ofte er at de har dårlig eller ingen kommunikasjon når det gjelder sex og intimitet - og da er det ikke så rart at det blir vanskelig.

- Neste trinn kan være å kjøpe noen sexhåndbøker. Det gjelder å kunne se hverandre, være oppmerksomme og gode mot hverandre, noe som burde være en selvfølge, men det er det ikke. Mange par er ikke venner i det hele tatt, og hvordan i all verden skal man få sexlivet til å fungere da?

Hun understreker at det viktigste er å prate med partneren eller søke hjelp før det har gått for langt:

- Det er aldri for sent, men jo tidligere man tar det opp, jo fortere blir du antakeligvis kvitt problemet. Det blir litt som å gå ned i vekt. Jo mer du grubler over det, jo mer rekker du å legge på deg.

LES OGSÅ: Har dere sluttet å ha sex?

LES OGSÅ: Fem tips til bedre hverdagssex

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer