Sommeren betyr sol, varme og fest og moro for mange. For noen betyr det også nye seksuelle partnere, og selv om unge nordmenn er blitt flinkere til å bruke kondom, er det slett ikke alle som husker det i kampens hete. Etter sommerferier er det ofte økt pågang av nordmenn som vil teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner.
Men, hvor ofte bør vi egentlig teste oss, og hvilke infeksjoner bør vi være ekstra obs på?
Bente Prytz Mjølstad er spesialist i allmennmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU. Hun forklarer at det anbefales å ta en klamydia-test etter hvert partnerskifte, så lenge man er under 25 år. Det samme gjelder gravide kvinner i samme aldersgruppe. For andre personer blir det en vurdering av risiko, for eksempel hvem man har hatt sex med, om man har brukt beskyttelse og hvor man har hatt sex.
- For personer med symptomer – eller som har hatt sex med personer som har påvist smitte - så tester vi alle, sier Mjølstad til KK.
LES OGSÅ: Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger