Ubeskyttet sex:

Har du hatt ubeskyttet sex i sommer? Da gjør du lurt i å teste deg

- Vi ser vi en økt pågang etter ferier, og kanskje spesielt etter sommeren, sier Stine Solli ved Sex og samfunn.

UBESKYTTET SEX: Det er viktig å bruke kondom når du ligger med en ny partner. Har du hatt ubeskyttet sex, gjør du lurt i å sjekke deg for seksuelt overførbare infeksjoner. FOTO: Shutterstock
UBESKYTTET SEX: Det er viktig å bruke kondom når du ligger med en ny partner. Har du hatt ubeskyttet sex, gjør du lurt i å sjekke deg for seksuelt overførbare infeksjoner. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren betyr sol, varme og fest og moro for mange. For noen betyr det også nye seksuelle partnere, og selv om unge nordmenn er blitt flinkere til å bruke kondom, er det slett ikke alle som husker det i kampens hete. Etter sommerferier er det ofte økt pågang av nordmenn som vil teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Men, hvor ofte bør vi egentlig teste oss, og hvilke infeksjoner bør vi være ekstra obs på?

Bente Prytz Mjølstad er spesialist i allmennmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU. Hun forklarer at det anbefales å ta en klamydia-test etter hvert partnerskifte, så lenge man er under 25 år. Det samme gjelder gravide kvinner i samme aldersgruppe. For andre personer blir det en vurdering av risiko, for eksempel hvem man har hatt sex med, om man har brukt beskyttelse og hvor man har hatt sex.

- For personer med symptomer – eller som har hatt sex med personer som har påvist smitte - så tester vi alle, sier Mjølstad til KK.

LES OGSÅ: Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge

SOMMER: Ferie, reiser og mer senka skuldre kan føre til økt sexlyst. FOTO: Shutterstock
SOMMER: Ferie, reiser og mer senka skuldre kan føre til økt sexlyst. FOTO: Shutterstock Vis mer

Økt pågang av nordmenn som vil teste seg

Stine Solli er sykepleier og prosjektleder ved Sex og samfunn.

- Vi har holdt åpent hele sommeren og hatt en jevn pågang, likevel ser vi en økt pågang etter ferier, og kanskje spesielt etter sommeren, sier Solli til KK.

Hun forklarer at den økte pågangen kan skyldes flere ting. For eksempel at det kommer nye studenter og andre nytilflyttede til byen, at fastlege og helsestasjon har holdt stengt, eller at man venter til etter sommeren med å teste seg.

- En annen årsak kan også være at når folk har fri og ferie, så er man kanskje mer ute og treffer folk, reiser mer og har generelt mer senka skuldre, som kan føre til økt sexlyst, sier Solli.

LES OGSÅ: Ja, sexlysten vår øker betraktelig om sommeren

De vanligste infeksjonene

Noen seksuelt overførbare infeksjoner er vanligere enn andre. Mjølstad forklarer at klamydia nok er den hyppigste, særlig i aldersgruppen under 25 år.

- Kjønnsvorter er det en del av blant yngre – men her blir det spennende å se hvordan HPV-vaksinen vil virke inn. Også er det en del som får genital herpes.

Gonoré var veldig vanlig for 30-40 år siden, men er nå relativt sjelden, forklarer Mjølstad, men påpeker at forekomsten har vært stigende.

- Syfilis er sjeldent, men kan være svært alvorlig, sier hun.

Solli forklarer også at klamydia, herpes og HPV (viruset som kan føre til kjønnsvorter), er de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene blant nordmenn.

- Vi ser også en økning i bakterieinfeksjonen gonoré.

- Hva kan skje hvis man går for lenge med en seksuelt overførbar infeksjon?

- Hvis man går lenge med en seksuelt overførbar infeksjon er det trolig fordi man ikke vet at man har det, (noe som er vanlig, for flere gir ingen symptomer) og da er det fort gjort å smitte flere, sier Solli.

Hun forklarer at mange seksuelt overførbare infeksjoner ikke er skadelige å ha, for eksempel herpes eller kjønnsvorter, mens klamydia eller gonoré kan i enkelte tilfeller føre til en bekkeninfeksjon.

- Dette er imidlertid sjeldent (under 5 prosent), og det er ikke slik at jo lengre du går med for eksempel klamydia, jo mer øker risikoen for at du får en bekkeninfeksjon.

Mjølstad forklarer at klamydia oftest er uten symptomer. Men, blir det infeksjon, kan man få oppadstigende infeksjoner. Disse kan gi infeksjon i bitestikler hos menn, og eggstokkbetennelse hos kvinner.

- Hos kvinner kan det gi problemer med fertilitet – men det er en sjelden komplikasjon med tanke på hvor mange som faktisk har klamydia, sier Mjølstad, og fortsetter:

- Herpes gir mest ubehag eller smerter og er vel plagsomt i den forstand at det ofte vender tilbake.

LES OGSÅ: Kan du få klamydia av å sitte på et offentlig toalettsete?

SVIE NÅR DU TISSER: Svie ved vannlating er et vanlig symptom på flere seksuelt overførbare infeksjoner. FOTO: Shutterstock
SVIE NÅR DU TISSER: Svie ved vannlating er et vanlig symptom på flere seksuelt overførbare infeksjoner. FOTO: Shutterstock Vis mer

Symptomer du bør være obs på

Seksuelt overførbare infeksjoner kan gi forskjellige symptomer. Her er en oversikt over symptomer du bør være obs på:

Gonoré:
I det siste har forekomsten av gonoré økt i Norge, og spesielt i Oslo. Ifølge en artikkel på forskning.no, var rundt 60 prosent av alle gonorétilfellene i Norge i 2018 rapportert i Oslo.

Omtrent 90 prosent av menn, og 50 prosent av kvinner, opplever symptomer på urethral gonoré, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ifølge Norsk Helseinformatikk, oppstår symptomene to til syv dager etter smitte. Typiske trekk ved gonoré er blant annet svie ved vannlating og gulgrønn utflod fra urinrør og skjede, feber, og av og til smerte og hevelser i store ledd.

Klamydia:
Klamydia er den hyppigste kjønnssykdommen hos både kvinner og menn, ifølge Norsk Helseinformatikk. Vanlige symptomer er: Svie ved vannlating og utflod fra urinrøret hos både kvinner og menn, og utflod fra skjeden hos kvinner.

Herpes:
Det første utbruddet av genital herpes kommer oftest få dager til uker etter smitte. Senere kan infeksjonen komme tilbake gjentatte ganger.

Symptomer kan være at de ytre kjønnsorganene blir rødlige, hovne og ømme, og det dannes smertefulle blemmer. Blemmene vil etter hvert briste og føre til dannelse av små sår. Utbruddet medfører ofte slapphet, hodepine og feber. Det er også vanlig med leddsmerter. (Kilde: Norsk Helseinformatikk)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer