Fomo:

Har du «FOMO»?

Er du med på alt, i redsel for å gå glipp av noe? «Fear of missing out» henger sammen med dårlig humør og lav livstilfredshet, ifølge psykologene.

FOMO: Visste du at kvinner under 50 år er innom Facebook cirka 18 ganger daglig, og sjekker mobilen i snitt 263 ganger - hver dag? FOTO: NTB Scanpix
FOMO: Visste du at kvinner under 50 år er innom Facebook cirka 18 ganger daglig, og sjekker mobilen i snitt 263 ganger - hver dag? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du hun som alltid stiller opp på et kult event, går sist hjem fra fest og sjekker telefonen flere ganger på veien hjem - i frykt for å gå glipp av noe? Da er denne saken til deg.

Når sosiale medier gir oss konstante oppdateringer fra våre bekjentes ferieturer, sosiale kvelder med venner, urbane eventer og fantastiske måltider - kan det være vanskelig å unngå følelsen; alle andre gjør mer enn meg, og lever bedre enn meg.

I 2018 har det blitt en naturlig del av hverdagen vår å delta og kommunisere på sosiale medier, men det er når bruken styres av redselen for å ikke få med seg det som publiseres - at avhengigheten kan bli et problem. I 2013 fikk dette problemet en offisiell betegnelse, nemlig «fear of missing out», eller FOMO, som i en studie fra 2016 beskrives som «den urolige og noen ganger all-konsumerende følelsen av at du går glipp av det som dine jevnaldrende gjør, og at de vet og har noe mer eller bedre enn deg».

LES OGSÅ: Mobilbruk: - Vi har aldri misforstått hverandre så mye som vi gjør i dag

Lavere livstilfredshet

– FOMO blir ofte definert som overdreven opptatthet av at andre får med seg positive opplevelser man selv går glipp av. Mange med FOMO blir veldig opptatt av å sjekke sosiale medier for å følge med på hva andre driver med, og man blir gjerne stresset når man ser at venner gjør ting man selv går glipp av, forklarer forsker og psykologspesialist Kristin Gustavson til KK.

Ifølge henne har forskningen funnet at høy grad av FOMO henger sammen med dårligere humør og lav livstilfredshet.

– Det er selvsagt ikke godt å vite om det er dårlig humør og lav livstilfredshet som gjør at man blir opptatt av å følge med på hva andre opplever, eller om opptatthet av å ikke gå glipp av noe og stadig sjekking av sosiale medier er ødeleggende for humøret og livskvaliteten, sier hun.

Man har også funnet at personlighetstrekk som nevrotisisme, altså å ha tendens til å bli engstelig, irritabel eller deprimert, henger sammen med FOMO.

LES OGSÅ: 400 000 nordmenn er deprimert: - Det må ikke forveksles med å være lat eller «utafor»

Motvirker fornuften

Vi har alle den vennen som bare ikke klarer å la mobilen ligge i lomma, om man så spiser middag, drar på kino eller er på tur i marka. Hun blir fraværende fra samtalen fordi det skjer noe mer interessant på telefonen, og de få stundene du vekker interessen hennes omhandler samtalen gjerne en ny Youtube-video, en person hun har stalket på Instagram, eller en meldingsutveksling med en person som befinner seg hvor som helst bortsett fra her.

– Dersom man er for opptatt av å ha kontakt med andre i sosiale medier, kan det gå utover kvaliteten på kontakten med folk i det virkelige liv. Stadig sjekking av Facebook eller andre sosiale medier mens man er sammen med andre kan være veldig forstyrrende. Overdreven opptatthet av at man går glipp av noe andre opplever kan også gjøre at man føler seg dårlig. Det er lett å få inntrykk av at alle andre opplever så mye mer - eller har det så mye bedre enn en selv, forklarer Gustavson.

Ifølge psykologspesialist Jan Rimau kan lettheten med å være «på» og spre informasjon om hva man gjør «akkurat nå» også motvirke fornuften, med årsak i at teknikken misbruker det sunne menneskelige behovet for samvær og intimitet.

– Vi mennesker er designet til å ha i det meste fem til ti nære relasjoner, og alt over dette vil være fjernere bekjentskaper. Dette er egenskaper i mennesket, grunnlagt for 70 000 år tilbake, som ikke forandrer seg på grunn av internett og smarttelefoner. Når moderne mennesker prøver å ha tilknytningsadferd til hvem som helst utover den lille gruppen som vi er designet til, kan man oppleve at hjerne og følelse ikke følger med, forklarer han.

LES OGSÅ: Mobilbruk: - Folk vet ikke hvor stor distanse mobilen skaper mellom oss

SVEKKER RELASJONER: Når mobilen blir en avhengighet, kan det gå utover kvaliteten på kontakten med folk i det virkelige liv. FOTO: NTB Scanpix
SVEKKER RELASJONER: Når mobilen blir en avhengighet, kan det gå utover kvaliteten på kontakten med folk i det virkelige liv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du redusere skjermbruken før leggetid

Bamse for voksne

På samme måte som med mat, shopping, trening og jobb - kan også mobilbruken bli en avhengighet. Og hvordan vet man om man er avhengig?

Psykologer snakker gjerne om avhengighet når en person for eksempel drikker alkohol til feil tid, på feil sted eller i feil mengder. Det samme gjelder også andre avhengigheter som for eksempel sosiale medier: At personen sjekker sosiale medier til feil tid; våkner om natten og sjekker, feil sted; sjekker mens han eller hun er i samtale med en annen, eller i feil mengder: sjekker mange ganger i timen. Det forteller at personen har mistet kontrollen over aktiviteten, og at den begynner å gå ut over andre aktiviteter som jobb eller skole, forholdet til andre og basale behov som for eksempel søvn. Dette skriver Psykologforeningen.

Ifølge Rimau kan også formen og størrelsen på mobiltelefonen være med på å føre til avhengigheten.

– Det er nok ikke mange som tenker på det, men disse apparatene har samme funksjon for voksne og ungdommer som bamser og dukker har for små barn. Man har telefonen liggende ved siden av seg når man sover, den er et fast følge under måltider, i buss, tog, bil og i møter. Tilknytningen til apparatene kan for mange mennesker i realiteten være viktigere enn samværet med familie og venner. Dette kan man se ved at oppmerksomheten via øyne, ører og hender målt i tid er mer rettet mot apparatene, enn mot menneskene, sier han.

Han forklarer at telefonen i realiteten får den samme oppmerksomheten i dag som religiøse amuletter, kors og bede-kranser har vært gjenstand for i religiøse sammenhenger. Den psykologiske forklaringen på begge delene er den samme; religiøse ritualer demper angst og medfører opplevet kontakt med andre - og det samme gjør mobilen.

LES OGSÅ: Norske hemmeligheter: Ensomhet i all hemmelighet

Fokuser på menneskene rundt deg

- Hvordan kan man overkomme FOMO?

– Dersom man er for opptatt av å ikke gå glipp av opplevelser som andre er med på, kan det være lurt å øve på å rette oppmerksomheten mer mot hva man faktisk er med på, heller enn å sammenlikne seg med andre. Man kan øve seg på å ikke sjekke sosiale medier mens man er sammen med andre, og heller fokusere på å prate med dem man er sammen med. Man kan øve seg på å konsentrere seg om filmen man ser eller musikken man hører på, uten å sjekke sosiale medier, sier Gustavson.

Rimau forklarer at det kan være lurt å finne ut om man har et tvangsmessig forhold til sosiale medier fordi det demper angst og uro, og om man er så mye «på» nettet, at man glemmer seg selv.

– Fordi FOMO har innflytelse på hvordan vi bruker oppmerksomheten vår, er det mange som har nytte av meditasjon og øvelser med bevissthetstrening. Her finner man metoder for å oppdage indre verdier av tanker, følelser og vilje - til forskjell fra styringen og kontrollen som kommer fra omgivelsene, forklarer han.

LES OGSÅ: Slik gikk det da Siri Kristiansen begynte med meditasjon

#JOMO

Visste du at kvinner under 50 år er innom Facebook cirka 18 ganger daglig, og sjekker mobilen i snitt 263 ganger - hver dag? (Psst: Overdreven mobilbruk kan gå utover ditt sosiale liv)

Vi er mye på mobilen, og vi er klar over det. I 2017 dukket emneknaggen «JOMO» opp i sosiale medier. F -en i «fear of missing out», frykten for å gå glipp av noe, ble byttet ut med j for joy - glede. Gleden for å gå glipp av noe, og lengselen etter avlogget tid.

– Mellomtiden er blitt borte fra folks liv. Minuttene der du bare stirret ut av bussvinduet på vei til jobb, den finnes ikke for stadig flere av oss. Redselen for å gå glipp av noe er så ekstremt sterk i visse grupper, særlig blant unge kvinner, som er overrepresentert i tidsbruk på sosiale medier. Mens menn går kjapt inn og søker etter noe spesifikt, blir kvinner værende, forklarer Adina Broady Aasebø, medieviter fra Stockholms Universitetet og partner i mediebyrået InSight.

JOMO handler om å logge av mobilen, nyte friheten til å være alene, ta seg tid til å lese en bok, ta et bad - eller bare å være tilstede. Sånn sett er hasjtaggen kanskje litt ironisk? For dersom hasjtaggen JOMO sprer seg, så betyr vel det at vi fremdeles er opptatte av å vise andre hva vi gjør, også når vi gjør ingenting?

BUSS = MOBIL: Med blikket festet på mobilen sitter vi i vår egen verden, og tar sjeldnere og sjeldnere blikket opp for å titte på verden rundt oss. FOTO: NTB Scanpix
BUSS = MOBIL: Med blikket festet på mobilen sitter vi i vår egen verden, og tar sjeldnere og sjeldnere blikket opp for å titte på verden rundt oss. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Folk prøver å finne ulike mestringsstrategier for livet sitt. Det ER vanskelig å velge når du er av og på, og det får konsekvenser, som denne hashtaggen det er lett å le litt av. Ja, vi har et behov for å være avlogget, men samtidig vil vi at folk skal se hvor flinke vi er til nettopp det, sier Aasebø.

LES OGSÅ: Tenåringers mobilbruk: - Mange foreldre er helt fortvilet

Slik går du fra FOMO til JOMO

Snart er det påske, uka der du har mulighet til å slenge beina på bordet, lene deg godt tilbake med en spennende roman og tilbringe tid med familie og de du er glad i. Men kanskje grøsser du allerede ved tanken på oppdateringene fra hytteferie, skitur og afterski som vi alle vet vi har i vente. Kanskje føler du til og med at du burde gjøre det samme, og at du går glipp av noe ved å bare være hjemme og ta det med ro?

Vi syntes du burde ta utfordringen om å bytte ut FOMO med JOMO, og gir deg fem gode grunner til at din ferie er helt super - uavhengig av hvordan andre velger å bruke sin:

  1. Kvikklunsjen, kakaoen og mandarinene smaker like godt, uansett hvor du befinner deg!
  2. Den som tar bilde av solnedgangen over skisporet fryser sikkert av seg fingrene i kampen om å knipse det perfekte bildet.
  3. Hvis hele familien legger bort mobilen kan dere ha uforstyrret tid sammen, med samtaler, morsomme spill og god mat. Du trenger ikke dele minnene på sosiale medier - fordi du allerede deler dem med de som betyr aller mest for deg!
  4. Det å ikke poste på sosiale medier betyr ikke nødvendigvis at påsken din er kjedelig, men heller at du koser deg for mye til å tenke på mobilen!
  5. Hvis du logger av mobilen i påska har du masse å snakke med venner og kolleger om når hverdagen er tilbake! Du har ikke allerede full oversikt over hva de har gjort i påskeferien sin, og de vet ikke hvordan du tilbragte din.
HER OG NÅ: JOMO handler om å logge av mobilen og være der man befinner seg, også mentalt. FOTO: NTB Scanpix
HER OG NÅ: JOMO handler om å logge av mobilen og være der man befinner seg, også mentalt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Nei, det er ikke farlig å kjede seg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer