Psykologi:

Har du hørt om begrepet «humble bragging»?

Selv om de fleste er enige om at det er irriterende med folk som pakker inn skrytet sitt i ydmykhet på sosiale medier, fortsetter vi å gjøre det. Hvorfor?

HUMBLE BRAGGING: – Det er på sosiale medier vi presenterer oss selv, og det er her vi kan skryte kontrollert, sier Noomi Matthiesen, som er lektor på Aalborg Universitets Institut for Kommunikation og Psykologi. FOTO: NTB scanpix
HUMBLE BRAGGING: – Det er på sosiale medier vi presenterer oss selv, og det er her vi kan skryte kontrollert, sier Noomi Matthiesen, som er lektor på Aalborg Universitets Institut for Kommunikation og Psykologi. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

For noen år siden vant skuespilleren og musikeren Jared Leto magasinet GQs pris for god stil. Etterpå skrev han på Twitter: «Har nettopp vunnet GQ Style Award i Tyskland. De må jo helt klart ha gjort en feil. Lurer på når de kommer og vil ha den tilbake?»

Denne tweeten ble kjent som et svært godt eksempel på «humble bragging». Men la oss starte med å slå fast hva humble bragging egentlig er:

– Humble bragging er når du skryter på en måte der du forsøker å skjule at det faktisk er det du gjør, sier Noomi Matthiesen, som er lektor på Aalborg Universitets Institut for Kommunikation og Psykologi. Hun understreker at hun ikke er «humble bragging-ekspert», men at hun i kraft av sin stilling har støtt på fenomenet flere ganger, og hun forteller at man i forskningen skiller mellom to typer av slik skryt.

– Den ene formen er der man prøver å være ydmyk. For eksempel: «Jeg hadde slett ikke trodd at boken min ville bli en bestselger.» Og så er det en annen form der man pakker skrytet inn i beklagelser: «Ingen av klærne mine passer meg lenger, for jeg har gått så mye ned i vekt.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer