Pterygium:

Har du fått «knute» på øyet?

Kalles «surfers eye», men det er ikke bare surfere som får dem.

PTERYGIUM: Et pterygium er en slags knute på øyet, som vokser inn over hornhinnen. FOTO: NTB Scanpix
PTERYGIUM: Et pterygium er en slags knute på øyet, som vokser inn over hornhinnen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du fått en slags trekantformet knute på øyet? Det er veldig vanlig, særlig om du er et friluftsmenneske. I de fleste tilfeller helt ufarlig, men for noen kan synet forstyrres og det blir aktuelt med en operasjon.

Et pterygium er nemlig en slags knute på øyet, som vokser inn over hornhinnen.

- Årsaken er ikke helt kjent, men det oppstår oftest hos pasienter som bor i varme områder og kan være en respons på kronisk tørrhet og eksponering for UV-lys, forteller Stein Sogge ved Orbita øyelegesenter i Oslo.

LES OGSÅ: 20 000 nordmenn har grønn stær uten å vite om det

Ikke bare hos surfere

Og det er nettopp der navnet «surfers eye» kommer fra. Men selv om surfemulighetene her oppe i nord ikke er så store, og i hvert fall ikke gjør at vi eksponeres for voldsomme mengder sollys, så er det ikke helt uvanlig å få denne «knuta» her heller.

- Mange som oppholder seg mye utendørs, på fjellet, ved sjøen og så videre, er utsatt, forteller Arne Aasrud, som er optiker i Specsavers.

- Den mildeste formen er ganske vanlig, men behov for operasjon er ganske uvanlig, forteller han videre. Behovet for behandling oppstår nemlig ikke før pterygiumet har vokst inn over pupillen. Så lenge synet ikke påvirkes, så er det derimot ufarlig.

TREKANTET: Slik at surfers eye se ut. FOTO: Scanpix.com
TREKANTET: Slik at surfers eye se ut. FOTO: Scanpix.com Vis mer

- Det er en slimhinne som vokser inn over øyets hornhinne. Hornhinnen er klar og gjennomsiktig i utgangspunktet, så dersom pterygium vokser langt nok inn vil den forstyrre synet. Bortsett fra dette er «utveksten» ufarlig, forteller Aasrud.

LES OGSÅ: Kreften som kan oppstå i øyet

Oppdages ofte hos optikeren

Ifølge Stian Nossen, optiker og klinikkansvarlig ved Memira øyeklinikk i Drammen er et pterygium ofte triangelformet, og vokser oftest ut fra innerste øyekrok.

De vanligste symptomene er irritasjon og rødhet, samt at noen kjenner det klør eller svir.

- Man trenger ikke å dra til øyelegen før det gir plager. Ofte så blir dette oppdaget hos en optiker fordi det gir dårligere syn, forteller han.

- Når optiker tar en synsundersøkelse, blir øyet vurdert med tanke på rødhet, klarhet, om det er deler som er hovne og så videre, forteller Aasrud i Specsavers.

- Pterygium er enkelt å se for en optiker, selv på et tidlig stadium. Særlig når det benyttes spaltelampe. Du vil bli henvist videre til øyelege dersom pterygium er av en slik art at det bør vurderes operasjon.

Det er med andre ord helt ufarlig å ha denne slimaktige «knuten» på øyet, sett at synet ditt ikke påvirkes, men er du mye ute i sol og vind er det veldig viktig å være nøye med bruken av solbriller. Benytter du kontaktlinser, så vil det være gunstig å bruke en type som beskytter mot UV-stråler.

Blir synet dårligere er det derimot lurt å søke behandling. Sogge forteller imidlertid at det ofte ikke er så lett å oppdage synsforstyrrelsen med en gang, fordi synet på det andre øyet er helt fint.

LES OGSÅ: Har du fått en rosa eller hudfarget nupp?

Fjernes kirurgisk, men kommer ofte tilbake

Behandlingen er i hovedsak at man fjerner pretygiumet kirurgisk.

- Dersom pterygium forstyrrer synet, eller er kosmetisk generende, kan det fjernes kirurgisk. Problemet med kirurgi er at petrygium ofte vokser ut igjen, forteller Aasrud.

Og nettopp derfor, forteller Sogge, vil han ikke anbefale å opereres med mindre synet forstyrres.

- Du må alltid ha i bakhodet at et pterygium kan residivere etter en operasjon, hvilket betyr at du bør avstå fra kirurgi ved små lesjoner, mindre og sjeldne irritasjonsplager eller kun av kosmetisk årsaker, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer