Allergi

Har du fått symptomer av allergi i voksen alder?

Foreldrene dine kan ha skylden.

ALLERGI I VOKSEN ALDER: Mange av de som sliter med allergier kan ha arvet det av foreldrene sine.  Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
ALLERGI I VOKSEN ALDER: Mange av de som sliter med allergier kan ha arvet det av foreldrene sine. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss kjenner til følelsen av å være konstant forkjølet eller at ansiktskremen vi bruker hver dag plutselig har begynt å klø. Selv om vi innerst inne mistenker at noe er galt, er det lett å avfeie at vi er allergiske fordi har vi aldri har vært det før. Men merker du slike symptomer er det lurt å sjekke det ut – mange av oss opplever nemlig å bli allergiske i voksen alder. Men hvorfor skjer det?  

– Allergier er litt kompleks og det er mange faktorer som gjør at vi blir allergiske. Vi må først og fremst bli eksponert for et allergen, som er stoffer som fremkaller allergi. For noen holder det at det skjer en gang, mens andre kan bli eksponert for allergenet gang på gang før de blir allergiske, og derfor kan man ende opp å bli allergisk også i 40 årene, sier overlege ved Øre-nese-halsavdelingen ved Sykehuset i Vestfold, Jan Magnus Fredheim.

Han forteller at allergier er et resultat av at immunforsvaret reagerer unormalt på et stoff som er normalt. I-land, slik som Norge, er det en stadig økning i personer med allergi. Ifølge NHI var det fem prosent som var allergiske på 70-tallet, mens om ti år vil 50 prosent av oss være allergiske

LES OGSÅ: Er det allergi eller forkjølelse? 

Det høres kanskje rart ut, men det har sin naturlige forklaring kan Fredheim fortelle. Faktisk henger det sammen med at vi ikke lenger blir utsatt for så mange infeksjoner og parasitter som vi ble tidligere.  

– Parasitter og infeksjoner fungerer som en naturlig vaksine mot allergier og setter i gang en naturlig immunrespons, men når vi ikke lenger får dem i oss må vi betale med å få flere allergier, forklarer han. 

Allergi er arvelig 

Allergi er også ofte arvelig og har du faktorer som atopisk eksem eller allergi i familien er du mer utsatt for å få allergi. 

Det er veldig vanskelig å unngå og få allergi. Har en av foreldrene dine allergi har du 40 prosent sjanse for å få det selv, og er begge foreldrene dine allergiske er sjansen for å bli allergisk 80 prosent, forteller Fredheim. 

Den finnes en rekke ting vi kan bli allergisk mot, men én allergi er vanligere enn andre å få i voksen alder. På toppen av lista troner nemlig pollenallergi, og 20 prosent av oss opplever å få det, ifølge overlegen. 

Men hvordan kan du vite at du har fått allergi? Fredheim mener du bør teste deg for allergi om du går rundt og er småforkjølet i lenger enn to uker, for forkjølelser varer ikke så lenge. 

For pollen- og dyreallergi finnes det heldigvis en rekke gode medisiner som gjør det lettere å leve med, slik som tabletter, samt øye- og nesedråper. Det gjør at du slipper de verste plagene på øyne og i nesen, forklarer Fredheim. 

- I noen tilfeller kan det også være best å vaksinere seg hvis det for eksempel går utover jobben din. Men dette er veldig tungvint siden du må ta sprøyter hver andre måned, sier han.

LES OGSÅ: Du kan være allergisk uten å vite det 

Får allergi av konserveringsmidler

Selv om det er vanskelig å unngå pollen- og dyreallergi finnes det likevel noen allergier du kan unngå ved å være litt mer bevist på hva du utsetter blant annet huden din for, skal vi tro Anna Bistrup, som er helsefaglig rådgiver i Norges Asma- og allergiforbund. Dette gjeler særlig kontaktallergier, som er allergi du får på grunn av stoffer som kommer i kontakt med huden eller slimhinnene dine. 

Jo mer du blir eksponert for noe, jo større sjanse er det for at du blir allergisk. Det er som et glass med vann som blir fylt opp som til slutt renner over, forteller hun. 

En av de vanligste kontaktallergiene som flere og flere har opplevd å få de siste årene er allergi mot konserveringsmiddelet MI (Methylisothiazolinone). Dette brukes blant annet i en rekke kosmetiske produkter, oppvaskmidler og i maling. 

Grunnen til at MI-allergi har økt betraktelig de siste årene er fordi det har blitt brukt som erstatning for parabener i kosmetiske produkter fordi parabener anses som hormonforstyrrende. 

– Men det er dumt at det ble byttet ut med MI for det vet vi er allergifremkallende, sier Bistrup. 

SYMPTOMER: Kontaktallergi kan gi utslett og eksem på huden.  Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds
SYMPTOMER: Kontaktallergi kan gi utslett og eksem på huden. Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds Vis mer

Vanlige symptomer på kontaktallergi er utslett, som i noen tilfeller kan gi væskende utslett og eksem. I de verste tilfellene kan huden også sprekke opp. Men selv om det kan være allergifremkallende er konserveringsmidler viktig i blant annet kosmetiske produkter. 

– Det er for at de skal holde seg lenge og uten dem ville det blitt bakterievekst i produktene, forklarer Bistrup.

LES OGSÅ: Tegnene på at du er allergisk mot solkrem

Noen allergier rammer yrkesgrupper 

En annen kontaktallergi som er vanlig er lateksallergi. Denne er spesielt vanlig hos personer som jobber i helsesektoren fordi de stadig blir utsatt for stoffet gjennom å bruke latekshansker, kan Bistrup fortelle. 

– Frisører er også utsatt for kontaktallergi gjennom konserveringsmidlene i produktene de bruker, sier hun. 

LES OGSÅ: Du kan være allergisk mot høsten

Kontaktallergi kan unngås ved å være bevisst på hvilke produkter du putter på kroppen. Da gjelder det å lese på produktene du bruker for å finne ut hva som er i dem. 

– Det gjelder å finne en balansegang mellom å være føre var og det å være hysterisk. Det holder å kutte ned på antall produkter med allergener i seg, sier Bistrup og legger til:

– Har du fått kontaktallergi kan du ikke gjøre noe annet enn å unngå disse produktene, for allergi kan man ikke ta tilbake, så har du først blitt allergisk er du der for alltid.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer