Røde Føflekker

Har du fått en rød «føflekk» på kroppen?

- Kan i verste fall være hudkreft, sier eksperten.

RØDE FØFLEKK LIGNENDE PRIKKER: De røde prikkene som oppstår på huden kan være kirsebærflekker, men også hudkreft, forteller eksperten.  Foto: goodluz - Fotolia
RØDE FØFLEKK LIGNENDE PRIKKER: De røde prikkene som oppstår på huden kan være kirsebærflekker, men også hudkreft, forteller eksperten. Foto: goodluz - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du nylig oppdaget én eller flere røde føflekk-lignende prikker på kroppen?  

- Det kan være en Cherry angioma/kirsebærflekk, som også heter senile angiomer, som ofte utvikles i voksen alder. Dette er en samling av kar (et kar-nøste) i huden – de er røde på grunn av blodet, men kan også være litt lilla eller blå. Ofte har man ikke bare én, men flere, og de er gjerne lokalisert på mage, rygg og bryst, sier  Miray Al-Mustafa, som er lege under spesialisering ved blant annet Elite Helse Medisinsk Senter i Oslo.

LES OGSÅ: Har du fått en rosa eller hudfarget nupp?

Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter, har tidligere fortalt at årsaken til at disse flekkene dukker opp er ukjent. 

- Kirsebærflekker er veldig vanlig, og vi tror at arv og sol er noen av de viktigste risikofaktorene. Noen kan ha en eller to, mens andre har flere hundre. 

Kirsebærflekk kan fjernes 

Hvis du synes at de røde prikkene er plagsomme eller det begynner å blø fra dem, kan de fjernes.

- Kirsebærflekker kan enkelt behandles med laser. Dette bør helst gjøres når huden er blek. Vi kan fjerne inntil 50 stykker på en vanlige hudlegetime. Etter behandlingen blir flekkene blå, og forsvinner i løpet av 10 til 14 dager, sier Guldbakke. 

Videre opplyser han at behandlingen har liten risiko, men at de ikke alltid forsvinner ved første behandling.

- Det kan vedvare et lite lyst merke i huden der kirsebærflekkene har vært, og enkelte ganger trenger de to behandlinger.

KIRSEBÆRFLEKK: Kirsebærflekker, som også heter senile angiomer, utvikles ofte i voksen alder og er ikke farlige.   Foto: KK
KIRSEBÆRFLEKK: Kirsebærflekker, som også heter senile angiomer, utvikles ofte i voksen alder og er ikke farlige. Foto: KK Vis mer

LES OGSÅ: Her rammes mange av hudkreft

Røde flekker kan være hudkreft 

Videre forteller Al-Mustafa at de røde flekkene også kan være basalcellecarsinom (BCC), som er en typehudkreft som vanligvis ikke sprer seg til indre organer – den regnes med andre ord som en godartet form for hudkreft. 

HUDLEGEN: Miray Al-Mustafa.  Foto: Privat
HUDLEGEN: Miray Al-Mustafa. Foto: Privat Vis mer

- Basalcellecarsinom er ofte lokalisert på områder som er eksponerte for sol – ansikt, bryst, ører og så videre. Disse flekkene kan se ut som et sår som ikke gror eller en hudfarget forhøyning, som ofte har en glatt og perleaktig overflate. Men basalcellecarsinom kan også se ut som en rød føflekk, sier hun. 

Til slutt nevner hun at de røde flekkene også kan være ondartet føflekkreft. 

- Det finnes en undergruppe som heter «amelanotisk malignt melanom», som er føflekker uten det brune pigmentet melanin. Disse føflekkene kan også være røde, rosa eller hudfarget. 

- Har du en nyoppstått rød flekk på kroppen, som gjerne har vokst seg stor på kort tid og skiller seg ut fra de andre føflekkene, bør du oppsøke en lege – og det spesielt hvis den har begynt å klø eller blø, sier Al-Mustafa. 

LES OGSÅ: Ville du sett forskjell på føflekken?

Følg «ABCDE-reglen»  

Det finnes ikke retningslinjer for hvor ofte friske mennesker skal sjekke føflekkene sine, men hovedregelen er at man skal sjekke dersom man ser at det har blitt en endring. 

Det kan som Al-Mustafa være kløe eller blødning, med også endret farger, økende størrelse, avvikende form eller at den ikke ligner på de andre flekkene. Dersom du har mange føflekker på kroppen kan det være lurt å kunne «ABCDE-regelen». Denne fungerer som følger: 

A - Asymmetri: Er føflekken asymmetrisk og uregelmessig?
B - Begrensning: Har føflekken uregelmessig begrensning mot huden?
C - Kulør/farge: Har føflekken flere fargevariasjoner? Malignt melanom vil ofte være svart eller ha svarte partier.
D - Diameter: Er føflekken over 6 millimeter i diameter?
E - Endring: En ny føflekk, eller en føflekk som forandrer størrelse, tykkelse, form eller farge.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet opp for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer