Cold Brew

Har du hørt om cold brew?

Dette er sommerens «hotteste» kaffe, og den skal være kald!

COLD BREW: Svart kaffe med isbiter? Nei, det er cold brew, og du bør gi det en sjanse. Foto: Shutterstock / iPranoffee
COLD BREW: Svart kaffe med isbiter? Nei, det er cold brew, og du bør gi det en sjanse. Foto: Shutterstock / iPranoffee Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vet når kaffekoppen har stått akkurat litt for lenge, og du er uheldig og tar en stor slurk kald kaffe. Ja, æsj! Det er kanskje dette du tenker på når du hører om cold brew (eller kaldbrygget kaffe, som det heter på godt norsk), men der tar du feil! 

Cold brew er ikke varm kaffe som har blitt kald. Og det er ikke iskaffe slik du kjenner det. Så hva er det da? Vanlig kaffe brygges på varmt vann, og selve ekstraksjonstiden er rask, der de fleste kaffetyper er ferdig på få minutter.

Cold brew derimot er kaffe som er brygget på kaldt vann, og som får stå å trekke i flere timer, og det er dette som er hemmeligheten bak den gode smaken. 

Som kald sommerdrikk vil en fruktig og bæraktig kaffe, gjerne afrikansk, kunne fungere godt. Ikke for mørkbrent. Jeg kommer til å anskaffe noe god kaffe og servere dette til familie og venner i sommer, forteller Bjørn Grydeland, som er kommunikasjonssjef hos Norsk Kaffeinformasjon. 

Ved å velge en kaffe som har mye sødme og friskhet kan man få en smakfull og frisk kaffe, og dette kan slå godt an.

– Om det kommer til å ta av her til lands det vet vi ikke, men vi ser at cold brew er på vei. De som har bestemt seg for å satse på dette bør håpe på en varm sommer, sier han.

LES OGSÅ: Trenddrikkene du garantert vil høre om i 2016

FORFRISKENDE: Glem bitter iskaffe og prøv noe nytt i år. Cold brew er perfekt som en kald og forfriskende sommerdrikk. Foto: Shutterstock / nalinratphi
FORFRISKENDE: Glem bitter iskaffe og prøv noe nytt i år. Cold brew er perfekt som en kald og forfriskende sommerdrikk. Foto: Shutterstock / nalinratphi Vis mer

Mindre bitterhet, mer sødme

Hvem hadde trodd at kald kaffe skulle bli «hot»? Denne nye kaffetrenden som har tatt USA med storm har nemlig begynt å gjøre sitt inntog også her i Norge, og markedsføres allerede både hos Starbucks og Espresso House. 

Produktsjef i Espresso House, Pontus Wretman, forteller at de lanserte cold brew på deres kaffemeny i midten av april, så dette er fortsatt ganske nytt. 

– Det har blitt svært populært i USA, men også i Australia, og det sprer seg sakte men sikkert i Europa og Norden. Dette blir vår første sommer der vi tilbyr cold brew til våre kunder, og kanskje blir det en ny sommerfavoritt, sier han.

Cold brew er en kald og forfriskende drikk, som fint kan nytes uten melk. Dette er fordi den lange bryggetiden i kaldt vann gjør at smaken på kaffen blir mer sødmefull og leskende. 

– Når man brygger varm kaffe og så kjøler den ned, slik man tradisjonelt gjør for å lage kald kaffe, så kommer bitterheten fram i smaken når kaffen kjøles ned. Når man lager cold brew bruker man kaldt vann, da er ekstraksjonstiden lengre og bitterheten forsvinner samtidig som man får fram en friskere kopp kald kaffe, forklarer Wretman. 

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke en kopp kaffe i dag

LANG TREKKETID: La kaffen stå og trekke i romtemperatur i 18 til 24 timer, og sett den gjerne inn i kjøleskapet de siste timene slik at den blir kald.  Foto: Stine Helén Tunstrøm
LANG TREKKETID: La kaffen stå og trekke i romtemperatur i 18 til 24 timer, og sett den gjerne inn i kjøleskapet de siste timene slik at den blir kald. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

Slik kan du enkelt lage cold brew selv

Som med all annen kaffe er du ikke nødt til å løpe ned dørene på din lokale kaffebar for å få deg en kopp med cold brew. Dette er noe du fint kan lage hjemme på ditt eget kjøkken.

– Det finnes flere ulike måter å lage cold brew på, og du kan fint gjøre det hjemme. Flere merker selger utstyr til det, men du trenger i grunn ikke masse utstyr for å lage det. Det viktigste er at kaffen får ligge i vann over flere timer, forteller Wretman.

Ok, ikke bare skal det smake godt, det skal også være enkelt å lage selv – dette måtte vi selvsagt prøve oss på. Det finnes mange ulike framgangsmåter på nettet, men vi valgte å følge tipsene til Jamie Oliver

Kaldt vann og grovmalt kaffe er de eneste ingrediensene du trenger, og her vil vi påpeke at det er lurt å velge den mest grovmalte kaffen du finner, for å unngå å sitte med kaffegrut mellom tennene.

LES OGSÅ: Se hva du kan bruke isbitbrettet til

DRIKKEKLAR: Cold brew kan godt serveres med isbiter og melk om du ønsker, men takket være den friske smaken er det slett ikke nødvendig. Foto: Stine Helén Tunstrøm
DRIKKEKLAR: Cold brew kan godt serveres med isbiter og melk om du ønsker, men takket være den friske smaken er det slett ikke nødvendig. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

Slik gjør du: 

  • Fyll et stort syltetøyglass eller noe lignende med 1/8 kaffe i forhold til vann. Du kan også bruke en vanlig presskanne om du vil. Hell i vann, rør godt rundt og sett på lokk.
  • La kaffen stå og trekke i romtemperatur i 18 til 24 timer, og sett den gjerne inn i kjøleskapet de siste timene slik at den blir kald. For eksempel før du legger deg om kvelden.
  • Når kaffen har stått lenge nok siler du den over i en bolle ved hjelp av en tesil, slik at du fjerner den grove kaffegruten. Skyll glasset og silen og hell så kaffen tilbake i glasset, men dette gangen kan du legge et klede eller godt med tørkepapir i silen slik at du får fjernet alle de små kaffepartiklene. Denne prosessen kan du fint gjenta om det er nødvendig.
  • Kaffen kan serveres bar slik den er, med is, eller med melk om du ønsker det. Sørg for å oppbevare kaffen i en lukket beholder i kjøleskapet.
     

Det var slett ikke vanskelig å lage cold brew, for mesteparten av tiden står jo kaffen på kjøkkenbenken og gjør jobben selv. Vi var likevel spent på om vi hadde klart å lage en kaffe som ville smake så godt som det loves – og det må vi kunne si at vi gjorde. 

Kaffen er noe sterkere i smaken, men slett ikke bitter, derimot er det en rekke andre smaker som kommer frem. Spennende og litt annerledes. Med så mye smak så trenger du slett ikke være redd for at isbitene skal vanne ut kaffen, og du kan til og med ha i litt melk om du liker det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer