Røde Føflekker

Har du fått en rød «føflekk» på kroppen?

- Kan i verste fall være hudkreft, sier eksperten.

RØDE FØFLEKK LIGNENDE PRIKKER: De røde prikkene som oppstår på huden kan være kirsebærflekker, men også hudkreft, forteller eksperten.  Foto: goodluz - Fotolia
RØDE FØFLEKK LIGNENDE PRIKKER: De røde prikkene som oppstår på huden kan være kirsebærflekker, men også hudkreft, forteller eksperten. Foto: goodluz - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du nylig oppdaget én eller flere røde føflekk-lignende prikker på kroppen?  

- Det kan være en Cherry angioma/kirsebærflekk, som også heter senile angiomer, som ofte utvikles i voksen alder. Dette er en samling av kar (et kar-nøste) i huden – de er røde på grunn av blodet, men kan også være litt lilla eller blå. Ofte har man ikke bare én, men flere, og de er gjerne lokalisert på mage, rygg og bryst, sier  Miray Al-Mustafa, som er lege under spesialisering ved blant annet Elite Helse Medisinsk Senter i Oslo.

LES OGSÅ: Har du fått en rosa eller hudfarget nupp?

Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter, har tidligere fortalt at årsaken til at disse flekkene dukker opp er ukjent. 

- Kirsebærflekker er veldig vanlig, og vi tror at arv og sol er noen av de viktigste risikofaktorene. Noen kan ha en eller to, mens andre har flere hundre. 

Kirsebærflekk kan fjernes 

Hvis du synes at de røde prikkene er plagsomme eller det begynner å blø fra dem, kan de fjernes.

- Kirsebærflekker kan enkelt behandles med laser. Dette bør helst gjøres når huden er blek. Vi kan fjerne inntil 50 stykker på en vanlige hudlegetime. Etter behandlingen blir flekkene blå, og forsvinner i løpet av 10 til 14 dager, sier Guldbakke. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer