Tørre Lepper

Har du ALLTID tørre lepper?

Det kan være flere årsaker, blant annet vitaminmangel.

TØRRE LEPPER: Det er flere ting du kan gjøre for å forhindre problemet.  Foto: Science Photo Library
TØRRE LEPPER: Det er flere ting du kan gjøre for å forhindre problemet. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du av typen som aldri føler du kan bruke en knæsj leppestift eller aldri går hjemmefra uten leppepomaden? Da sliter du kanskje med konstant tørre lepper, noe som kan være svært plagsomt. Men hvorfor er det egentlig sånn at noen har tørrere lepper enn andre? Arve Halsen ved Legevakt Vest, forklarer at det ikke er ett enkelt svar på dette.

- Tørre lepper kan være så mangt, dessverre. Men man kan se nærmere på følgende: Dehydrering/elektrolyttforstyrrelser eller diverse vitaminmangler. For kvinner vil jeg anta også allergi mot kosmetikk og langvarig eksponering for tørr inneluft, sier han til KK.no.

Vitaminene det kan skyldes mangel på, kan blant annet være vitamin A, B, C, E og B2. 

LES OGSÅBrystvortekrem redder leppene

- Det er kanskje lett å tenke at det er et symptom på en sykdom, men dette trenger man ikke å bekymre seg for, mener dr. Brynjulf Barexstein, som er sjefssvarlege ved Lommelegen.no.

- Jeg har aldri tenkt på tørre lepper som symptom på noen annen sykdom eller at det skulle ha noen bakenforliggende, utløsende årsak, sier Barexstein.

Unngår dette!

Hudlege og forfatter av boken «Frisk Hud», Rolah Lønning, forklarer at det er én ting folk gjør som kan ha en uttørkende effekt.

- Mange slikker seg mye på leppene i løpet av dagen. Det bør man ikke gjøre, da dette tørker ut leppene mer. Noen har også tørre lepper og tørr hud generelt. Men ofte har det noe å gjøre med at man slikker seg litt på leppene eller at det er tørt klima inne på kontor eller ute om vinteren. Lite fuktighet i luften generelt, gjør deg tørrere, forklarer hun.

I stedet har Lønning en anbefaling til deg som føler deg tørr på leppene konstant.

STOR FORSKJELL: Det er ikke likegyldig hvilken leppepomade du velger.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
STOR FORSKJELL: Det er ikke likegyldig hvilken leppepomade du velger. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

- Bruk vaseline. Det er veldig bra fordi det vil beskytte den tørre huden. Noen leppepomader gjør deg tørrere og du vil føle at du trenger det og er «avhengig».

LES OGSÅ: Derfor blir du vintertørr

Slik blir du lurt

Du har sikkert vært der en gang selv, eller sett noen andre som ALLTID påfører leppepomade. Og da kan det være som Lønning sier, at de rett og slett er blitt «avhengige». Noen leppepomade-typer har nemlig en spesiell ingrediens i, slik at du faktisk blir tørrere, som igjen fører til at du tror du bør bruke mer av leppepomaden.

- Det finnes salicyre i noen og det kan gjøre at du blir litt tørrere, eller botaniske oljer fra planter som kan være litt irriterende eller tørke ut leppene, sier hun.

Rolah anbefaler Aquapor fra Eucerine eller vaseline som et godt alternativ til de klassiske leppepomadene. 

Foruten dette så kan leppene dine også bli påvirket at visse medisiner.

- Det at man bruker sterke antiacne-medisin eller andre sterke medisiner kan også gjøre deg tørrere. Eller hvis du har eksem, for da har du gjerne dårligere hudbarriere, sier hun.

LES OGSÅ: Den store leppepomadetesten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer