HEMMELIGHET: De fleste av oss holder noe skjult for menneskene rundt oss. I en ny undersøkelse kommer det frem at dét kan gå utover helsen. Foto: Shutterstock
HEMMELIGHET: De fleste av oss holder noe skjult for menneskene rundt oss. I en ny undersøkelse kommer det frem at dét kan gå utover helsen. Foto: ShutterstockVis mer

Hemmelighet

Har du en hemmelighet? Det kan gå på helsa løs

At det føles som en «tung byrde å bære» er ikke bare en metafor.

KK.NO: Klarte du å bulke bilen du lånte av venninnen din i helgen? Eller føler du deg skyldig for at du ringte inn «syk» på jobben? Gjør du alt for å skjule kredittkortgjelden din?

Vi har alle hemmeligheter. Noen er kanskje mindre enn andre, men alle har dem.

Det er ingen tvil om at dårlig samvittighet er en veldig ubehagelig følelse – men få vet at å holde ting skjult også kan gå løs på den fysiske helsen.

LES OGSÅ: 5 måter du kan forbedre helsen din på

Dette skjer når du har en hemmelighet

Ny forskning fra Columbia University viser nemlig at metaforene vi bruker for å holde hemmeligheter, for eksempel at «det er en tung byrde å være», er mer enn bare metaforer.

– Mennesker som holder noe skjult synes hverdagslige ting, som for eksempel å bære handleposer opp en trapp, er fysisk tyngre enn andre, har Michael Slepian, professor ved Columbia University og forfatteren bak undersøkelsen, uttalt. 

Slepian sier også at det ikke er hemmelighetens «alvorlighetsgrad» som teller, men hvor mye du tenker på den.

Videre i undersøkelsen kommer det frem at å holde ting skjult – naturlig nok – gjør deg stresset, noe som igjen kobles til hukommelsestap og høyt blodtrykk.

LES OGSÅ: 6 tips som reduserer stress

SLITEN: Å holde ting hemmelig kan gå på helsa løs. Det kommer frem av en ny undersøkelse. Foto: Shutterstock
SLITEN: Å holde ting hemmelig kan gå på helsa løs. Det kommer frem av en ny undersøkelse. Foto: Shutterstock Vis mer

Går utover forhold og jobb

Å ha hemmeligheter kan også gå utover forholdene dine; både med en eventuell kjæreste, venner og familie.

– Problemet oppstår når hemmeligheten skaper for stor avstand til menneskene rundt oss. At vi blir usikre eller ensomme, og isolerer oss på grunn av det, sier Ingvild Hurlimann, som er psykolog og har erfaring med par- og familieterapi, og legger til: 

– Om man ikke har nære nok relasjoner til å tørre å betro seg til andre, kan en psykolog være rett person å gå til. Der er det full taushetsplikt. 

Til og med på jobbfronten kan hemmelighold få konsekvenser.

Én teori, lagt frem av Journal of Experimental Psychology, er at jo mer energi du bruker på å holde munn om noe, jo mindre hjernekapasitet har du igjen til å konsentrere deg om andre ting.

LETTE HJERTET: Psykolog Amy Banks mener det er viktig å sette av tid til å avsløre hemmeligheten du bærer på. Foto: Shutterstock
LETTE HJERTET: Psykolog Amy Banks mener det er viktig å sette av tid til å avsløre hemmeligheten du bærer på. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Dette skjuler vi for kjæresten

Slik går du frem når du skal lette hjertet

Det finnes ingen fasit på hvordan man helst skal lette hjertet sitt – mye avhenger tross alt av hva hemmeligheten er.

Likevel finnes det noen retningslinjer å gå etter. Psykolog Amy Banks har delt sine beste tips med nettstedet WomensHealth.

 • Sett av tid. Ikke kom med avsløringen din i offentligheten eller ved andre anledninger hvor personen du betror deg til ikke får tid til å bearbeide det du sier. Avtal tid og sted i forveien.
   
 • Innrøm at det er vanskelig for deg. Spesielt dersom hemmeligheten din kommer til å svi. Vær tydelig på at du virkelig er lei deg, og at du prøver å gjøre opp for deg.
   
 • Vær direkte. Fortell om hemmeligheten din – eller løgnen din – så direkte du klarer. Ikke gå rundt grøten eller lag unnskyldninger for deg selv.
   
 • Oppfør deg modent. Avsløringen din kan potensielt fremkalle sterke følelser hos den du betror deg til. Dersom du har skjult noe som påvirker den andre personen negativt og personen sier at han/hun trenger tid til å tenke – da bør du respektere det.​

  «Hvordan du takler tiden etter avsløringen, er på mange måter viktigere enn avsløringen i seg selv», sier Banks.​

Delta i konkurranse:

Saker spesielt utvalgt for deg:

Mest populære saker: