Psykologi:

Har du hørt om begrepet «humble bragging»?

Selv om de fleste er enige om at det er irriterende med folk som pakker inn skrytet sitt i ydmykhet på sosiale medier, fortsetter vi å gjøre det. Hvorfor?

HUMBLE BRAGGING: – Det er på sosiale medier vi presenterer oss selv, og det er her vi kan skryte kontrollert, sier Noomi Matthiesen, som er lektor på Aalborg Universitets Institut for Kommunikation og Psykologi. FOTO: NTB scanpix
HUMBLE BRAGGING: – Det er på sosiale medier vi presenterer oss selv, og det er her vi kan skryte kontrollert, sier Noomi Matthiesen, som er lektor på Aalborg Universitets Institut for Kommunikation og Psykologi. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

For noen år siden vant skuespilleren og musikeren Jared Leto magasinet GQs pris for god stil. Etterpå skrev han på Twitter: «Har nettopp vunnet GQ Style Award i Tyskland. De må jo helt klart ha gjort en feil. Lurer på når de kommer og vil ha den tilbake?»

Denne tweeten ble kjent som et svært godt eksempel på «humble bragging». Men la oss starte med å slå fast hva humble bragging egentlig er:

Humble bragging er når du skryter på en måte der du forsøker å skjule at det faktisk er det du gjør, sier Noomi Matthiesen, som er lektor på Aalborg Universitets Institut for Kommunikation og Psykologi. Hun understreker at hun ikke er «humble bragging-ekspert», men at hun i kraft av sin stilling har støtt på fenomenet flere ganger, og hun forteller at man i forskningen skiller mellom to typer av slik skryt.

– Den ene formen er der man prøver å være ydmyk. For eksempel: «Jeg hadde slett ikke trodd at boken min ville bli en bestselger.» Og så er det en annen form der man pakker skrytet inn i beklagelser: «Ingen av klærne mine passer meg lenger, for jeg har gått så mye ned i vekt.»

– Hvorfor pakker man skrytet inn i beklagelser og ydmykhet på den måten?

– Fordi man ikke vil framstå som om man er bedre enn andre. Vi har jo en kultur der man er i litt av en moralsk gråsone når man skryter, så når man likevel gjør det, gjør man det på en måte der man prøver ikke å virke arrogant. Man vil derimot forsøke å vise at man er en ydmyk type, sier Noomi Matthiesen.

Men hvorfor i det hele tatt skryte når andre ikke liker det?

– Som menneske har vi jo et helt grunnleggende behov for å bli sett som noen som har noe å bidra med, og som det er verdt å være sammen med. Det er et av de mest basale psykologiske behovene, forklarer lektoren, som mener at de sosiale mediene har økt mulighetene for å skryte.

– Det er jo blitt en del av kulturen. Det er på sosiale medier vi presenterer oss selv, og det er her vi kan skryte kontrollert og tenke over hvordan vi gjør det, i motsetning til hvis vi gjør det ansikt til ansikt, da har vi ikke så mye kontroll, og det kan lettere virke irriterende, sier hun.

- Humble bragging er ikke ekte

Noomi Matthiesen synes også at slik humble bragging på nettet er irriterende. Og hun sier at det er to grunner til det:

– For det første er det å skryte i en gråsone, fordi man kan virke arrogant. Det andre er at man ikke står for det man gjør, og det er irriterende. Samtidig som det også er litt nedlatende, fordi man ikke anerkjenner at leseren kan gjennomskue det. Og så har vi jo en sosial regel om at vi skal være ekte, og humble bragging er ikke ekte. Vi er jo ikke oppriktige når vi gjør det, sier Noomi Matthiesen.

Ja, det er irriterende. Men hvordan kan det da være at de som driver med dette, i det hele tatt får likes, hjerter eller annen belønning for sitt dårlig innpakkede skryt?

– Det kan jeg kun spekulere over. Personlig klikker jeg «liker» på poster med slik selvskryt ut av medfølelse. Hvis du ser forbi irritasjonen og fokuserer på metalaget, har jo personen behov for anerkjennelse samtidig som vedkommende ikke tør stå for det. Derfor får man nesten dobbelt medlidenhet med dem, sier Noomi Matthiesen og sier at man generelt klikker «liker» på ting på nettet som man egentlig ikke liker på ekte. For eksempel har vi jo det med å «like» våre venners poster uansett hva de legger ut, på samme måte som at man gjerne deler ut et hjerte på Instagram når ens sjef har lagt ut et bilde av noe så kjedelig som en brødskive med ost og en kopp kaffe.

Og det er kanskje greit nok. Også når det er snakk om humble bragging.

– Man skal selvfølgelig ikke like noe hvis det føles grenseoverskridende, men hvis du kan gjøre det relativt kostnadsfritt, og du kan stå inne for det som er postet, så vær storsinnet og «like». Hvis det er et kjent menneske, kan du jo saktens la være, men hvis det er en venninne eller sjefen som humblebragger, så «like», sier hun og ler.

– Folk synes i utgangspunktet at skryt er irriterende

Så langt er alt godt. Men nå vil vi gjerne ha et godt råd til humble-braggerne. Hvordan kan de snikskryte på en litt mindre irriterende måte?

For det første må du være oppriktig. Hvis du for eksempel vil skryte av at du har skrevet en bestselger, så stå for det: «Boken min er blitt en bestselger, og jeg synes det er kjempekult», sier hun.

Hun foreslår også at man ikke kun retter søkelyset mot seg selv.

– Hvis man vil fortelle at boken man har skrevet, er blitt en bestselger, kan man for eksempel samtidig benytte anledningen til å takke redaktøren sin for hjelpen, slik at det ikke kun handler om en selv, sier hun.

Og så bør man ikke skryte hele tiden. Og tenke over hva det er man skryter av.

– Folk synes i utgangspunktet at skryt er irriterende, så spre det ut over en lengre periode, og ikke gjør det for mye. Dessuten vil folk lettere akseptere skryt hvis det kommer fra noen som har lagt ned en stor innsats enn hvis det for eksempel handler om hvor pen man er, sier Noomi Matthiesen og kommer med et siste tips til alle humble-braggere der ute:

– Forskning har vist at hvis man snikskryter og tagger det #humblebragging, blir det bedre mottatt, for da står man i det minste inne for det. Og da er det ikke lureri på samme måte.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer