Helseangst:

Har du hørt om «FOFO»?

Mange dropper å dra til legen fordi de frykter dårlige nyheter.

HELSEANGST:Det er mange som utsetter eller dropper å dra til legen selv om de har klare symptomer fordi de er redde for å være alvorlig syke. Det kallers «FOFO» - Fear Of Finding Out health problems. FOTO: NTB Scanpix
HELSEANGST:Det er mange som utsetter eller dropper å dra til legen selv om de har klare symptomer fordi de er redde for å være alvorlig syke. Det kallers «FOFO» - Fear Of Finding Out health problems. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har kanskje gått i lang tid med vondt i hodet, leddsmerter, stiv nakke eller løs mage. Du vet innerst inne at du burde fått symptomene sjekket av en lege, men kvier deg. Tenk hvis det er noe alvorlig? Tenk hvis hodepinen skyldes en svulst?

Det er mange som utsetter eller dropper å dra til legen selv om de har klare symptomer, fordi de frykter at det skyldes noe alvorlig. På engelsk har fenomenet fått navnet «FOFO» - Fear Of Finding Out health problems, og for noen oppleves det som en sterk angst.

- En viktig grunn til at noen er redde for å gå til legen er en frykt for å finne ut at noe er galt. For de fleste er den store frykten at de skal finne ut at de har en alvorlig diagnose, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

For noen handler det om en frykt for sosiale stigma som følger med noen alvorlige sykdommer.

- Noen ønsker fortsatt ikke å vite om de har en alvorlig diagnose som Alzheimers eller kreft. Kanskje har de en mistanke om at noe er alvorlig galt, men synes svaret er så ubehagelig at de velger å heller gå med symptomene i stedet for å undersøke hva det faktisk dreier seg om, sier hun.

LES OGSÅ: Overbevist om at du er alvorlig syk?

Tegn på at du sliter med FOFO

Vanlige tegn på at du sliter med FOFO er:

  • Du dropper å dra til legen
  • Du er bekymret for hva legen kan finne
  • Du er for «opptatt og travel» til å gå til legen
  • Du er redd for potensielle tester eller behandlinger som kan bli tilbudt

LES OGSÅ: Er du konstant redd for å bli alvorlig syk?

Rammer over halvparten av oss

I en undersøkelse utført av selskapet AbbVie svarte 61 prosent av de spurte at de ville vurdere å utsette eller avlyse en tur til legen på grunn av frykt for å bli fortalt at de har en alvorlig sykdom.

- Studier viser at det er svært normalt å være redd for å gå til lege fordi man frykter noe alvorlig. Faktisk kunne over halvparten av befolkningen ventet med å bestille time hos lege i frykt for å få beskjed om at de har en alvorlig diagnose, sier Blessom.

LES OGSÅ: Er du «alltid» syk? Dette kan være grunnen

FOFO ER NORMALT: - Studier viser at det er svært normalt å være redd for å gå til lege fordi man frykter noe alvorlig, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
FOFO ER NORMALT: - Studier viser at det er svært normalt å være redd for å gå til lege fordi man frykter noe alvorlig, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mange årsaker til frykten

Det finnes flere grunner til at mange er redde for å gå til legen. Noen er redde for selve legekontoret og syns både legekontor og kanskje særlig sykehusmiljø er svært ubehagelig. Andre er redde for den fysiske undersøkelsen som blodprøver eller gynekologiske undersøkelser.

For andre er frykten at symptomene de opplever ikke skyldes annet enn vanlig stress, og de er redde for at legen skal oppfatte dem som en hypokonder.

- Vi vet ikke omfanget av hvor mange som ikke ber om hjelp. Derimot vet vi at det er et problem. Bildet er sammensatt. Noen sier at de er flaue, engstelige og føler at det de sliter med ikke er viktig nok eller stort nok, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse.

I verste fall kan det føre til at alvorlig sykdom ikke blir oppdaget.

- Noen oppgir at de ikke tør fordi de er redde for medisiner, tvang og tilbakeholdelse. Noen gruer seg til å få vite om de er syke, og velger å utsette en potensiell «dom», sier Gundersen.

LES OGSÅ: Utbrent? Her er symptomene du bør ta på alvor

- Uvisshet er et energisluk

Uansett hvor skummelt og krevende det føles, er det viktig å be om hjelp tidlig. Det reduserer risikoen for at problemet vokser.

- Frykten for at noe er galt gjør at mange utsetter legebesøket mye lenger enn de burde, og konsekvensen kan være at de i noen tilfeller oppdager alvorlige lidelser som kreft på et sent stadium. Dette er synd, for jo senere man oppsøker lege med symptomer på en alvorlig diagnose, jo verre er ofte utfallet, sier Blessom.

- Jo tidligere jo bedre er en god tommelfingerregel. Ingen problemer er for små til å be om hjelp. Åpenhet er et godt middel mot frykt. Uvisshet er et energisluk, sier Gundersen.

For noen kan det være skam og skyld som er forklaringen på at de ikke oppsøker lege. For andre er det mangelfulle og ikke tilgjengelige helsetjenester.

- Lite kunnskap om hvor de skal henvende seg og hva som hjelper er også årsaker som oppgis, sier Gundersen.

LES OGSÅ: - Å google symptomer kan definitivt føre til helseangst

Her kan du henvende deg

Hvis du sliter med helseplager, psykiske problemer eller andre symptomer, er dette ofte gode steder å starte:

  • Fastlegen
  • Privatpraktiserende lege eller psykolog
  • Mental Helse Hjelpetelefonen er en gratis og døgnåpen telefontjeneste som du kan ringe på 116 123. Foretrekker du å skrive i stedet for å ringe, kan du benytte Hjelpetelefonens nettjeneste sidetmedord.no.
  • Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste.
  • Dersom det er skummelt å oppsøke fastlegen, er det mulig å kontakte lege på ulike nettsteder og apper.

LES OGSÅ: «Å få en tullediagnose kan gjøre deg blakk, overbekymret og feilbehandlet. Noen ganger har vi faktisk bare luft i magen»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer