Kjæreste:

Har du fryktelig lyst på kjæreste?

- Hvis man virker for intens, kan det skremme en potensiell partner, sier psykolog.

KJÆRESTE: Mange kvinner blir så desperate etter kjæreste, at det hindrer livslysten. FOTO: NTB scanpix
KJÆRESTE: Mange kvinner blir så desperate etter kjæreste, at det hindrer livslysten. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke akkurat et lite diskutert tema, dette med gutter eller menn. Ofte er det nettopp det vi jenter liker best å snakke om, og det særlig hvis vi er single. 

For det er jo så spennende å lete etter den neste flammen! Og med Tinder, Happn, Sukker.no og andre datingsider, er det nok å lete gjennom.

Men for noen er ikke dette bare gøy og jakten på en kjæreste blir altoppslukende og likestilt med suksess. 

Tanker om at man aldri kommer til å finne kjærligheten, at man er den eneste i vennegjengen uten en partner og at livet rett og slett ikke går din vei, er bare noen av tankene man kan utsette seg selv for i en slik situasjon. 

LES OGSÅ: Flørter han med andre jenter?

- Kan føre til tilbaketrekning

Psykologspesialist Rune Svendsen ved Psykolog.no, forklarer hvordan noen kan bli så desperate etter kjæreste at det går utover humør og livslyst.

- Det er mer presist å snakke om begrepet «avmakt», enn desperasjon. Avmakt kan forstås som en vanskelig, uønsket situasjon det er vanskelig å komme seg ut av. Mange har et sterkt ønske om å finne seg en partner, men strever i prosessen med å finne den rette. De kjenner da på avmakt. Avmakt fører gjerne til flere utfordringer, for eksempel, tristhet, et negativt syn på fremtiden og redusert vilje til å gå løs på nye utfordringer, forklarer han. 

- En slik avmakt kan også medføre sosial tilbaketrekning fra viktige arenaer. Bare synet av en annen kvinne med mann og barnevogn kan utløse savn- og sorgreaksjon. Dette kan medføre at man takker nei til å delta i selskaper, unngår kjøpesenter i rushtiden og slike ting. 

LYKKE: For mange blir et parforhold assosiert og likestilt med lykke. FOTO: NTB scanpix
LYKKE: For mange blir et parforhold assosiert og likestilt med lykke. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Det handler om genene våre

Men hvorfor er det egentlig sånn at en kjæreste er så himla viktig? Vi kan da lage gode middager med venner eller familie, reise på ferie med de, dra på hytta, gå i fjellet ... 

Hvorfor er det sånn at mange føler at det må ha en kjæreste til for at livet skal føles komplett?

- Et menneskes trang til en partner er genetisk nedarvet igjennom flere hundre tusen år med utvikling. I dag er det selvfølgelig ikke nødvendig for kvinnen å skaffe seg en mann for å overleve, og man kan realisere mye av sitt potensiale igjennom karriere og sosial kontakt, sier psykologen.

- Trangen til å få partner og barn er fortsatt genetisk svært sterk.

Likevel er det som ligger nedarvet i genene våre, enda viktigere for oss, forklarer Svendsen.

- Trangen til å få partner og barn er fortsatt genetisk svært sterk. Selv i dagens samfunn sees partner og barn på som et statussymbol og en ønsket situasjon for de fleste, forklarer han. 

Det skal nemlig litt til å hamle opp med menneskets historiske utvikling.

- Mennesket er et resultat av flere hundre tusen år med utvikling, hvor mennesket slik vi kjenner det i dag, har en fartstid på cirka 200.000 år. Igjennom disse årene har det oppstått en mekanisme kalt evolusjon. Dette innebærer at egenskaper som økte sjansen for å overleve og formere seg gikk i arv til neste generasjon. Mange er kjent med at egenskaper som kroppshøyde og intelligens er nedarvet genetisk igjennom evolusjon. Ikke like mange er kjent med at mange sosiale og emosjonelle egenskaper hos mennesket også er utviklet på samme måte, sier han. 

- Du oppleves som lite attraktiv

Har man lyst på en kjæreste, så jobber man for å få kjæreste. Da går man kanskje på flere dater i uken, og når helgen kommer er man klar for byens sjekkemarked. 

ALENE: Når man ønsker sterkt en kjæreste, så er det lett å føle seg ekstra alene i offentlige rom. FOTO: NTB scanpix
ALENE: Når man ønsker sterkt en kjæreste, så er det lett å føle seg ekstra alene i offentlige rom. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Men det å være såpass aktiv i søken på «den rette», kan være farlig mener psykologen.

- Savnet etter partner, hvis det er for sterkt, kan medføre at du indirekte kommuniserer egenskaper som oppleves som lite attraktive. Hvis man virker for intens kan det skremme eller virke lite interessant for en potensiell partner, advarer han. 

Har det gått langt nok, kan man også sende ut motsatt inntrykk, forklarer samlivsterapaut Berit Marceliussen. 

LES OGSÅ: Er du besatt av kjæresten din?

- Det er lett å sende ut vibrasjoner om at man er kald og lite uinterressert når man er skikkelig på jakt. Man kan begynne å tenke at det ikke er noe vits å lete, og at alle menn man møter er like. «Ingen er interessert i meg uansett» tenker man og får dermed en holdning som kan oppleves som kald, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Mange er ensomme i påsken

Slik forbedrer du situasjonen UTEN å få deg kjæreste 

En selvsagt løsning på problemet, vil være å møte en man liker og som etterhvert kan utvikle seg til å bli et parforhold. Men psykologens beste råd, er å prøve noe annet først. 

- Lær deg å være sterk alene, det vinner du på uansett om du vil være singel eller skaffe deg partner, sier han.  

- En slik avhengighet av andre relasjoner gjør deg til underlegen hvis du er i et forhold, og det oppleves som lite attraktivt.

- Uansett valg, er det viktig at man som voksen lærer å trives i sitt eget selskap og at man er sterk alene. Mange er kjent med at enkelte voksne strever med sosial angst som kan gjøre det vanskelig å være med venner, fungere i jobb, eller ta utdanning. Men det som også er en vanlig problemstilling er voksne som ikke evner å hygge seg i sitt eget selskap og som aldri kan tilbringe en lørdagskveld alene. En slik avhengighet av andre relasjoner gjør deg til underlegen hvis du er i et forhold, og det oppleves som lite attraktivt hvis man søker etter partner, sier han. 

Samlivsterapauten forklarer at mange som ønsker en partner så sterkt, egentlig ikke har tenkt gjennom fordelene ved å være alene. 

- Når i livet har du egentlig så mye tid for deg selv? Når du møter en mann som er rett for deg, så begynner jo hele løpet. Kanskje flytter dere sammen etter hvert, kanskje får dere barn og forpliktelsene strømmer på. Da vil du savne denne tiden, forklarer hun. 

Her er psykologens råd til deg som sterkt ønsker kjæreste. 

1. Vær obs

- Pass deg for negativt tankespinn som stjeler energi. Dette har gjerne form som katastrofetanker («jeg ender opp alene i livet») og krymping av målet («menn er håpløse»).  Bruk positive selvinstrukser («dette skal jeg få til!») og noter deg de gangene du opplever at ting går riktig vei. 

2. Vært sterk alene

- Totalt sett kommer man lengst med partnerjakten ved å først sikre seg en god trygghet i livet (ref. det å være sterk alene), så spille på sine sterke sider i personligheten og jobbe målrettet og strukturert for å nå sitt mål.  

3. Ikke vær redd for å feile

- Det er sannsynlig at du på jakten etter din livspartner vil oppleve gjentatte ganger å bomme på kjemi. Dette handler på mange måter om matematikk og sannsynlighetsberegning. Det er mange mennesker der ute og nettopp derfor tar det tid å finne en partner som passer akkurat for deg. Flaks og uflaks finnes egentlig ikke, men er begreper vi mennesker har laget for å sette ord på fenomen vi ikke helt forstår. Den som er tålmodig og jobber jevnt og systematisk for å finne en partner, vil som regel komme seirende ut. 

LES OGSÅ: Slik får du deg kjæreste

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer