De fleste er nok klar over at alkohol inneholder en del kalorier. En halvliter pils inneholder rundt 200 kalorier og et glass rødvin inneholder rundt 100 kalorier.
Når en kvinnes gjennomsnittlige dagsbehov er mellom 2000 og 2200 kcal for å holde vekten stabil, er det enkelt å forstå at 3-4 glass vin med vennegjengen fort kan påvirke kaloribudsjettet.
Det mest naturlige for mange vil da være å kutte ned på alkoholinntaket hvis de prøver å begrense kaloriene, men noen velger å gjøre det motsatte: de kutter ned på matinntaket for å kunne drikke mer alkohol. Det sier seg kanskje selv at det kan være et risikabelt valg.
Slik atferd er dessverre ikke uvanlig blant personer med spiseforstyrrelser, og det har fått navnet drunkorexia, som er sammensatt av ordene drunk (altså full på engelsk) og anorexia.
Men hvor farlig er det egentlig?

7 myter og sannheter om alkohol

En farlig atferd
National Eating Disorder Association definerer drunkorexia som atferd og ikke som en spiseforstyrrelse. Andre tilstander som er definert som atferd og ikke lidelser er for eksempel megareksi, fittoreksi og ortoreksi.
Drunkorexia defineres som å «erstatte matforbruk med overdrevent alkoholforbruk eller inntak av mat sammen med tilstrekkelige mengder alkohol for å fremkalle brekninger som en metode for å rense og bedøve følelser.»
- Generelt er det en misforståelse at du bør redusere antall matkalorier i løpet av dagen, for å erstatte disse kaloriene med mye alkohol senere. Alkohol har ingen ernæringsmessig verdi og kan derfor anses som «tomme kalorier». Dessuten risikerer du å bli beruset raskt, fordi en tom mage fører til en raskere absorpsjon av alkohol fra magen og tynntarmen til kroppen.
Det forklarer Rooy Rodriguez Ramirez, som er nestleder og rådgiver for Spiseforstyrrelsesforeningen (Spisfo) til KK.
Verdens helseorganisasjon rapporterer om at det hvert år er 3 millioner dødsfall over hele verden på grunn av inntak av alkoholholdige drikker. I tillegg kommer en risikofaktor for mer enn 200 sykdommer.
- Det er også viktig å merke seg at kvinner har en lavere kroppsmasse enn menn, og derfor ofte blir mer beruset enn menn når de drikker like mye alkohol. Å drikke alkohol med tom mage fremhever de skadelige effektene, sier Ramirez.

Dette er avgjørende for hvor lett egget er å skrelle

Dette viser studie
Drunkoreksi er bredt definert som et atferdsmønster som handler om å spise færre kalorier for å bli fullere eller for å «spare» kalorier for å drikke alkohol. Det skyldes bekymringer rundt egen kropp og/eller et ønske om å forsterke effektene av alkohol.
En fersk studie publisert i Addictive Behaviors journal ønsket å undersøke risikofaktorer og sosiale variabler som kan føre til drunkorexia-atferd, skriver PsyPost.
Studien inkluderte 501 studenter over 18 år, og viser at den største risikofaktorer for drunkorexia er spiseforstyrrelser. Det bekrefter tidligere studier som knytter drunkorexia til spiseforstyrrelser.
En annen risikofaktor er å sammenligner seg selv med andre når det gjelder kropp, spising og trening, samt sosiale normer (hvor vanlig de tror drunkorexia er). De som tror at drunkorexia er vanlig har større sannsynlighet for å ha slik atferd selv, ifølge studien.

Slik gikk Siw ned 40 kilo: - Det funket for meg
Rammer flest kvinner
- Begrepet drunkorexia er relativt nytt, bare noen få år gammelt, men tilstanden har eksistert lenge. Det er en blanding av alkoholisme og anorexia nervosa, og vanligvis vil en person som lider av drunkorexia frata seg selv mat i løpet av dagen i et forsøk på å holde kaloriene under kontroll til han eller hun skal drikke senere, sier Ramirez.
Erfaringen til Spisfo er at det er flere kvinner enn menn som rammes av dette.
- Å drikke alkohol på tom mage er dessverre et ganske vanlig fenomen for mange med spiseforstyrrelser, og det kan være veldig skadelig, sier Ramirez.

- Hvorfor sitter jeg her og spiser potetgull - igjen?

- Ikke drikk på tom mage
- Vårt råd er å spise før du drikker alkohol. Ikke drikk på tom mage, og spis gjerne middag før du drikker. Maten beskytter magen mot irritasjon og bidrar til at alkoholen ikke tas opp i blodet like fort.
Det sier Ragnhild Kaski, som er generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, til KK.
Hun sier at hvis du velger å droppe å spise, vil promillen stige raskere.
- Du øker sjansen for å få en farlig høy promille med "blackouts" og at du mister kontroll over kroppen, inkludert blæren, forklarer Kaski.
I verste fall, med en promille mellom 2 og 3, kan du risikere alkoholforgiftning,
- Det er en sammenheng mellom spiseforstyrrelser og rus- og alkoholproblemer. Det er økt risiko for å utvikle rusproblemer om du har spiseforstyrrelser, og økt risiko for å få spiseforstyrrelser om du har et rusproblem, sier hun.

Gynekolog: - Når jeg spør kvinner om dette, ser de rart på meg
Søk hjelp
Har du tanker, følelser og handlinger rundt mat, kropp og vekt som går utover livskvalitet og fungering i hverdagen? Å be om hjelp er ofte et essensielt steg på veien mot å bli frisk.
- Spiseforstyrrelsesforeningen har en informasjon- og støttetelefon: 22 94 00 10.
- Mental Helses hjelpetelefon er en gratis døgnåpen telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Ring 116 123.
- Problemer med alkohol? På RUSinfo: 915 08 588, kan man få svar på alle spørsmål om alkohol og rus. Her kan man også chatte eller sende inn spørsmål.
- Kontakt fastlegen din eller privatpraktiserende psykolog.
- Er faren akutt, ring 113.

Havregrøt-tabben nesten alle gjør

Så mange timer søvn må du ha for å fungere bra
