Fat shaming:

«Har du gått ned i vekt? Du ser så bra ut!»

Derfor mener ekspertene at du bør unngå kommentarer som dette.

FAT SHAMING: Kommentarer som er ment positive og oppløftende, kan fort oppleves vanskelig for personer som har et vanskelig forhold til mat og kropp. Foto: NTB.
FAT SHAMING: Kommentarer som er ment positive og oppløftende, kan fort oppleves vanskelig for personer som har et vanskelig forhold til mat og kropp. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

I de aller fleste tilfeller er det positivt å gi komplimenter til andre. Vi liker mennesker som ser oss, anerkjenner den vi er og gir positive tilbakemelding og skryt. Skryt og ros øker selvfølelsen og gjør at du føler deg vel.

Likevel finnes det situasjoner hvor velmente kommentarer kan oppleves vanskelig for mottakeren.

Se for deg at du møter en tidligere kollega som tydelig har slanket seg en hel del. Uten å tenke deg om sier du «Har du gått ned i vekt? Du ser så bra ut!». Det er selvfølgelig ment som ros og skryt, men kan fort oppleves vanskelig for den som mottar kommentaren. Det samme gjelder ros for at noen har gått opp i vekt.

For det første kan det hende at personen har et vanskelig forhold til mat og kropp, og for det andre kan du gi et inntrykk av at hun ikke så bra ut før vektnedgangen.

Men må vi virkelig være så forsiktige med hva vi sier?

Kan oppleves som vondt

- Jeg kan kommunisere at noen har gått ned i vekt i beste mening, men likevel kan dette oppleves ubehagelig eller vondt for den det gjelder, avhengig av hvilket forhold vedkommende har til egen kropp. Min erfaring er at noen setter pris på og liker komplimenter knyttet til vekt og kropp, mens for andre kan kommentarer om kroppen vekke ubehagelige følelser og trigge noe i dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer