Tett nese gravid

Har du hørt om «gravid-nese»?

Slik kan nesa «endre form» når du er gravid.

TETT NESE GRAVID: En del gravide kan føle seg mer tette i nesen enn til vanlig som følge av mer irriterte slimhinner, forklarer sykepleier. FOTO: NTB
TETT NESE GRAVID: En del gravide kan føle seg mer tette i nesen enn til vanlig som følge av mer irriterte slimhinner, forklarer sykepleier. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kroppen endrer seg under et svangerskap. Noen graviditetssymptomer er velkjente, som morgenkvalme og humørsvingninger. Andre er litt mindre vanlige, men likevel normale: Kanskje har du lagt merke til at føttene dine har vokst?

Ja, de «merkeligste» ting skjer i kroppen under et svangerskap, og i det siste er det nesa som har fått ekstra oppmerksomhet på appen TikTok.

Nylig har hashtaggen #PregnancyNose blitt populær, og flere brukere deler hvordan nesen så ut før og etter svangerskapet.

Noen kan vise til drastiske endringer, for eksempel TikTok-brukeren @heysato. Hun viser et klipp av hvordan nesa hennes egentlig ser ut, og hvordan den så ut da hun var gravid.

Videoen har i skrivende stund 24 millioner visninger og flere tusen kommentarer. Noen kjenner seg igjen, mens andre påpeker at de aldri har hørt om at nesa rett og slett kan endre form under svangerskapet.

Dette ble vi nysgjerrige på, stemmer det at ansiktet kan endre seg såpass mye når vi går gravide? Vi har hørt med ekspertene.

– Et fåtall av kvinner føler seg ugjenkjennelige

– Ja, det stemmer at man kan oppleve en endring i ansikt under graviditet, bekrefter jordmor Cecilia Kleven ved Oslojordmor.no til KK.

– En grunn til dette kan være hevelse. Under graviditeten øker væskevolumet i kroppen generelt, forklarer hun.

JORDMOR: Cecilia Kleven ved Oslojordmor.no.
JORDMOR: Cecilia Kleven ved Oslojordmor.no. Vis mer

Sykepleier ved Maja.no, Mariann Hæstad, bekrefter også at nesa kan endre seg under graviditeten.

Det er i hovedsak to ulike grunner til det, forklarer hun:

Hovne slimhinner:

Under graviditeten vil du få et økt blodvolum som gjør at slimhinnene svulmer opp og blir tykkere. Dette kan føre til at en del gravide føler seg mer tette i nesen enn til vanlig, forklarer Hæstad.

Noen opplever også rennende nese og nysing som følge av mer irriterte slimhinner. Som regel merkes hovne slimhinner i starten av andre trimester.

Økt væske i kroppen (ødem):

– I svangerskapet vil væskemengden i blodårene øke med opp til 50 prosent. Når blodvolumet øker, kan trykket i blodårene bli så høyt at væske presses ut i vevet. Dette kan gi hovne hender, føtter og ansikt hos noen.

Noen kan altså oppleve at væsken i kroppen endrer form på for eksempel nesa. Men drastiske forandringer er ikke normen, forklarer Hæstad:

– Et fåtall kvinner føler seg ugjenkjennelige i slutten av svangerskapet på grunn av hevelsene. Hevelser i kroppen er vanligst å oppleve i tredje trimester og bør stabilisere seg etter fødsel.

SYKEPLEIER: Mariann Hæstad. FOTO: Maja.no
SYKEPLEIER: Mariann Hæstad. FOTO: Maja.no Vis mer

– Så nesa blir normal igjen etter fødsel?

– Ja, heldigvis! Dersom forandringene skyldes svangerskapet kan man betrygge seg med at det mest sannsynlig vil ha normalisert seg innen to uker etter fødsel, forteller Hæstad.

Når bør du eventuelt kontakte lege?

Generelt er det altså helt ufarlig å se noen endringer i ansiktet under svangerskapet. Men i enkelte tilfeller kan det være lurt å kontakte helsepersonell:

– Opplever man hevelse som kommer plutselig, bør man kontakte sin jordmor for en kontroll, råder Kleven.

I likhet med Hæstad påpeker hun at nesen er utsatt for å bli både tett og at det lett renner væske fra nesen, noe som kan være ubehagelig.

– Snakk med din jordmor for tips på hva du eventuelt kan ta for å lette, avslutter Kleven.

GRAVIDITET: Det tar på å være gravid, og mange opplever ulike plagsomme symptomer i tiden frem mot fødsel. FOTO: NTB
GRAVIDITET: Det tar på å være gravid, og mange opplever ulike plagsomme symptomer i tiden frem mot fødsel. FOTO: NTB Vis mer

Mange sliter med å akseptere «gravid-kroppen»

Som Hæstad var inne på: Endringene kroppen går gjennom under et svangerskap kan føre til en følelse av å ikke «kjenne igjen seg selv».

Hvis du kjenner på dette, er du ikke alene. KK har tidligere skrevet at mange kvinner uttrykker misnøye om hvordan kroppen ser ut under en graviditet.

Det synes Lene Fundtaunet, som jobber som jordmor ved St. Olavs Hospital i Trondheim, er trist.

– Jeg som jordmor synes det er veldig trist, fordi det forteller noe om hvordan perfeksjonssamfunnet påvirker oss negativt helsemessig - også helt inn i svangerskapet. Utfordringen ligger jo i det å være gravid parallelt med at samfunnet forventer at livet ditt skal forløpe så uforstyrret og vanlig som mulig underveis, uttalte Fundtaunet.

Hun har inntrykk av at kulturen vi lever i hyller «den usynlige graviditeten» - altså den graviditeten som ikke kommer med noen komplikasjoner eller plager, og der kvinnen nesten ikke er synlig gravid.

– Og det er jo helt på jordet.... for disse er det ikke mange av. Det er også et tankekors at de sunneste av oss alle kan bli de som ender opp med mest vektoppgang i svangerskapet, og er de som kan ha flest komplikasjoner og plager uten at de har gjort noen feil.

Hvis du vil ha gode råd fra jordmor Fundtaunet om hvordan du kan akseptere gravidkroppen din, kan du lese hele saken her.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer