Diett

Har du hørt om GOLO-dietten?

Dietten søkes mye på nå, men de norske ekspertene er skeptiske.

BALANSERER HORMONER: Skaperne av GOLO-dietten hevder at den vil balansere hormonene dine, og på den måten hjelpe deg ned i vekt. FOTO: NTB Scanpix
BALANSERER HORMONER: Skaperne av GOLO-dietten hevder at den vil balansere hormonene dine, og på den måten hjelpe deg ned i vekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det finnes et hav av dietter og tips som skal bidra til en sunn, slank og sterk kropp. Lavkarbo, lavkalori, 5:2-dietten og suppedietten er bare noen av diettene som har vært populære de siste årene.

Et annet eksempel er GOLO-dietten, som ifølge health.com er den dietten det søkes mest etter på nett nå. I stedet for å fokusere på karbohydrater, fett og kalorier, fokuserer denne dietten på hormoner.

Tanken bak dietten er at det ikke er kalorier og mangel på trening som gjør at vekten står stille eller går oppover. GOLO-dietten skal være utviklet av leger, og handler om at hormonubalanse utløses av stress og angst, som fører til tretthet, sult og dårlig søvnkvalitet. Dette fører igjen til overspising og trøstespising, noe de mener kan unngås ved å fokusere på insulinnivået ditt.

De mener at ustabile insulinnivåer kan redusere vekttap, selv om du spiser sunn mat og trener regelmessig, fordi det forårsaker fettlagring og bremser stoffskiftet.

Skaperne av GOLO-dietten ønsker altså at du skal spise mat som hjelper med å håndtere de fysiske og psykologiske aspektene ved vektnedgang, i tillegg til at du skal ta et spesialutviklet kosttilskudd. De hevder at dietten optimaliserer blodsukker- og insulinregulering, balanserer hormoner og begrenser sultfølelsen.

Dette kan du spise

Det ser ut til at ingen matvarer er forbudt i GOLO-kostholdet, og ifølge nettstedet inneholder kostholdet ferskt kjøtt, frukt, grønnsaker og sunne fettstoffer - og selvfølgelig ferskt brød, pasta og smør. I tillegg bør man ta et kosttilskudd som heter «Release» som blant annet inneholder sink, krom og magnesium.

Så hva er ulempen? Jo, for å få tilgang til nøyaktige mengder og matvarer, må du betale skaperne av dietten ganske store summer. Det er derfor vanskelig for eksperter å vurdere om dietten kan bidra til vektnedgang eller ikke.

LES OGSÅ: Disse diettene vil vi se mer av i 2019.

- Skeptisk

- Generelt er vi skeptiske til de fleste dietter. Ikke fordi dietter ikke kan ha noe for seg, men fordi de fleste dietter hevder de er en løsning som passer for «alle», og fordi mange baserer seg på påstander som ikke kan dokumenteres.

Dette sier Dan Kristian Hoëm Skjolden, som er PT-ansvarlig og personlig trener i Sterk Helse.

GOLO-dietten sies å være en diett som sørger for å bedre hormonbalansen, og da spesielt med tanke på insulinet.

- Dette er påstander som ikke har særlig støtte fra forskning. Alle dietter som har vektnedgang som mål, og som fungerer, har én ting til felles; kaloriunderskudd, sier han.

Skjolden mener GOLO-dietten har noen gode punkter, som at den fokuserer på at man skal basere kostholdet på uprosessert mat og være i fysisk aktivitet.

- Dette er gode prinsipper de fleste bør følge, og noe som kan hjelpe til med vektnedgang hvis det skaper et kaloriunderskudd, sier han.

Han er også positiv til at det ikke er et stort fokus på NEI-mat, altså man mat skal holde seg unna, selv om det fokuseres på å minimere inntak av prosessert mat og sukkerholdig drikke.

Ved å spise frukt, grønnsaker, magre proteinkilder og gode fettkilder, sørger man for godt inntak av vitaminer og mineraler, noe som er særdeles positivt, uavhengig vektnedgang/oppgang.

GOLO-dietten: Dietten skal bedre hormonbalansen din. - Dette er påstander som ikke har særlig støtte fra forskning, sier ekspert.
GOLO-dietten: Dietten skal bedre hormonbalansen din. - Dette er påstander som ikke har særlig støtte fra forskning, sier ekspert. Vis mer

Mangler dokumentert effekt

- GOLO-dietten promoterer også kosttilskudd som skal hjelpe til med reguleringen av blodsukkeret, øke energien og minske sultfølelsen. Dette er kosttilskudd som ikke har noen dokumentert effekt, påpeker Skjolden.

Det er manglende dokumentasjon rundt både dietten i seg selv, og også på kosttilskuddet som følger med.

- For å få vite hvordan du faktisk skal gå frem med dietten, koster det 430 kroner for en 30-dagers plan. Dette gjør at dietten kan bli kostbar uten at det trenger å ha noen effekt, sier han.

Selv om det altså er positive aspekter ved matvarene GOLO-dietten baserer seg på, og positivt at den anbefaler trening, er ikke dette en diett han vil anbefale fremfor noen annen.

- Det viktige er at man finner et kosthold man klarer å holde seg til. All forskning peker på at den viktigste faktoren for en suksessrik diett er etterlevelse. Dersom du baserer dine kostholdsvalg rundt matvarer du liker og er vant til, er sjansen større for at du lykkes i lengden. Spis variert, sunt og godt, og gjør det på en måte som passer DEG, sier han.

Dersom du har en ubalanse i hormoner, anbefaler han på det sterkeste at du tar kontakt med lege, og at du ikke tyr til å kjøpe generelle kostholdsplaner og kosttilskudd fra noen som ikke kjenner deg og din situasjon.

LITE NEI-MAT: I GOLO-dietten er det ikke et stort fokus på NEI-mat, altså man mat skal holde seg unna, selv om det fokuseres på å minimere inntak av prosessert mat og sukkerholdig drikke.
LITE NEI-MAT: I GOLO-dietten er det ikke et stort fokus på NEI-mat, altså man mat skal holde seg unna, selv om det fokuseres på å minimere inntak av prosessert mat og sukkerholdig drikke. Vis mer

- En døgnflue

- Matvarene som inngår i GOLO-dietten er fornuftige. Men kosttilskuddene som man er nødt til å kjøpe for å få greie på porsjonsstørrelser og kaloriinntak er i beste fall ufarlige, i verste fall kan det bli for mye av enkeltstoffer eller ubalanse mellom stoffer, sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer, til KK.

Hun sier at man på generelt grunnlag ikke trenger kosttilskudd.

- Og at oppfinnerne av dietten bruker piller som brekkstang for en diett, gjør at jeg får en fornemmelse av det som kalles fad diet - en døgnflue, sier hun.

LES OGSÅ: Bør du droppe diettene for godt?

- Samme opplegg i ny innpakning

- Jeg er ikke så kjent med dietten, men slik jeg forstår det er målet med dietten å få bedre kontroll på blodsukkeret samt få hormonene i balanse gjennom tilskudd, kosthold og trening - ved at man går ned i vekt. Her tenker jeg med en gang «samme opplegg men i ny innpakning», sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold i Roede, til KK.

GOLO-dietten inkluderer altså alle matvarer og oppfordrer til økt inntak av frukt, grønt, sunt fett og magre proteinkilder.

- Det er bra, og er det samme både helsemyndighetene og vi i Roede anbefaler. Men jeg blir skeptisk når man i tillegg må ta tilskudd, som for de aller fleste ikke er nødvendig når man skal ned i vekt, og i tillegg betale i dyre dommer, sier hun.

Lied sier at GOLO-dietten skal være ganske komplisert å følge.

- Det finnes heller ingen vitenskapelig dokumentasjon på denne dietten. Følger man diettens første prinsipp, altså å spise sunt, variert og balansert, samt være fysisk aktiv, vil det være svært positivt for kroppens helse, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer