Glemt å Ta P-pillen

Har du glemt å ta p-pillen?

Da bør du gjøre følgende.

P-PILLER: Det er åpenbare fordeler ved å ta pillen til riktig tid, om vi vil unngå graviditet. Blir du usikker på hva du skal gjøre når du glemmer en pille? Les ekspertenes tips for å slippe å stresse! Foto: Science Photo Library
P-PILLER: Det er åpenbare fordeler ved å ta pillen til riktig tid, om vi vil unngå graviditet. Blir du usikker på hva du skal gjøre når du glemmer en pille? Les ekspertenes tips for å slippe å stresse! Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis man faktisk tar en tablett hver dag, altså juksetabletter den fjerde uken, er det lettest å holde rutinen -og da også å huske å starte på et nytt brett. Det er den første pillen på nytt brett som er lettest å glemme, oppfordrer Jone Trovik, som er overlege ved Haukeland Universitetssykehus, professor ved Universitetet i Bergen, og tidligere leder for Norsk Gynekologisk Forening

For selv om den mest åpenbare effekten av å slurve med pillen er økt sjanse for å bli gravid, minner overlegen om at det også kan føre til uregelmessig blødning. Vi kan altså få blødning på en tid i måneden det ikke er planlagt. Og det kan jo være litt upraktisk. 

Men selv hvor hardt vi prøver, går det jo av og til glemmeboken, og vi blir forvirret. Kanskje vi har gått på ulike piller opp gjennom årene? Så går alt over stokk og stein når vi prøver å huske når sjansen for å bli gravid øker.
 
Denne fasiten forteller oss nøyaktig hva vi bør gjøre.

LES OGSÅ: Advarer mot omstridt prevensjonsmiddel

Hjelp, jeg har glemt å ta en pille!

Kari Furu er forsker og avdelingsdirektør ved avdeling for legemiddelepidemiologi ved Folkehelseinstituttet. Hun sier det er litt forskjell på hvor nøyaktig vi må være når vi tar pillen, avhengig av hvilke type vi bruker. Det er nemlig to hovedtyper: Kombinasjonspiller og minipiller. Den siste av de to krever litt mer nøyaktighet.

Jeg bruker kombinasjonspille, og har glemt en pille

Hvis du glemmer å ta en kombinasjonspille til det vanlige tidspunktet, som for eksempel Microgynon, Loette og Oralcon, skal du ta den du har glemt så snart som mulig, og fortsette med neste pille til samme tid. Men! Har det gått mer enn 24 timer? Da må vi bruke annen sikker prevensjon, for eksempel kondom, de neste syv dagene.

- Samtidig fortsetter du med å ta pillen til vanlig tid, legger Furu til.

Men når det gjelder minipiller som Cerazette, må vi tenke oss litt ekstra om, og prøve å huske omtrent hvor lenge det er siden vi skulle tatt pillen.

Jeg bruker minipiller, og har glemt en pille

- Hvis du er mindre enn 12 timer for sent ute med å ta en tablett, så skal Cerazette likevel beskytte mot graviditet. Men ta neste tablett så snart du husker den, og ta de neste tablettene til vanlig tid, sier forskeren.

Men har det gått mer enn 12 timer siden tidspunktet vi pleier å ta minipillen, vil beskyttelsen mot graviditet være redusert. Da skal vi ta den siste tabletten så snart vi husker det, og fortsette med de neste tablettene til vanlig tid.

TILLEGGSPREVENSJON: Om vi slurver med flere piller, det har gått for lang tid siden vi skulle tatt forrige pille, eller begynner for sent på et nytt brett, er det viktig å bruke for eksempel kondom ved samleie de neste syv dagene. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
TILLEGGSPREVENSJON: Om vi slurver med flere piller, det har gått for lang tid siden vi skulle tatt forrige pille, eller begynner for sent på et nytt brett, er det viktig å bruke for eksempel kondom ved samleie de neste syv dagene. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Da er det også viktig å huske kondom ved samleie de neste syv dagene, om vi vil unngå graviditet. 

Jeg har oppdaget at jeg har glemt to piller

Ta begge pillene du har glemt, og fortsett på brettet på normal måte. Bruk dessuten tilleggsprevensjon de neste syv dagene.

Jeg har mistet oversikten i «pillefri» uke

Noen av oss bruker piller som har et brett med «sukkerpiller», altså piller uten hormoner. De kan være til god hjelp for å huske neste brett til rett tid, eller rett og slett en kilde til forvirring om vi glemmer å ta dem!

Ifølge gynekolog Jone Trovik er det naturligvis ikke farlig å glemme disse inaktive pillene. Men hvis vi har mistet oversikten over hvor mange dager det er siden vi tok siste hormonpille, er det lurt å begynne på aktive piller igjen når vi tror det har gått syv dager, og bruke tilleggsprevensjon de neste syv dagene.

- Den «farligste» pillen å glemme er den første på et nytt brett, sier Trovik.
Da har vi jo vært uten hormonpiller i åtte dager, og da er det en økt sjanse for eggløsning. Begynn derfor med pillen igjen, og bruk for eksempel kondom de neste syv dagene.

Og tilsvarende: Glemmer vi en eller to piller helt i slutten av det siste brettet før pillefri uke, og starter på vanlig ukedag på eneste brett, er det plutselig åtte-ni dager uten hormon.

- Da begynner man på et nytt brett en dag tidligere, slik at det blir maks syv dager uten hormon, sier eksperten.

LES OGSÅ: Skulle du ønske han kunne ta p-pillene?

- Les pakningsvedlegget!

Ekspertene understreker at pakningsvedlegget inneholder mye, og viktig, informasjon, som absolutt bør leses. Hos Legemiddelverket finner vi pakningsvedlegg for akkurat den pillen vi bruker. Og det er tilgjengelig døgnet rundt!

Kari Furu ved Folkehelseinstituttet opplyser dessuten at det i år trådde i kraft nye regler når det gjelder å få skrevet ut prevensjon. Les mer om hvor effektiv din prevensjon er.

- Fra 1. januar 2016 kan helsesøstre og jordmødre med nødvendig autorisasjon skrive ut alle typer prevensjon til alle kvinner som er fylt 16 år: P-piller, minipiller, p-plaster, p-ring, p-stav, hormonstav og kopperspiral

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer