Føflekkreft på øyet:

Har du en brun flekk på øyet?

Føflekkreft er den vanligste kreftformen som kan oppstå i øyet.

FØFLEKKREFT PÅ ØYET: Mennesker som lett får fregner har også lettere for å få føflekker i øynene. FOTO: NTB Scanpix
FØFLEKKREFT PÅ ØYET: Mennesker som lett får fregner har også lettere for å få føflekker i øynene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du en brun flekk på øyet? Det er helt normalt og ufarlig, akkurat som pigmentflekker i huden, men om den påvirker synet ditt bør det følges opp.

Uvealt malignt melanom, føflekkreft i øyet, er en sjelden, men alvorlig kreftform. I dag vet man ikke så mye om årsakene, men i motsetning til ved føflekkreft i huden, er ikke soleksponering en viktig faktor.

- Nei, føflekkreft i øyet oppstår inne i selve øyeeplet, og her regner man ikke med at det slippes inn mye UV-stråler. Derfor er nok ikke sollys en viktig risikofaktor. Om det finnes noen spesielle årsaker er vi usikre på, forklarer Jørgen Krohn, som er professor og overlege ved øyeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

LES OGSÅ: Solfaktor 30 kan bli 7 hvis du bruker for lite krem!

Trenger ikke være en synlig føflekk

Føflekkreft er den vanligste kreftformen som kan oppstå inne i øyet.

- Det er ikke uvanlig at man har godartede føflekker i øyet. Omkring 5 til 10 prosent av befolkningen har nok det. Vi vet heller ikke hvor mange melanomer som utgår fra en føflekk, sier Krohn.

Det betyr at du kan få føflekkreft i øyet uten at du har en synlig føflekk. Likevel kan en øyelege eller optiker oppdage kreften før du får symptomer.

LES OGSÅ: Har det dukket opp en helt ny føflekk?

Helt normalt med pigmentforandringer

Å ha en føflekk på øyet er altså ikke farlig.

– Brune flekker på øyet skyldes melanin, det samme som produserer fregner og føflekker. Derfor er det også vanligere at mennesker med mørk hud og mye pigmentering, eller de som lett får fregner i solen, får brune flekker på øyet, sier Trine Johnsen, optiker i Specsavers.

De er med andre ord som regel helt ufarlig, og kan, som pigmentflekker på huden, dukke opp når som helst - både på den hvite delen av øyet, på iris og på netthinnen inne i øyet, forklarer Johnsen.

– I sjeldne tilfeller kan brune flekker være en indikasjon på føflekkreft på øyet. Om flekkene påvirker synet eller endrer seg i form, størrelse eller farge, bør du oppsøke en optiker eller øyelege for å sjekke det.

LES OGSÅ: Mat kan forebygge øyesykdom

FØFLEKKER: Føflekker på øynene er ikke farlig. FOTO: NTB Scanpix
FØFLEKKER: Føflekker på øynene er ikke farlig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Varierende symptomer

- Symptomene er gjerne synsforstyrrelser av ulikt slag. Det kan være at du får en skygge i synsfeltet, men det er veldig avhengig av hvor i øyet kreften sitter. Om svulsten ligger langt unna skarpsynsenteret i netthinnen, kan den vokse seg stor før du merker noe.

Man kan også oppleve at synet blir svakere, se lysblink eller å få økt trykk og smerter i øyet.

Føflekkreft er en aggressiv kreftform, som bør behandles raskt. Kreften kan spre seg, men i de fleste tilfeller så går det bra når kreften oppdages og pasienten får behandling.

- Det er sjelden at kreften har spredd seg før den oppdages. Det kan forekomme spredning på tross av en vellykket behandling, men hos flertallet så skjer ikke det, sier Krohn.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på hudkreft og føflekkreft?

Effektiv behandling

Behandlingen av føflekkreft i øyet er oftest strålebehandling. Da festes strålekilden, som er en liten, radioaktiv metallplate, utenpå øyeeplet, nøyaktig slik at strålingen rettes mot svulsten.

Stråling kan av og til føre til skader i øyet, men det er en svært effektiv behandlingsform. I noen tilfeller er svulsten så stor, eller den sitter så vanskelig til, at øyet heller bør fjernes. I dag har vi gode teknikker for dette som gir et pent kosmetisk resultat, påpeker Krohn.

- Omkring en tredjedel av pasientene med uvealt malignt melanom må fjerne øyet, men vi prøver å strålebehandle så mange som mulig, sier Krohn.

LES OGSÅ: Unn har sjelden øyesykdom: gradvis svekkes synet

LES OGSÅ: Har du fått en rød føflekk på kroppen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer