Klementiner:

Har du funnet mugg på klementinene?

En del av årets første klementiner kan mugne før du rekker å sette tennene i dem.

KLEMENTINER: Sjekk dem litt ekstra godt før du skreller og setter tennene i dem, en del av årets tidlige juleklementiner kan mugne raskt. FOTO: NTB Scanpix
KLEMENTINER: Sjekk dem litt ekstra godt før du skreller og setter tennene i dem, en del av årets tidlige juleklementiner kan mugne raskt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Klementiner hører julen til og mange har allerede rukket å skrelle seg noen titalls klementiner. Hvert eneste år importeres det rundt 30 000 tonn klementiner og mandariner til Norge. Halvparten går med i juletiden, og hovedsakelig kommer de fra landene Spania, Marokko, Israel, Uruguay og Sør-Afrika.

Denne førjulstiden har imidlertid ikke alle klementinene vært like friske og søte.

Kanskje har du også opplevd det, at klementinen du kjøpte for bare et par dager siden allerede har fått et belegg med grågrønn mugg?

LES OGSÅ: 10 bakteriebomber på kjøkkenet ditt

Overmodne klementiner

Årsaken er værforholdene i Spania, der mange av klementinplantasjene ligger.

- De over gjennomsnittet varme værforholdene i Spania denne sesongen, førte til at frukten innvendig modnet raskere enn vanlig, mens skallet forble relativt gult, sier Harald Kristiansen, som er kommunikasjonssjef i Coop Norge til KK.

Han forklarer at mugne klementiner er et generelt problem, og at det er kombinasjonen av varme dager og kalde netter, som gjør at skallet får den karakteristiske oransje fargen på skallet. Når nettene ikke har vært «kalde nok», så har man brukt en teknikk for å få fram den oransje fargen, som heter å «degreene» frukten.

- Når da frukten er så moden som den var frem til uke 46 og 47, så blir dette en balanse på knivseggen, sier Kristiansen.

Resultatet har da i en del tilfeller blitt overmodne klementiner, som råtner og mugner fort. Hvorfor ikke bare droppe å «degreene» tenker du kanskje. Vel, til forskjell fra spanjolene så vil nemlig ikke nordmenn kjøpe klementiner uten den oransje fargen.

- Men, sannheten er at det er de litt mindre fruktene med litt grønnskjær i, som er de friskeste og ofte de beste på smak, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om mugg på maten

Kan gjøre deg akutt syk

Fordi en del av årets klementiner kan mugne raskt, bør du ta en ekstra titt på den lille oransje før du skreller og spiser. Muggen mat kan inneholde muggsoppgifter, og frukt med synlig mugg bør kastes.

Muggsoppgifter kan virke negativt på forskjellige organer i kroppen, alt etter hvilken muggsopp det dreier seg om. Det er først og fremst på lang sikt at giftstoffene er skadelige, men du kan også bli akutt syk.

- Større doser kan for eksempel gi akutte magesymptomer og akutt nedsatt immunforsvar, sier Catherine Signe Svindland, som er seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet til KK.

Klementiner som ikke har synlig mugg, eller avvik på smak eller lukt, og er faste i fruktkjøttet kan trygt spises.

- Sjekk at skallet på klementinen er helt, uten flekker og at klementinen virker fast og fin. Kast også klementiner som smaker eller lukter vondt, sier Svindland.

Mange har klementiner liggende på fruktfat i julen, men frukten skal alltid oppbevares kaldt i kjøleskap.

- Men selve smaken kommer best frem i romtemperert frukt, så rådet må bli å oppbevare dem i kjøleskapet frem til gjestene kommer, og så legge dem ut på fatet, sier Kristiansen.

KLEMENTINER PÅ BORDET: Ikke la frukten ligge for lenge i romtemperatur, det øker sjansen for at den mugner. FOTO: NTB Scanpix
KLEMENTINER PÅ BORDET: Ikke la frukten ligge for lenge i romtemperatur, det øker sjansen for at den mugner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Så fort blir du matforgiftet

Bedre klementiner på vei

Til tross utfordringer med de spanske klementinene de første førjulsukene, mener Kristiansen at problemene ikke kommer til å vedvare.

- Coop var selv i Spania og inspiserte plantasjene og frukten i forrige uke. De kalde nettene er på plass, vi trenger ikke lenger «degreene», og vi går en meget god julesesong i møte, der alt ligger til rette for den gode kvaliteten, sier han.

Klementiner er en kalorifattig frukt, som er spesielt rik på fiber og vitamin C. Og hvis du lurer på hva som egentlig er forskjellen på klementiner og mandariner, så er det sånn at det i juletiden hovedsakelig er klementiner du får kjøpt i norske butikker, mens det i sommerhalvåret ofte er mandarinene som selges. Mandariner kan ha en litt kraftigere aroma og i tillegg inneholde litt steiner, mens klementiner gjerne er litt mildere på smak og svært sjelden har steiner.

Dette er for øvrig ikke første gang at vær har ødelagt for juleklementinene. I 2001 gjorde uvær og fuktighet i Spania at klementinene råtnet så fort de kom i romtemperatur. I enkelte områder i Spania ble 60 prosent av avlingen skadet, skrev VG den gang.

LES OGSÅ: 2 om dagen er egentlig nok

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer