Solbrent:

Har du blitt skikkelig solbrent?

Da bør du absolutt ikke kjøle ned huden med iskaldt vann. Her er ekspertenes beste tips!

SOLBRENT: I denne saken får du svare på hva du bør gjøre dersom du blir skikkelig solbrent. FOTO: NTB scanpix
SOLBRENT: I denne saken får du svare på hva du bør gjøre dersom du blir skikkelig solbrent. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

De fleste er nok enige i at det er skikkelig deilig med sol! Endelig er sommeren her, og det betyr at mange av oss finner frem bikinien og solstolen. For det er jo faktisk slik at vi må benytte oss av de ukene vi får med sol (for det er ikke alltid vi får så mange), enten om det er her hjemme eller på en strand i utlandet.

Men selv om sola er bra for oss på mange måter, er det også svært viktig å passe på å bruke nok solkrem. Jada - du har hørt det før, men hva skjer når uhellet faktisk er ute?

LES OGSÅ: - Tusenvis får øyeskader i solen

Øker risikoen for hudkreft

- Gjentatt solforbrenning skader huden og den eldes raskere. I tillegg øker risikoen for hudkreft, sier lege Wasim Zahid til KK.no.

Vi blir alle solbrente i blant. I tillegg til at det å bli jevnlig solbrent er veldig ugunstig, kan en enkelt forbrenning være skadelig også. Er du bekymret over hvor rød du ble etter solingen i går, er dette noen tegn du kan se etter;

- Du er alvorlig solbrent når du har fått sår og vannblemmer på huden, eller hvis større områder av kroppen er rammet, forklarer Zahid.

Har du disse symptomene må du oppsøke lege, sier han og legger til at andre symptomer kan være feber, hodepine og sterke smerter.

- Du kan også oppleve å være dehydrert og forvirret, i tillegg til å bli kvalm eller få frysninger.

Disse symptomene er nok ikke det alle forbinder med å være solbrent, men det kan oppstå dersom et større område av kroppen er brent, i følge Norsk Helseinformatikk. Zahid råder deg også til å se etter tegn på infeksjon i huden, som også betyr at du bør oppsøke en lege;

- Tegn på infeksjon er hevelse, rødhet og puss. Om du har opplevd de nevnte symptomene vil det ikke hjelpe med «hjemme-tiltak».

BEDRE FØRE VAR: Det beste rådet for å unngå å bli solbrent er å bruke rikelig med solkrem.  Foto: Shutterstock / Nicolesa
BEDRE FØRE VAR: Det beste rådet for å unngå å bli solbrent er å bruke rikelig med solkrem. Foto: Shutterstock / Nicolesa Vis mer

LES OGSÅ: Har du blitt solbrent i ansiktet?

Dette kan du gjøre selv

Hvis du er sikker på at du ikke trenger legehjelp, finnes det måter du kan roe ned solbrenthet på. Fagansvarlig og eier for Oslo Hudpleieklinikk, Anne Berit Eide, forklarer at det viktigste er å få kjølt ned huden.

- Alle brannsår skal kjøles ned. Men ikke med noe iskaldt. Alle hjem bør også ha en brannsalve, og helst en kortisonsalve. Er du kun blitt litt ekstra rød i solen er det fint å bruke kortison, fordi den stanser forbrenningsprosessen, sier hun til KK.no.

- Det som skjer når huden blir angrepet fra utsiden, er at den bruker det den har på innsiden til å hjelpe med helingsprosessen. Derfor får du lett hevelse i huden når den blir brent. Vanninnholdet i huden samler seg i det forbrente området, blodsirkulasjonen øker og lymfene renser så området. På denne måten jobber huden selv med helingen.

Uansett må du sørge for at huden kjøles ned, men ikke med noe som er iskaldt!

- Du må aldri bruke iskaldt vann for å kjøle ned huden, da øker blodsirkulasjonen for mye, og huden klarer ikke å roe seg ned, sier Eide., sier Eide.

Dersom du har en lett forbrenning fordi du har glemt bort solkremen kan du prøve å bruke noen gode kremer på huden.

- Aloe Vera er jo veldig bra å ha. Legg en maske med Aloe vera over den brente huden, det kan hjelpe med å kjøle ned huden og gi den fuktighet.

Til slutt råder Eide deg til å kontakte en hudterapeut for å få gode råd til hva slags kremer eller andre tiltak som kan fungere for deg og din solskadde hud. Og selvfølgelig - bruk solkrem!

LES OGSÅ: Kan du bruke solkremen fra i fjor?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer